02 червня 2023

ФАО: Ціни на продовольство відновили зниження

ФАО: Ціни на продовольство відновили зниження
1458

Показник світових цін на продовольство знизився в травні на тлі значного падіння котирувань на більшість зернових, рослинних олій і молочних продуктів.  Про це повідомляє TradeMaster.UA з посиланням на AgroPortal.

У травні Індекс продовольчих цін ФАО склав 124,3 пункта, що на 2,6% менше, ніж у квітні, і на 22,1% нижче історичного максимуму, зафіксованого в березні 2022 року.

Індекс цін ФАО на зернові знизився на 4,8% порівняно з попереднім місяцем через падіння світових котирувань кукурудзи на 9,8%, що було обумовлено сприятливими перспективами виробництва на тлі низького імпортного попиту. Світові ціни на пшеницю також знизилися на 3,5%, що пов'язано з достатньою пропозицією та новим продовженням Чорноморської зернової ініціативи. На противагу цьому світові ціни на рис у травні продовжували зростати завдяки закупівлям в Азії та скороченню пропозиції в деяких країнах-експортерах, таких як В'єтнам і Пакистан.

Індекс цін ФАО на рослинні олії знизився на 8,7% у травні, що в середньому на 48,2% нижче показника минулого року. Світові ціни на пальмову олію помітно знизились порівняно з квітнем, оскільки тривала низька імпортна закупівля у світі збіглася зі зростанням виробництва в основних країнах-виробниках. Світові ціни на соєву олію падають шостий місяць поспіль на тлі рекордного врожаю сої в Бразилії та вищих, ніж очікувалося, запасів у Сполучених Штатах Америки. Ціни на ріпакову та соняшникову олію продовжували знижуватися завдяки достатній пропозиції у світі.

Індекс цін ФАО на молочні продукти знизився на 3,2% порівняно з квітнем, що було спричинено різким падінням світових цін на сири, головним чином через наявність достатньої експортної пропозиції на тлі сезонно високого виробництва молока в північній півкулі. Водночас міжнародні котирування на сухе молоко, як і на вершкове масло, відновилися.

Індекс цін ФАО на цукор зафіксував четверте поспіль щомісячне зростання, збільшившись на 5,5% порівняно з квітнем і досягнувши рівня, що майже на 31% вище, ніж роком раніше. Це стрімке зростання відображає обмежену світову пропозицію, зростаюче занепокоєння щодо впливу явища Ель-Ніньйо на врожай наступного сезону, а також затримки з постачанням на тлі сильної конкуренції з боку сої та кукурудзи в Бразилії. Позитивні прогнози щодо врожаю цукрової тростини в Бразилії на 2023 рік запобігли більшому щомісячному зростанню цін, так само як і зниження світових цін на нафту.

Індекс цін ФАО на м'ясо також зріс у травні, збільшившись на 1%, що було зумовлено насамперед стабільно високим імпортним попитом на м'ясо птиці в Азії та постійним дефіцитом пропозиції м'яса великої рогатої худоби в Сполучених Штатах Америки.

 

 
 

 

TradeMaster в соціальних мережах

 

З приводу розміщення новин пишіть на press@trademaster.com.ua



Ексклюзивні матеріали TradeMaster.ua

Коментарі

Ваш коментар буде першим.

Додати коментар

Ваше імя*


Захист від СПАМ

Сообщение*

Читайте також