18 вересня 2023

Залізобетон vs метал: що обрати при будівництві?

Залізобетон vs метал: що обрати при будівництві?

2232

При будівництві різних об’єктів одним із ключових факторів надійності та довговічності є матеріал, із якого побудовано споруду. Як правило, будівельники, на стадії узгодження проєкту, презентують різні кошториси, а клієнт, маючи бажання досягти економії коштів, обирає найдешевший варіант.

У цьому і є один із головних ризиків, оскільки дешевше – це не завжди рівнозначно надійності. У випадку форс-мажорних ситуацій, наприклад, пожежі, будівля з металоконструкцій має в 2-3 рази нижчий параметр витривалості при горінні аніж залізобетон.

Експерти також вважають однією із основних переваг залізобетонних конструкцій надійність та стійкість – такі конструкції стоять десятки років.    

«Термін служби залізобетонних будівель в середньому становить 100 років.  Крім того, якщо говорити про міри протипожежної безпеки, ззалізобетонна колона може витримувати вогонь до 120 хвилин це як мінімум. Так само можна проаналізувати й інші конструкції. Якщо говорити про металоконструкції, то в таких випадках їх треба обробляти вогнезахистом і тільки після цього ми можемо досягти вимоги в 120 хвилин по колонах та 60 по балках та перекриттях. В залізобетонних конструкціях це забезпечено одразу.  

Коли ми до металевих конструкцій додаємо протипожежний захист, вони стають дорожчими у вартості. Ще одна наша біда – прийшла війна і частина заводів, які могли виготовляти цю продукцію, зараз, на жаль, зруйновані і залишились на окупованій території. Відповідно, вартість металоконструкцій зростає тому що велику частину з них ми мусимо завозити з Європи. А якщо з Європи, то вона у вартості стає дорожче. Звичайно, залізобетон теж постраждав, але не настільки, як просто металева продукція», — розповів керівник будівельного відділу компанії «Альтерра Груп» Олег Карась.

Продукція з бетону досить широко застосовується у повсякденному житті. З того, з чим кожен з нас зустрічається, коли мова йде про наявність бетону: бордюри, колодязні кільця, дорожні плити, перемички, плити перекриття, сходи, а також — фундаментні блоки. Елементи із залізобетону можуть використовувати під час будівництва будівель і споруд будь-якого цільового призначення, адже збірно-монолітні модулі є універсальними у застосуванні. На основі ЗБ конструкцій зводять не тільки опорні конструкції та перекриття, стіни та фундамент, але й частини комунікацій.

Але фінансова різниця між залізобетонними та металевими конструкціями — не така велика, як здається. Проте, існують і інші проблеми.

«Проблема залізобетону в тому, що заводів, які можуть виготувати якісний залізобетон – небагато. Складність у виготовленні несучих залізобетонних балок великих довжин, особливо необхідних при виготовленні промислових об’єктів та мостових конструкцій, не дозволяє швидко забезпечити необхідну кількість для будівельного ринку.

Заводів, які роблять металоконструкції, набагато більше, але метал можуть виготовляти, грубо кажучи, у будь-якому гаражі. Зібралися чотири чоловіка, встали і спокійно можуть працювати по виготовленню металоконструкцій. В цьому плані, метал зручніший через те, що він більш поширений і простіший в застосуванні, а залізобетон, на жаль, ні. І щоб отримати якісний залізобетон до війни треба було вистояти чергу приблизно півроку (зараз ця черга уже складає декілька місяців). Якість конструкцій які виготовлені на заводі залізобетонних конструкцій вважається однією з найкращих, якість контролюється ВТК на всіх етапах виготовлення конструкцій. Для швидшої набирання проектної міцності конструкції проходить через спеціальні «пропарочні» камери.

Коли ж є метал, то проконтролювати якість виготовлених конструкцій набагато важче із-за великої кількості мілких деталей та робіт:

а) якість кожного шва перевірити практично не можливо, особливо в умовах? коли виконується великий об’єм робіт;

б) метал в будь-якому випадку підлягає покриттю ґрунтовкою, потім  покриття фарбою і, в процесі експлуатації, передбачається, що через 5 років потрібно робити оновлення цієї фарби, щоб унеможливити появу ржавіння металу. Тобто, це також додаткові кошти — каже керівник будівельного відділу компанії «Альтерра Груп» Олег Карась.

Відтак, обираючи між металоконструкціями та залізобетоном, варто зважати на фактори ціни та якості. Можна орієнтуватися на більш дешевий варіант та придбати металеві комплектуючі, але якщо вам хочеться збудувати щось, що стоятиме десятиліттями то залізобетоні конструкції — це те, що вам потрібно. 

Говорячи про плюси залізобетонних конструкцій, варто пам’ятати, що це: висока міцність, технологічність матеріалу, довговічність і витривалість та оптимальна вартість. А значить і стабільність та впевненість у стійкості конструкції.   

 
 

 

TradeMaster в соціальних мережах

 

З приводу розміщення новин пишіть на press@trademaster.com.ua

Коментарі

Ваш коментар буде першим.

Додати коментар

Ваше імя*


Захист від спаму

Повідомлення*