03 лютого 2023

Україна розраховує на безмитну торгівлю з ЄС до кінця 2024 року

Україна розраховує на безмитну торгівлю з ЄС до кінця 2024 року
1433

Україна розраховує на значний прогрес в інтеграції до внутрішнього ринку Європейського Союзу та на продовження терміну дії безмитної торгівлі з ЄС до кінця 2024 року.

Про це йшлося під час зустрічі прем’єр-міністра України Дениса Шмигаля та міністра фінансів Сергія Марченка з виконавчим віцепрезидентом Єврокомісії Валдісом Домбровскісом, говориться у повідомленні Урядового порталу. Про це пише TradeMaster.UA.

Прем’єр-міністр наголосив, що інтеграція до внутрішнього ринку ЄС та подальше поглиблення торговельних відносин життєво необхідне для спроможності України протистояти російській агресії.

«Зокрема, важливо до кінця 2024 року зберегти безмитне ввезення наших товарів до Євросоюзу», — відзначив Денис Шмигаль.

У свою чергу перший віцепрем’єр-міністр — міністр економіки України Юлія Свириденко під час спільного засідання уряду України та Європейської комісії підкреслила на необхідності адаптації законодавства, що забезпечить економічну конвергенцію України та ЄС, доки йдуть переговори про вступ.

«Ми маємо план завершити сагу з промбезвізом і укласти Угоду про доступ українських товарів до ринку ЄС (АСАА). На жаль, війна трохи сповільнила швидкість оціночних місій, але вони будуть здійснені, і угода буде укладена. Механізм роботи над угодою АСАА є моделлю щодо інших сфер, де Україна має намір інтегруватися до внутрішнього ринку ЄС. А глибина оцінки відповідності законодавства повністю відповідає вимогам переговорів про вступ до ЄС», — прокоментувала хід двосторонніх перемовин Юлія Свириденко.

Міністр економіки відзначила, що ЄС є головним торговим партнером України на сьогодні. Це сталось завдяки рішенню ЄС про застосування автономних торгових заходів у вигляді скасування всіх мит, угоді щодо автомобільних перевезень, ефективній реалізації логістичних шляхів солідарності. Для України важливо до кінця 2024 року зберегти безмитне ввезення наших товарів до Євросоюзу.

«Щоб збільшити ефективність торгівлі, Міністерство економіки і DG Trade узгодили оновлений Пріоритетний план заходів з посилення імплементації Угоди про вільну торгівлю. Основний акцент цього плану — інтеграція України у внутрішній ринок ЄС.

План передбачає 29 заходів, які дозволяють завершити існуючі проєкти, такі як АСАА, та розпочати роботу над інтеграцією до внутрішнього ринку в усіх придатних для цього сферах, зокрема оновити потрібні додатки до угоди, провести моніторинг відповідності законодавства та схвалити рішення про відкриття ринків. Повторюся, наша мета — інтегруватися у внутрішній ринок ЄС, не чекаючи вступу до ЄС», — заявила Юлія Свириденко.

Уряд буде наполягати на доцільності продовження автономних торгових заходів ЄС, а також дії угоди щодо автомобільних дозволів. Це потрібно як для підтримки економіки України, так і для підготовки до економічної інтеграції України та ЄС.

За результатами перемовин сторони підписали угоду щодо участі України в програмі ЄС «Єдиний ринок» із бюджетом 4,2 млрд євро. Програма спрямована на забезпечення «зеленого» й цифрового переходів та сприятиме розвитку конкурентоспроможності українського бізнесу.

Україна та ЄС також започаткували стратегічне партнерство у сфері відновлюваних газів, що сприятиме побудові стійкої та інноваційної енергетичної системи України. Денис Шмигаль та Урсула фон дер Ляєн підписали відповідний Меморандум про взаєморозуміння.

 

 
 

 

TradeMaster в соціальних мережах

 

З приводу розміщення новин пишіть на press@trademaster.com.ua



Ексклюзивні матеріали TradeMaster.ua

Коментарі

Ваш коментар буде першим.

Додати коментар

Ваше імя*


Захист від СПАМ

Сообщение*

Читайте також