26 вересня 2022

Огляд ринку складських площ Київської області у вересні 2022 року

Огляд ринку складських площ Київської області у вересні 2022 року
1495

Зростаюча вакантність логістичних площ в Київській області призводить до стрімкого зниження орендних ставок. Такі дані містяться в огляді Watermelon Development, повідомляє TradeMaster.UA.

Сьогодні вакантність складської нерухомості в Київському столичному регіоні класів А і В досягла безпрецедентного показника, майже 8%, який дорівнює 110 тис. кв. м. Раніше така вакансія фіксувалася шість років тому у 2016 році.

Загальний обсяг ринку Київської області з урахуванням зруйнованих комплексів площею 500 тис. кв. м на сьогодні становить близько 1,5 млн кв. м. Ринок складської логістики схильний до безпрецедентно низького попиту.

Орендодавці змушені йти на значні поступки, щоб «переманити» нового партнера і знижки досягають до 50%, до того ж існує готовність фіксувати ціни в національній валюті без прив'язки до долара. Девальвація НБУ гривні на 25% також зіграла злий жарт щодо оренди і багато чинних контрактів переглядаються на зниження ставки.

Сьогодні в Київській області можна орендувати склад класу А за тарифом 120-130 грн. / кв. м на місяць з ПДВ. Додатково сплачується операційні витрати в середньому на суму 25-33 грн. / кв. м з ПДВ.

Багато київських столичних складських орендарів перейшли на модель «торгівлі з коліс» через міні-крос-док-склад, що призвело до значного скорочення площ.

У Watermelon Development прогнозують подальше падіння орендних ставок. Нова пропозиція будівництва на логістичному ринку обмежена перерахованими вище факторами і в даний час є незатребуваною. Лише деякі місцеві забудовники змогли добудувати або добудувати свої комплекси на Київщині.

 

Портал о розничной и оптовой торговле TradeMaster.UA 
 

 

TradeMaster в социальных сетях 

По поводу размещения Ваших материалов на портале пишите на press@trademaster.com.ua

 



Ексклюзивні матеріали TradeMaster.ua

Коментарі

Ваш коментар буде першим.

Додати коментар

Ваше імя*


Захист від СПАМ

Сообщение*

Читайте також