12 грудня 2023

Відмова від поліетилену — головний тренд світового ринку пакування, — Дмитро Базаров, генеральний менеджер Rendpacoeco

Відмова від поліетилену — головний тренд світового ринку пакування, — Дмитро Базаров, генеральний менеджер Rendpacoeco

2864

Дмитро Базаров, генеральний менеджер Rendpacoeco, у розмові з TradeMaster.UA розповів про реалії сучасного ринку пакування, зокрема — про боротьбу з використанням поліетиленових пакетів в Україні та світі.

— Які тенденції визначають сучасний ринок пакування?

— Як і в більшості галузей, тенденції ринку пакування відображають високий рівень інновацій та реагують на запити споживачів і законодавчі вимоги щодо екологічності.

Зростаюча обізнаність споживачів щодо проблем екології збільшує попит на екологічно безпечне пакування. Багато компаній переходять на біорозкладні матеріали, альтернативи пластику та вдосконалюють свої процеси з метою зменшення впливу на довкілля.

— Усі ми звикли до поліетиленових пакетів — здавалося б, найзручнішого засобу пакування. Що з ними не так?

— Щороку у світі виробляється 5 трлн поліетиленових пакетів, при цьому середній час користування пакетом складає близько 20 хвилин. Враховуючи те, що лише 1-3% поліетилену підлягає вторинній переробці, а на природне розкладання потребується від 100 до 400 років, пластикові пакети на сьогодні складають 10% від усього сміття, і ця частка стабільно зростає. Для побутових потреб середньостатистичний українець використовує майже 500 поліетиленових пакетів за один рік. У країнах ЄС цей показник вп’ятеро нижчий.  

Іронія долі полягає в тому, що пластикові пакети були винайдені 60 років тому шведським інженером, який піклувався збереженням лісів — вони мали замінити паперові аналоги.

— У чому ж криється небезпека поліетилену, окрім безпосереднього збільшення сміття?

— При спаленні поліетилену до атмосфери потрапляє величезна кількість канцерогенів, які не лише забруднюють повітря, але й руйнують озоновий шар — природний захист Землі від шкідливого сонячного випромінювання.

Відходи пластику забруднюють ґрунт, ґрунтові води та океани — за прогнозами вчених через 35 років на 2 тонни риби припадатиме 1 тонна пластику. Окрім того, поліетиленові пакети часто стають причиною загибелі тварин, які сприймають їх за їжу та ковтають. Таким чином щороку гине близько 1 млн птахів і 100 000 тварин. На сьогодні, за підрахунками Greenpeace, забруднення пластиком загрожує існуванню 267 біологічних видів.

Пластикове сміття вже призвело й до антропогенних змін — так, у Тихому океані утворилася величезна пляма, яка на 10% складається з поліетиленових виробів, площею понад 1 млн кв. км. Це в чотири рази перевищує площу України!

— Очевидно, ця проблема потребує негайного реагування. Які кроки вживаються для зменшення шкідливого впливу пластику?

— Проблемою пластикового сміття почали опікуватися ще в 1990-х роках. Першою країною, яка впровадила регулювання обігу пакетів, стала Данія — у 1994 році. У 2002-му Бангладеш першою у світі повністю заборонила поліетиленові пакети. А у 2015 році країни ЄС зобов’язалися зменшити використання пакетів до 90 штук на особу у 2019 році і до 40 штук у 2025-му.

На сьогодні використання пластикових пакетів обмежено в 53 країнах, а в 33 — повністю заборонено.

Деякі країни вводять податки на пластикові пакети з метою зменшення їхнього використання. Це стимулює споживачів та компанії використовувати екологічно безпечніші альтернативи.

У Європі провідними державами в питанні боротьби з пластиковими відходами є Німеччина, Австрія та Франція, де поліетиленові пакети повністю заборонені. В якості альтернативи споживачам пропонуються картонні та біорозкладні пакети, тканинні, поліпропіленові та ПЕТ-сумки. Велику роль у цьому зіграли провідні торгівельні мережі, які, не очікуючи законодавчих ініціатив, добровільно відмовилися від використання поліетиленових пакетів.

— Чи доєдналася Україна до світових зусиль?

— На сьогодні в Україні перероблюється лише 6% пластику, тоді як в ЄС цей показник сягає 70%.

Але Україна рухається разом з цивілізованим світом і також приєдналася до цих важливих екологічних та економічних ініціатив. 

Так, у 2021 році було прийнято закон, який обмежує використання поліетиленових пакетів в Україні. Заборонено використання в торгівлі тонких, надтонких і оксорозкладних пакетів за винятком первинного пакування. З 1 січня 2023 року дозволено використання лише біорозкладних торбинок та пакетів з пластику товщиною понад 50 мкм.

Впровадження цих заходів вже призвело до відчутних змін в обігу поліетилену — у 2022 році використання пластикових пакетів зменшилося на 40-90%, а продажі біорозкладних пакетів зросли у 16 разів.

— Практика показує, що заборона працює, якщо запропонувати гідну альтернативу. Чим можна замінити поліетиленові пакети?

— Наразі в багатьох країнах активно працюють над розвитком та підтримкою альтернативних упаковок із екологічно безпечних матеріалів, таких як багаторазові сумки зі спанбонду, біорозкладні полімери, тканинні торби, паперові пакети та інші екологічно дружні матеріали. Українські виробники також роблять свій внесок у захист довкілля.

— Відомо, що компанія Rendpacoeco також пропонує екоальтернативу. З чого вона виробляється та які має переваги?

— Наш виріб — екосумка з eco-friendly матеріалу – спанбонду. І ми є єдиною в Україні компанією з повним циклом виробництва, тобто виробляємо і матеріал, і сумки з нього.

Найпершою перевагою екосумок є її багаторазовість. Так, екосумка зі спанбонду може використовуватися в середньому 100 разів, заміняючи в середньому 300 поліетиленових пакетів.

Для споживачів є перевагою її привабливий зовнішній вигляд, зручність використання, міцність, вологостійкість, повітропроникність, низька ціна.

Для власників торгової марки брендована екосумка може бути економічно вигідним маркетинговим інструментом. Так, розмістивши на сумці свій логотип, компанія отримує чудовий спосіб ідентифікації бренду. Це не лише підвищує його впізнаваність, але й надає дешевий рекламний майданчик, який щоденно робить йому рекламу. Брендована екосумка свідчить і про соціальну відповідальність бізнесу — підвищуючи повагу до компанії в очах клієнтів і партнерів.

— У чому полягають особливості спанбонду?

— Спанбонд — це нетканий матеріал, який виготовляється фільєрним способом з поліпропілену. Він має чудові властивості: міцний, зносостійкий, гіпоалергенний, нетоксичний, вологостійкий. Та перш за все, екологічний. Сумки зі спанбонду вважаються найкращою альтернативою пластиковим пакетам з поміж усіх. Зокрема, вони багаторазові, підлягають 100-відсотковій переробці на відміну від біорозкладних і паперових пакетів, можуть використовуватися впродовж тривалого терміну, не потребують спеціальних умов утилізації та найменше забруднюють навколишнє середовище при розкладанні.

За шкалою екологічності сумки зі спанбонду отримали 9 балів з 10 можливих — для порівняння, біорозкладні пакети (виготовлені з рослинної сировини) оцінюються в 7 балів, а паперові аналоги — лише в 6 балів.

Варто відзначити й економічну перевагу — багаторазова сумка зі спанбонду лише втричі дорожча за «одноразовий» пакет, та в середньому вдесятеро дешевша за тканинний шопер.

— Який внесок може зробити кожен у збереження довкілля?

— Наразі кожен споживач може ефективно й легко долучитися до боротьби з пластиковим забрудненням. Причому, це не потребує докладання великих зусиль. Достатньо взяти за звичку дотримуватися кількох простих правил:

- відмовтесь від зайвого використання пакетів;

- замість одноразових пластикових пакетів обирайте багаторазові альтернативи;

- користуйтесь багаторазовими торбинками для походів до магазину

- відмовляйтеся від пакету на касі

- якщо вже придбали пакет, то, по-перше, використовуйте його повторно, а коли він стане непридатним для використання - здайте його на переробку.

Ці кроки можуть виглядати невеликими, але коли багато людей впроваджують їх у своєму житті, це може значно зменшити використання пластикових пакетів та внести позитивний вклад у збереження навколишнього середовища.

+38 (063) 205 00 30

info@rendpacoeco.com

www.rendpacoeco.com

 

 
 

 

TradeMaster в соціальних мережах

 

З приводу розміщення новин пишіть на press@trademaster.com.ua

Коментарі

Ваш коментар буде першим.

Додати коментар

Ваше імя*


Захист від спаму

Повідомлення*