24 грудня 2025

Національний кешбек: 40% харчових компаній України відчули позитивний вплив

Національний кешбек: 40% харчових компаній України відчули позитивний вплив
76

41,9% підприємств в Україні заявили, що програма «Національний кешбек» не вплинула на їхню діяльність, 21,2% не брали в ній участі, ще 14,8% було складно оцінити її вплив, повідомляє TradeMaster.UA з посиланням на AgroPortal.

Про це свідчать результати опитування, проведеного серед 485 промислових підприємств Інститутом економічних досліджень та політичних консультацій.

Негативні оцінки програмі надали 0,2% опитаних. Водночас позитивний вплив відзначили 21,8% опитаних підприємств.

«У харчовій промисловості 40,3% підприємств зауважили позитивний вплив. Також більш позитивні, ніж у середньому по вибірці, оцінки дали підприємства поліграфічної промисловості (25%) та виробництва тканин, одягу чи взуття (23,2%). У хімічній промисловості (20%) зафіксовано вплив, близький до середнього», — заявила виконавча директорка ІЕД Оксана Кузяків.

Опитування засвідчило, що розмір підприємства суттєво впливає на оцінку даної програми.

«Якщо програма й була спрямована на підтримку бізнесу, то точно не малого. Позитивний вплив відзначили 30,8% підприємств середнього бізнесу та 31,5% — великого», — зазначила Оксана Кузяків.

Лише 6,5% мікробізнесу та 11,8% малого бізнесу побачили позитивний вплив «Національного кешбеку» на свою діяльність.

Загалом, оцінюючи програму, 62,3% підприємств не очікують від неї жодного впливу, 11,9% прогнозують позитивний ефект.

У галузевому розрізі найбільш нейтральні оцінки зафіксовані серед підприємств металургії (75,9%), хімічної промисловості (72,5%) та машинобудування (70,2%).

Натомість позитивні очікування більш характерні для поліграфічної (25%) та харчової (20,8%) промисловості.

 

 
 

 

TradeMaster в соціальних мережах

 

З приводу розміщення новин пишіть на press@trademaster.com.ua



Ексклюзивні матеріали TradeMaster.ua

Коментарі

Ваш коментар буде першим.

Додати коментар

Ваше імя*


Захист від СПАМ

Сообщение*

Читайте також