20 січня 2023

Україна утрималась у топ-5 світових експортерів попри всі виклики

Україна утрималась у топ-5 світових експортерів попри всі виклики
1341

Блокування українського агроекспорту як на початку повномасштабного вторгнення рф, так і сьогодні через штучні перевірки кораблів у Босфорі викликає турбулентність на продовольчих ринках. Про це повідомляє TradeMaster.UA з посиланням на AgroPortal.

Відповідну заявив зробив міністр аграрної політики та продовольства України Микола Сольський на відкритті Міжнародного зеленого тижня (International Green Week).

«Україна спільно з міжнародними партнерами доклала максимум зусиль для розширення нових логістичних шляхів, зокрема й запуску зернового коридору. Завдяки цьому ми залишилися гарантом продовольчої безпеки світу. Та навіть у таких складних умовах наша держава спромоглася з початку війни експортувати понад 40 млн т зернових, олійних та продуктів їх переробки для забезпечення їжею сотень мільйонів людей по всьому світу. Україна попри все зберегла свої позиції у топ-5 світових агроекспортерів», — акцентував він.

Міністр підкреслив, що робота зернового коридору — це шанс запобігти продовольчій кризі, і Україна використовує всі можливості, які в неї є, щоб це зробити.

«Але для росії зерновий коридор став інструментом маніпуляцій та тиску на міжнародну спільноту. Саме через це вона почала блокувати його роботу: якщо у вересні-жовтні середньомісячний обсяг продукції, експортований через порти Великої Одеси, становив 4 млн т, а в середньому за добу через Босфор проходило 6 суден, то зараз це 2-3 кораблі на день», — зазначив Микола Сольський.

За його словами, наслідком такого штучного блокування експорту є посилення голоду в африканських та азійських країнах і підвищення цін для всіх споживачів.

 

 
 

 

TradeMaster в соціальних мережах

 

З приводу розміщення новин пишіть на press@trademaster.com.ua



Ексклюзивні матеріали TradeMaster.ua

Коментарі

Ваш коментар буде першим.

Додати коментар

Ваше імя*


Захист від СПАМ

Сообщение*

Читайте також