07 липня 2022

Яка країна найбільше страждає від нестачі українського зерна

Яка країна найбільше страждає від нестачі українського зерна
1338

Ситуація з продовольчою кризою у світі погіршується. Зараз більшість країн мають доволі низькі запаси зернових, включно з пшеницею – основною аграрною культурою. Про це 24 каналу розповів віцепрезидент з економічної освіти Київської школи економіки Олег Нів’євський. Він зауважив, що на тлі відносної нестачі продукції у світі, додатково є й фактор росії та блокування українських портів, повідомляє TradeMaster.UA з посиланням на agronews.ua.

За його словами, у такій ситуації кожна тонна українського зерна є важливою і може впливати на світову продовольчу безпеку. Є країни, які дуже сильно залежать від нашого зерна – це Єгипет, Ємен, Сирія, Ліван. Наразі там дуже серйозна проблема з продовольством, особливо це стосується Ємену.

«Там ситуація насправді дуже серйозна і ледь не катастрофічна. І кращою вона не буде. З огляду на те, що зараз відбувається»,– розказав Олег Нів’євський.

Споживачів у країнах, де продовольча криза вже стала помітною, відчувають подвійний ефект. По-перше, продукція подорожчала, бо світові ціни пробили стелю насамперед через агресію росії, а, по-друге, її стало менше.

Таким чином повномасштабне вторгнення росії в Україну стало причиною подвійного удару у контексті продовольчої кризи. За словами експерта, якби цієї агресії з боку Росії не було, ціни також виросли б, але не настільки.

«Ми можемо подивитися динаміку цін, і саме в день, коли росія вторглася до України, 24 – 25 лютого, ціни злетіли на 30 відсотків», – констатував Нів’євський.

Ринок відреагував таким чином вже на наступний день після початку повномасштабної війни. А коли окупанти почали блокувати порти, ціни почали зростати ще більше. Відтак, у червні вони стали вдвічі вищими, аніж були до війни.

Читайте також: Окупанти пропонують фермерам Мелітополя $50 за тонну пшениці

 

 

Портал о розничной и оптовой торговле TradeMaster.UA 
 

 

TradeMaster в социальных сетях 

 

По поводу размещения Ваших материалов на портале пишите на press@trademaster.com.ua



Ексклюзивні матеріали TradeMaster.ua

Коментарі

Ваш коментар буде першим.

Додати коментар

Ваше імя*


Захист від СПАМ

Сообщение*

Читайте також