10 серпня 2022

Ціни на продукти харчування рекордно впали – вперше з 2008 року

Ціни на продукти харчування рекордно впали – вперше з 2008 року
1541

Світові ціни на продукти харчування зазнали корективного удару після стрімкого зростання в останні роки: у липні ціни впали найбільше з 2008 року, хоча це було вже п’яте місячне падіння поспіль. Проте залишається багато невизначеності, повідомляє TradeMaster.UA з посиланням на Retail Detail.

Ціни на продовольство на світових ринках після піку через початок війни в Україні знижуються вже п'ятий місяць поспіль. У липні ціни впали в середньому на 9%. Продовольча і сільськогосподарська організація ООН (ФАО) каже, що це найбільше падіння з часів фінансової кризи 2008 року.

Однак це ціни на сировину для основних продуктів, а не ціни, які споживачі платять за готову продукцію в супермаркеті. Індекс цін на продовольство ООН відстежує міжнародні ціни на п'ять продовольчих товарів: зернові, рослинні олії, молочні продукти, м'ясо та цукор.

Минулого місяця зернові подешевшали на 11,5%, чому сприяла нещодавня угода з росією про дозвіл Україні експортувати зернові через її порти. Ранні збори кукурудзи в Бразилії та Аргентині також допомогли зменшити тиск. Проте ціни залишаються на 16,6% вищими, ніж рік тому.

Найбільше падіння спостерігається в рослинних оліях: ціни на них у липні впали на 19% і залишилися на найнижчому рівні за десять місяців. З початку війни багато виробників намагалися використовувати менше олії або шукали альтернативи, тоді як Індонезія почала експортувати більше пальмової олії.

Ціни на цукор впали на 4%, а ціни на м'ясо залишилися більш-менш стабільними. Молочні продукти сьогодні продаються на 2,5% дешевше, але це зниження цін відносне: масло, сир і молоко, наприклад, все ще в середньому на 25% дорожчі, ніж рік тому.

Зниження цін є гарною новиною для глобальної продовольчої безпеки, сказав головний економіст ФАО Максимо Тореро, але багато невизначеностей залишається. Він вказує на високі ціни на добрива, які можуть вплинути на виробництво та доходи фермерів, похмурі економічні перспективи та валютні коливання валюти як головні загрози.

 

Портал о розничной и оптовой торговле TradeMaster.UA 
 

 

TradeMaster в социальных сетях 

 

По поводу размещения Ваших материалов на портале пишите на press@trademaster.com.ua



Ексклюзивні матеріали TradeMaster.ua

Коментарі

Ваш коментар буде першим.

Додати коментар

Ваше імя*


Захист від СПАМ

Сообщение*

Читайте також