31 травня 2023

Як SOLENA бореться за здоров’я українців, пропонуючи здорову альтернативу небезпечному продукту

Як SOLENA бореться за здоров’я українців, пропонуючи здорову альтернативу небезпечному продукту

2505

Що не так із звичайною сіллю на полицях магазинів, і як сіль SOLENA допомагає зменшити кількість серцево-судинних захворювань і збільшити тривалість життя українців, розповідає директор приватного підприємства «ВЕНД» Олександр Романенко.

— Розкажіть про вашу компанію, чому ви обрали саме виробництво солі головним напрямком діяльності?Чим унікальний ваш продукт?

— Коли ми обирали новий напрямок діяльності підприємства, на очі потрапила  публікація 2013 року про результати десятирічних досліджень, проведених у 108 країнах світу міжнародним колективом науковців. За результатами цих досліджень Україна посіла перше місце серед 30 великих країн світу та перше місце у Європі за смертністю від серцево-судинних захворювань (ССЗ) через перевищення норм споживання солі натрію.

Довідка:

67% українців помирають від ССЗ, тоді як у країнах Європейського Союзу цей показник становив 37%, а тривалість життя на 15 років довша, ніж в Україні. Щорічні витрати в Україні лише на боротьбу з інсультами становлять близько 100 млрд грн., а частота інсультів у 5-7 разів вища, ніж у країнах ЄС.

У країнах ЄС споживання солі натрію складає менше 10 г на добу, в Україні -12,6 г.

В Україні офіційно зареєстровано понад 14 млн гіпертоніків.

Смертність від ССЗ  в Україні становить близько 400 тисяч на рік.

Вибір нового напряму діяльності був пов'язаний із бажанням вирішити болісну проблему для України, пов'язану з перевищенням споживання солі натрію. Прикладом для нас стала Фінляндія, де в 1970-х роках для приведення в норму споживання солі натрію при реалізації національного проєкту з оздоровлення населення «Північна Карелія», звичайну сіль у харчуванні замінили на сіль зі зменшеним вмістом натрію з добавкою калію.

У результаті фіни за короткий період зменшили споживання солі натрію з 13 г до 8,4 г, що призвело до скорочення смертності від ССЗ у 7-10 разів і збільшення середньої тривалості життя на 13 років.

Вивчивши позитивний фінський досвід зі скорочення захворюваності 1та смертності від ССЗ, ми упевнилися в правильності вибору напряму діяльності. Далі було розроблені ТУ, придбано необхідне обладнання, і наприкінці 2014 року підприємство розпочало виробництво солі зі зменшеним вмістом натрію (сольової суміші 70/30 солей натрію та калію) із добавками дефіцитних у харчуванні мікроелементів. Сіль отримала назву за її смаковими особливостями – SOLENA. Напрямок діяльності підприємства було підтримано Асоціацією кардіологів України й Асоціацією дієтологів України.

— Як споживачі зустріли новий продукт, адже навряд чи більшість з них задумувалося про небезпеку звичайної солі?

— Для проведення ефективної рекламної компанії була потрібна наявність солі SOLENA на полицях багатьох магазинів. Розпочався 6-річний етап тривалих перемовин із менеджерами для просування продукції на полиці торгових мереж. Цей етап ускладнювалося ще й тим, що сіль SOLENA коштує дорожче за звичайну сіль, а необізнаний покупець не бачить особливої різниці між двома різними за складом солями і вибирає дешевший продукт.

Було складно переконати людей у корисності для здоров'я солі SOLENA, тому що в Україні не було проведено наукових досліджень щодо споживання солі натрію, які можна було б використати в рекламній компанії.

Аргументи на користь застосування солі SOLENA у здоровому харчуванні ми отримали значно пізніше, коли на початку 2020 року були опубліковані дані дослідження з неінфекційних захворювань, вперше організованого в 2019 році МОЗ України  і Всесвітньою організацією охорони здоров’я в рамках спільного проекту МОЗ України та Світового банку «Поліпшення охорони здоров’я на службі у людей» під назвою STEPS.

Результати дослідження засвідчили, що 90% українців споживають 12,6 г солі натрію на добу, що у 2,5 рази більше за норму, а калію, який допомагає виведенню зайвого натрію, українці споживають у 1,5-2 рази менше за рекомендовану норму. Ці результати підтвердили правильність висновків міжнародних досліджень 2013 року, на які ми спиралися, обираючи напрямок діяльності.

Результати досліджень були доказом зв'язку між перевищенням норми споживання солі натрію та високими показниками частоти інсультів та смертністю від ССЗ в Україні.

Довідка:

У медицині відомо, що перевищення норми споживання солі натрію призводить до накопичення зайвого натрію в організмі, що призводить до підвищення об'єму крові, підвищення артеріального тиску та пошкодження серцево-судинної системи, викликаючи десятки різних захворювань, головною з яких є артеріальна гіпертензія — головна причина виникнення інсультів, інфарктів та інших захворювань.

Для приведення споживання солі натрію до норми (5-6 г) Всесвітня організація охорони здоров’я (ВООЗ) поставила завдання перед країнами – членами ВООЗ до 2025 року скоротити споживання солі натрію на 30%. У доповіді в березні 2023 року, ВООЗ рекомендувала урядам звернути особливу увагу на сіль зі зменшеним вмістом натрію як на інноваційний продукт, що допомагає досягти мети щодо зменшення споживання солі натрію та скорочення ССЗ.

Відсутність інформації та пропаганди в Україні здорового способу життя та дотримання норм споживання натрію, навіть після проведених наукових досліджень 2019 року, є головною складністю в реалізації проєкту щодо скорочення ССЗ в Україні. Населення залишилося непоінформованим, тому не звертає увагу на вміст натрію в продуктах харчування,та вибирає дешевший товар. З огляду на це доводиться розробляти нові канали доведення інформації про корисність нашого продукту.

— Який вплив спричинило повномасштабне вторгнення рф на діяльність вашого підприємства?

— Ще у 2014 році, з початком окупації Криму та Донбасу, ПП «ВЕНД» розірвало відносини із російським підприємством, з яким понад 12 років вело взаємовигідну співпрацю.

До 2022 року виробництво та продаж солі SOLENA поступово збільшувалося, але з початком війни 2022 року оборот підприємства впав у кілька разів. Кількість фахівців, що постійно працюють, була зведена до мінімуму, довелося зменшити площі офісних приміщень. Також кілька місяців були проблеми, пов'язані з невиконанням торговими мережами розрахунку за проданий товар. У результаті 2022-й для підприємства був збитковим.

Для повернення до довоєнного обороту, темпів виробництва та продажів підприємству доводиться знаходити нові рішення щодо інформування населення, нові канали збуту продукції, розробляти нові види продукції. Об’єми продажів поступово збільшуються. Люди , які користувалися сіллю SOLENA та не змогли знайти її на полицях магазинів, де вона була до війни, шукають та купують її через Інтернет.

— Які плани на майбутнє? Чи плануєте зміни в асортименті продукції, яку випускаєте?

— Вивчаючи попит населення, ми пропонували великий асортимент продукції, який складався із 14 різних видів солі SOLENA, зараз ми зупинилися на 8 видах солі. Сім видів солі мають основний склад (70/30 суміші солей натрію та калію) з добавками дефіцитних у харчуванні мікроелементів, таких як магній, йод, селен та один вид, призначений для контролю вмісту цукру в крові — це сіль, яка не містить калій, але має добавки магнію, селену, цинку та хрому.

— Які кроки, на ваш погляд, потрібно зробити, щоб зменшити негативний вплив споживання солі натрію на здоров’я нації?

— Коли ми розпочинали виробництво солі зі зменшеним вмістом натрію, ми припускали, що світова тенденція щодо зменшення до норми споживання солі натрію та усунення дефіциту калію в харчуванні пошириться і на Україну, але цього не сталося. Щоб розвивався цей напрямок, підприємство неодноразово зверталося в письмовій формі до різних відповідальних за здоров'я нації державних органів з проханням про інформування населення про те, яку шкоду здоров'ю завдає перевищення норми споживання солі натрію, але наші звернення були не результативними.

Про цю гостру проблему йшлося також у Аналітичній довідці ООН по Україні за 2021 рік, де було сказано, що поширеність поведінки з високим ступенем ризику та неінфекційні хвороби є однією з основних причин одного з найвищих рівнів смертності в Європі, особливо серед чоловіків. Близько третини українців помирають у віці до 65 років. Більше половини цих смертей можна було б запобігти.

В Україні досі немає затверджених державних норм споживання натрію та калію як у харчуванні, так і в готових продуктах харчування, крім шкільного харчування, а є лише рекомендації МОЗ України.

Оскільки сіль подібна наркотику, тому споживання солі натрію населенням продовжуватиме зростати, отже, продовжуватиме зростати і кількість ССЗ і рання смертність від них.

Ми сподіваємося, що в Україні згодом виникне прагнення до здорового способу життя, до цього підштовхують і демографічні зміни, пов'язані зі зменшенням чисельності населення.

В умовах, що склалася, така сіль, як сіль SOLENA, повинна бути на столі майже в кожної української родини. Як-то кажуть: «Порятунок потопаючого……». У світі є країни, де уряд для збереження здоров'я бідного населення субсидує придбання солі зі зменшеним вмістом натрію.

Згідно з даними наукових досліджень, 80% гіпертоніків мають високий поріг смакової чутливості до солі, тому для них їжа відчувається як несолона та несмачна, тому вони продовжують підсолювати її, збільшуючи кількість споживаного натрію. Використання солі із зменшеним вмістом натрію допомагає таким людям у відновленні порога смакової чутливості до солі натрію.

Ми сподіваємося, що багатьом українцям сіль SOLENA допоможе уникнути ССЗ, а для тих, хто вже має проблеми з ССЗ, сіль із зменшеним вмістом натрію допоможе контролювати артеріальний тиск, відчути себе краще та зменшити ймовірність виникнення інсульту.

З повагою,

Олександр Романенко,

директор ПП "ВЕНД".

Торгова марка  "SOLENA"

(0472) 63-84-06

(067) 473-24-40

www.solena.ua

 

 
 

 

TradeMaster в соціальних мережах

 

З приводу розміщення новин пишіть на press@trademaster.com.ua

Коментарі

Ваш коментар буде першим.

Додати коментар

Ваше імя*


Захист від спаму

Повідомлення*