05 червня 2023

Чи потрібна видаткова накладна за наявності Е-ТТН: зважуємо “за” і “проти” з юристами

Чи потрібна видаткова накладна за наявності Е-ТТН: зважуємо “за” і “проти” з юристами

2622

Ірина Відловська, радниця практики судових спорів юридичної компанії «Міллер», роз’яснює нюанси роботи з електронними товарно-транспортними накладними.

Від 1 серпня вантажні автомобільні перевезення по Україні будуть відбуватись з обов’язковим оформленням електронних товарно-транспортних накладних (е-ТТН). У майбутньому такі накладні повністю замінять паперові супровідні документи.

Крім очевидного зниження мільйонних витрат на папір, запровадження е-ТТН дозволить бізнесу зробити перевезення ефективними,  прозорими, пришвидшить оформлення документів та їх обіг, відкриє можливість приєднатись до системи перевезень в ЄС.

 

Через повномасштабне вторгнення впровадження е-ТТН дещо відклалось, однак перевізники могли тестувати даний електронний документ з 1 лютого 2023 року.

Чи взаємовиключає поява е-ТТН потребу у видатковій накладній? 

Оскільки е-ТТН буде містити всі обов'язкові реквізити, як у видатковій накладній, є підстави вважати, що видаткова накладна не буде обов’язковою.

За визначенням «товарно-транспортної накладної» у Законі про автомобільний транспорт, ТТН може використовуватися для:

- списання товарно-матеріальних цінностей;

- оприбуткування складського, оперативного та бухгалтерського обліку, який складається у паперовій та/або електронній формі та містить обов’язкові реквізити 

Тобто, ТТН — це первинний документ, який може використовуватися для списання і оприбуткування товарно-матеріальних цінностей. Основна умова —  наявність у ТТН обов’язкових реквізитів, які передбачені для первинних документів (визначені у Законі «Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні»).

При цьому Правила № 363 визначили ТТН саме як єдиний документ для наведених вище операцій. Цим положенням керуються органи ДПС у ході перевірок, коли виступають проти відсутності ТТН на перевезення у межах України. Вони не вважають достатньою наявність інших документів: в тому числі видаткових накладних, актів виконаних робіт, актів приймання-передачі тощо.

Отже, якщо мова йде про підтвердження господарської операції з перевезення — е-ТТН достатньо для такого підтвердження.

Якщо справа стосується підтвердження господарської операції з поставки — слід підписувати товарну (видаткову) накладну.

Важливо, що Е-ТТН може бути використана як первинний документ, однак варто врахувати певні нюанси.

По-перше, зазначати усі обов’язкові реквізити відповідно до вимог законодавства. Зокрема, вартість. Але не кожен вантажовідправник готовий зазначати закупівельні ціни для свого покупця у цьому документі. 

По-друге, може бути так, що у е-ТТН внесли помилкову інформацію. Це може стати причиною багатьох спірних питань і проблем, якщо е-ТТН — єдиний документ. Щоб попередити такі ризики, рекомендуємо все ж використовувати два окремих документи: транспортний документ – е-ТТН та товарну накладну (видаткову).

Як на практиці вирішують питання ТТН суди? 

- Верховний Суд, у своїй постанові по справі №804/644/16 прийшов до висновку, що наявність або відсутність ТТН та недоліки у їх оформленні не є підставою для висновків про безтоварність господарської операції, якщо інші дані свідчать про рух активів або зміни у зобов'язаннях платника податків.

- Податківці у листі ДПС від 29.03.2023 взагалі вказали, що ТТН не виступає документом, який містить інформацію для визначення об'єкта оподаткування податку на додану вартість.

- Касаційний адміністративний суд також звертає увагу у своїх рішеннях по справі та №826/11879/13, що ТТН є доказом факту перевезення (переміщення) товару, тому є обов'язковими при оподаткуванні операцій за договорами саме перевезення, натомість факт передання товару та, відповідно, набуття права власності на нього має підтверджуватись видатковою накладною.

Отже, на даному етапі рекомендуємо використовувати обидва документи: і транспортний документ, і товарну накладну. Наявність цих обох документів дозволить вам зменшити ризики спорів з податківцями і уникнути блокування податкових накладних, адже у вас є все для підтвердження реальності операції.

 

 

 
 

 

TradeMaster в соціальних мережах

 

З приводу розміщення новин пишіть на press@trademaster.com.ua

Коментарі

Ваш коментар буде першим.

Додати коментар

Ваше імя*


Захист від спаму

Повідомлення*