27 січня 2022

Білорусь перехопила в ЄС лідерство на ринку вершкового масла України

Білорусь перехопила в ЄС лідерство на ринку вершкового масла України
1647

Обсяги вітчизняного виробництва вершкового масла жирністю менше 85% за останні 5 років зменшилися на 35%, а за останній рік — на 19%. В 2021 році було вироблено близько 70,6 тис. т цього продукту. Про це повідомляє TradeMaster.UA з посиланням на AgroPortal.

Про це йдеться у повідомленні асоціації «Український клуб аграрного бізнесу».

Як зазначається, причин для такого скорочення обсягів виробництва вершкового масла було декілька. В першу чергу, це скорочення обсягів виробництва сировини для виробництва вершкового масла. За останні 5 років валові надої молока зменшилися на 10%, і цей фактор вже давно впливає на скорочення обсягів виробництва молочної групи товарів.

«Однак на вершкове масло значний вплив ще мало зниження ціни на цей продукт в ЄС, та збільшення обсягів його імпортних поставок в Україну починаючи з кінця 2019 року. Саме через це в 2020 році імпорт вершкового масла практично наздогнав обсяги експортних відвантажень, створюючи конкуренцію українському виробнику та зменшуючи його зацікавленість в нарощуванні обсягів виробництва», — нагадали в УКАБ.

Як результат, в 2020 році імпорт вершкового масла склав 8,7 тис. т, що практично в 4 рази перевищує аналогічний показник попереднього року.

«Однак з початку 2021 року на європейському ринку почала зростати ціна на масло вершкове, і до кінця року це зростання склало +68% (дані European Commission). Відповідно, зменшилися імпортні поставки даного продукту з ЄС в Україну. Окрім того, що зменшилися загальні обсяги імпортних поставок на 21%, навіть змінилася географія поставок в Україну. Так, в 2021 році найбільші обсяги імпортних поставок вершкового масла були здійснені з Білорусії (28% від загального обсягу поставок), попри те, що ще в 2020 році беззаперечними лідерами були країни ЄС», — пояснює аналітик УКАБ Світлана Литвин.

Водночас експорт вершкового масла також скоротився, але в значно менших темпах на -5% рік до року, і в 2021 році склав 9 тис. т. Відмічається, що нарощення обсягів експорту відбулося ближче до кінця року. Все це в сукупності призвело до скорочення пропозиції на ринку та логічного зростання ціни, яке спостерігається сьогодні.

 

Портал о розничной и оптовой торговле TradeMaster.UA 
 

 

TradeMaster в социальных сетях 

 

По поводу размещения Ваших материалов на портале пишите на press@trademaster.com.ua



Ексклюзивні матеріали TradeMaster.ua

Коментарі

Ваш коментар буде першим.

Додати коментар

Ваше імя*


Захист від СПАМ

Сообщение*

Читайте також