Експерти пояснили низький рейтинг продовольчої безпеки України
До основних причин низького рівня продовольчої безпеки в Україні належить, зокрема, недоступність для українських сільгоспвиробників дешевих кредитів. Про це йдеться у матеріалі експертів компанії Baker Tilly.
За чотири роки (2013-2017 рр. - ред.) Україна опустилася із 47-го на 63-е місце в Глобальному індексі продовольчої безпеки.
За даними експертів, найбільший негативний вплив на ситуацію з продовольчою безпекою в Україні мають фактори, що не належать до суто аграрних проблем. Йдеться, передусім, про проблеми, пов’язані з загальним станом економіки: високий рівень корупції, занадто дорогі кредити, ризик політичної нестабільності.
"До найсерйозніших викликів експерти віднесли високий рівень корупції, валовий внутрішній продукт на душу населення, недостатній обсяг фінансування наукових досліджень і новітніх розробок в аграрному секторі та ризики політичної нестабільності. Також, на відміну від розвинених країн світу, українські сільгоспвиробники мають проблеми з доступом до дешевих кредитів", - наголошують фахівці.
Поряд з цим експерти прогнозують поліпшення показників продовольчої безпеки в Україні.
"Економіка держави декілька років поспіль повільно, але зростає, і саме аграрний сектор є найголовнішим драйвером цього росту. Проте для України, яка має потужний потенціал у сфері сільського господарства, поточні показники слід вважати вкрай низькими. Подальші позитивні зміни потребують більш послідовної боротьби з корупцією, захисту прав інвесторів, підвищення доходів громадян. До безпосередніх заходів можна віднести збільшення з боку держави і приватних компаній фінансування інноваційних проектів у сільському господарстві, а також лібералізацію ринку землі сільськогосподарського призначення", - вважають аналітики.
Їх думку розділяє економічний експерт Павло Мороз. За його словами, сьогодні в Україні обсяг виробництва продуктів харчування достатній для того, щоб прогодувати людей. Але, проблема продовольчої безпеки існує, її посилює конфлікт на Сході країни.
"У списку ООН (ФАО) наша країна в списку вразливих, а це означає, що збільшення виробництва - не побажання, а життєва необхідність і питання безпеки. Про наявність проблем в секторі виробництва продуктів харчування сьогодні говорить рекордний обсяг імпорту м'яса в Україну. У період з січня по березень 2018 року він найбільший за останні п'ять років", - зазначив він.
Сьогодні держава декларує підтримку усім тим виробникам, які готові вкладати кошти в розширення та збільшення поголів’я тварин, наголосив експерт. Ставка на велику рогату худобу і птицю.
"Уже в цьому році за підтримки державних дотацій найбільший виробник "Миронівський хлібопродукт" запустить другу лінію на Вінницькій птахофабриці, збільшивши обсяги виробництва до 1 мільйона тонн на рік", - зазначив він.
Саме збільшення виробництва, на переконання експерта, допоможе стабілізувати ціни на внутрішньому продуктовому ринку на фоні зростаючого експорту.
Читайте также: 40% продуктовых магазинов в Украине работают с нарушениями
Приглашаем Вас стать участником самого масштабного события Украины и присоединиться к профессионалам в сфере торгового и продуктового бизнеса!
Вас ожидает: более 250 топ-менеджеров; Галерея новинок FMCG, Ритейлеры из 6-ти стран; Столы переговоров "Сеть-Поставщик"; Церемония награждения Национальными премиями «Retail-in-Ukraine 2018» и «Made-in-Ukraine 2018»
Лучшее место для поиска партнеров!
ВЫ ПРИГЛАШЕНЫ!
Портал о розничной и оптовой торговле TradeMaster.UA
По поводу размещения Ваших материалов на портале пишите на press@trademaster.com.ua
Ексклюзивні матеріали TradeMaster.ua
Раздел: Товари та ринки > Все новости
Коментарі
Ваш коментар буде першим.Додати коментар