06 жовтня 2021

Як налагодити ефективне управління товарними запасами?

Як налагодити ефективне управління товарними запасами?

4467

Товарні запаси невіддільна складова обороту продукції в рітейлі. Крім питань: що зберігати та в якому обсязі, робота з товарними запасами охоплює великий пул питань. До них відносяться: що та як зберігати, в якому обсязі та інші. Але в розрізі логістики потрібно розуміти як з цими товарами працювати на складі, щоб продукція надходила до клієнтів якомога швидше, з мінімальними операційними витратами та без помилок в обробці. Саме про це піде мова в статті.

З чого починати побудову процесу управління товарними запасами?

Як і в будь-якому процесі повинна бути концепція та ідея роботи всього ланцюга поставок. Для її побудови потрібно визначити деякі моменти, точніше компанія повинна прийняти рішення з ключових питань та визначити:

  •  - стратегію роботи з групою товарів;
  •  - частоту поповнення категорії;
  •  - рівень доступності товарної групи;
  •  - представленість категорії на полиці та рівень свіжості продукції;
  •  - кількість фейсингу та викладку товарів на полицю в магазині.

Опрацювати ці питання в розрізі відразу декількох товарних категорій в масштабах розподільчого центру (РЦ) або торгової мережі допомагають такі процеси як аналіз асортименту, товарних запасів і способу обробки товарів на складі.

І, найголовніше, слід розуміти, як група товарів буде слідувати крізь весь ланцюжок поставок та які способи обробки будуть застосовуватися до цієї продукції. Для комплексного аналізу процесу, команда Consulting for Retail розробила інструмент «карта складу».

Аудит дозволяє провести діагностику складської логістики з урахуванням процесів і програмних рішень, що застосовані. В результаті буде отримана тристороння система оцінки ефективності роботи складу, що охоплює: рівень сервісу, кількість та проведення операцій у встановлені терміни, собівартість операцій, точність даних про залишки та ефективність розміщення продукції.

Результат застосування інструменту – це «Дорожня карта» з описом ініціатив щодо оптимізації роботи РЦ і їх послідовності в реалізації. По суті «карта складу» – це гнучкий інструмент, який за підсумками аудиту може бути налаштований під певні потреби замовника для вирішення поставлених завдань і досягнення цілей.

Розподільна логістика в управлінні товарними запасами

Після того як визначена стратегія руху категорії товарів в логістичному ланцюжку, слід визначити логіку роботи з продукцією на РЦ, а також подальшого транспортування і доставки споживачам.

Основне завдання розподільчого центру (РЦ) – забезпечувати потреби бізнесу та ланцюжки поставок, а також безперервність товаропотоку. При цьому РЦ повинен реалізовувати обрану логіку руху товарних потоків.

Визначальним алгоритмом для роботи РЦ є система замовлень. Всі операції з товарами на складі виконуються на основі інформації про замовлення, які формуються в системі. Тобто атрибути замовлення вказують як його збирати, за який час і які фактори потрібно при цьому враховувати. Точність і якість формування замовлень грає вирішальну роль.

Процеси товарообробки на РЦ можуть бути організовані за принципом роботи як без залишків, так і з товарними запасами від залишків. Виходячи з цього можуть бути налаштовані різні варіанти. Розберемо особливості кожного з них.

Робота з товарними запасами без залишку

Головною ознакою такої моделі є те, що в результаті такої обробки товари не залишаються в РЦ для зберігання. По суті це процеси наскрізного складування. Товари проводять в логістичному центрі мінімум часу, рівно стільки, скільки потрібно для перевантаження в інший транспортний засіб для відправки до одержувача або посереднику.

Як приклад тут можна навести схеми Cross-doking, Pick to zero, Pick by line, Allotment. Процес крос-докінгу полягає в поділі або перерозподілі великих партій вантажів між одержувачами. Суть процесу Allotment полягає в формуванні консолідованих вантажів під торгові точки. По суті, при роботі з запасами без залишку, завдання логістичного центру зводиться до передачі товару між одержувачами з мінімальними операційними витратами та затратами часу.

Робота з товарними запасами від залишків

Ці складські процеси припускають обробку товарних запасів за певними алгоритмами. При цьому проводиться відбір і розподіл продукції від осередку зберігання. До таких процесів відносяться: статичний і динамічний пікінг, дистрибуція від залишку, хвильовий відбір, Pick then pack й інші.

При роботі з товарними запасами товари можуть надходити від внутрішнього постачальника, різних зон логістичного центру або зовсім з іншого РЦ. В результаті процесів розподілу і дистрибуції замовлення збираються для відправки кінцевому споживачу.

Як вибрати технологію управління товарними запасами?

Для вибору методу управління і технології роботи з товарними запасами рекомендується проводити моделювання. Математичний інструментарій дозволяє з високою точністю оцінити собівартість трудовитрат, розрахувати отримання ROI, оцінити інвестиції на побудову складських процесів (витрати на закупівлю обладнання, проєктування й побудову конвеєрних ліній та систем відбору, витрати на впровадження IT-рішень та інше).

По суті, такий аналіз логістичних процесів – високоточна розвідка, заснована на історичних даних, прогнозних показниках, статистиці та математичних інструментах, що дає точні відповіді на стратегічні питання.

Експерти компанії C4R мають понад 15 років досвіду в аудиті, консалтингу та автоматизації бізнес-процесів рітейлу, розподільних і дистрибутивних центрів. Фахівці проєктують і прораховують моделі управління товарними запасами й обробки товарів, формують список рекомендацій в рамках проєктів консалтингу та карти складу. Більше про рішення для логістики на сайті компанії або за номером +38 (044) 492-67-00.

 

Портал о розничной и оптовой торговле TradeMaster.UA 
 

 

TradeMaster в социальных сетях 

По поводу размещения Ваших материалов на портале пишите на press@trademaster.com.ua

Коментарі

Ваш коментар буде першим.

Додати коментар

Ваше імя*


Захист від спаму

Повідомлення*