03 грудня 2020

Професійні гастроємності: класифікація, стандарти, особливості вибору



  1. Коротке визначення гастроємностей
  2. Якi вимоги до професiйних гастроємностей
  3. Види гастроємностей
  4. Як обрати оптимальний варіант?

Гастроємність вважається універсальним посудом у закладах HoReCa. Вона використовується у багатьох процесах. У гастроємностях запікають страви або підігрівають їх у мармітах, зберігають продукти, презентують готову їжу на вітринах та лініях роздачі. Крім того, такі контейнери підходять для транспортування та організованого зберігання продуктів.


Гастроємності — це функціональний посуд, який цінується за свою зручність. Такі контейнери дозволяють заповнювати вітрини, не залишаючи порожнин.


 

При виборі гастроємностей, потрібно враховувати завантаженість закладу та орієнтовні об’єми продуктів. Варто також проаналізувати, для яких саме процесів буде використовуватися посуд.

Спеціалісти «НОРМАК» підготували зручну класифікацію гастроємностей та поділилися порадами стосовно вибору контейнерів для професійної кухні.

Вимоги до професійних гастроємностей

У закладах громадського харчування мають велике значення:

  • • швидкість обслуговування;
  • • якість продуктів харчування;
  • • безпека споживачів;
  • • зручність для персоналу.

 

З огляду на це гастроємності, як і будь-яке інше устаткування для HoReCa, мають бути:

  • • міцними та якісними;
  • • безпечними;
  • • зручними.

 

Крім того, важливо, щоб вони легко штабелювалися та не займали багато робочого простору.

Слід також звернути увагу на стійкість гастроємностей до складних середовищ. Адже в них можуть зберігатися будь-які страви: кислі, гострі, солоні, жирні.


Для зручностi транспортування гастроємностей, пропонуємо вам також поглянути на термоконтейнери. Транспортування в таких контейнерах не викличе труднощів у ваших співробітників.


Гастроємності: стандартні розміри для будь-якого технологічного обладнання

Контейнери для продуктів мають бути сумісним з різним технологічним обладнанням:

  • • холодильниками;
  • • морозильними камерами;
  • • лініями роздачі;
  • • чафіндішами;
  • • вітринами.

 

У зв’язку з цим гастроємкості виробляються в стандартних розмірах (GN-Gastronom EN-631-1). Всі вони мають зручну прямокутну форму і забезпечують щільне заповнення вітрин.

Гастроємність GN 1/1 — основний стандарт

Контейнер GN 1/1 — це стандартна гастроємність розміром 530×325 мм. Глибина контейнера варіюється в межах 20–200 мм та визначає його об’єм.

В залежності від різної глибини, гастроємність GN 1/1 має обсяг:

  • • 40 мм — 5,1 л;
  • • 65 мм — 8,5 л;
  • • 100 мм — 13,3 л;
  • • 150 мм — 20 л;
  • • 200 мм — 26,5 л.

 

Гастроємності похідних розмірів

Інші стандартні розміри контейнерів GN ½, 1/3, ¼, 2/1 є кратними ємності GN 1/1.

Наприклад, гастроємність GN ½ має ширину 325 мм, а довжину 530/2 = 265 мм. Обсяг такого контейнера залежить від його глибини

Класифікація гастроємностей в залежності від матеріалу

Контейнери з нержавіючої сталі

Такі гастроємності виготовляються з високоякісних сплавів. Їх можна використовувати при температурах від -30 ° до + 300 ° С.

Контейнери з нержавіючої сталі підходять для:

  • • приготування страв у духових печах;
  • • розігріву страв у мармітах;
  • • зберігання продуктів у холодильнику і морозильній камері;
  • • презентації страв в вітринах та на лініях роздачі.

 

Ємності з нержавіючої сталі — прості в догляді. Їх можна мити в посудомийній машині. Ще одна перевага: такий посуд не б’ється.


Гастроємності з нержавіючої сталі діляться на суцільні та перфоровані. Перфоровані контейнери мають сітчасту структуру дна для стікання рідини, яка створюється при приготуванні страв.


Єдине «але» — зовнішня естетика. Більш презентабельно виглядають варіанти з кераміки або якісного пластику.

Керамічні гастроємності

У керамічних контейнерах можна не тільки презентувати, а й запікати продукти. Важлива перевага цих гастроємностей — презентабельний зовнішній вигляд. Але є і великий мінус: керамічний посуд б’ється.

Гастроємності з полікарбонату

Полікарбонат — прозорий ударостійкий пластик. Контейнери з такого матеріалу використовуються для зберігання продуктів в холодильниках і морозильних камерах, а також для транспортування і подачі страв.

Переваги гастроємностей з полікарбонату:

  • • міцність;
  • • легкість;
  • • простий догляд;
  • • прозорі стінки, які дозволяють швидко знайти необхідний продукт в холодильнику.

 

Гастроємності з меламіну

Меламін — міцний і нетоксичний пластик. Управління з санітарного нагляду за якістю харчових продуктів та медикаментів FDA дозволяє використовувати цей матеріал у виробництві посуду. Дослідження FDA підтверджують, що хімічні з’єднання не мігрують в продукти з посуду, якщо його температура знаходиться в діапазоні від -20 ° С до + 70 °С.

З меламіну створюють вдалі імітації кераміки та порцеляни. Меламінові гастроємності ефектно виглядають у вітринах та можуть використовуватися для організації фуршетів.


Гастроємності з меламіну підходять для зберігання і презентації гарячих і холодних страв.


  • • Переваги таких контейнерів:
  • • ударостійкість (меламінові контейнери не б’ються);
  • • невелика вага;
  • • теплоізоляційні властивості;
  • • глянсова поверхня, стійка до появи застарілих плям;
  • • стійкість до харчових кислот та складних середовищ (в меламінових гастроємностях можна зберігати кислі, жирні і солоні продукти);
  • • можливість мити в посудомийній машині.
  • • Меламінові гастроємності також виробляються за стандартом GN. Вони легко штабелюються, легко переміщуються і можуть бути замінені на вітрині без жодних труднощів.

 

Як обрати оптимальний варіант?

Експерти Normak при виборі гастроємностей рекомендують враховувати:

  • • якість матеріалу;
  • • міцність;
  • • зручність експлуатації;
  • • презентабельний вигляд.

 

Якщо вам знадобиться допомога у підборі контейнерів або іншого професійного обладнання для HoReCa, зверніться за консультацією до наших фахівців.

Контакти компанії «Нормак»

Сайт: https://normak.com.ua

Телефони: 044 383-59-50, 068 564-58-52, 066 055-18-99

Адрес: вул. Робоча 89, м. Дніпро, 49008, Україна

E-mail: info@normak.com.ua

Facebook: fb.com/normakcomua

Instagram: instagram.com/normak_ua/


Матеріал підготовлений до пубікаціі
в Ideas Bureau Slav.ua

Ideas Bureau Slav.ua — комплексне просування вашого бізнесу. Надійно. Професійно.

 

 

Ваш коментар буде першим.

Додати коментар

Ваше імя*


Захист від СПАМ

Сообщение*



Всі компанії "Постачальники nonfood"