24 лютого 2023

Україна внесла «Ашан» до списку «спонсорів війни» після розслідування про постачання для російської армії

Україна внесла «Ашан» до списку «спонсорів війни» після розслідування про постачання для російської армії
1513

Українське національне агентство із запобігання корупції (НАЗК) внесло французьку корпорацію Auchan Holding до списку «спонсорів війни», повідомляє TradeMaster.UA.

«Підставою для внесення до переліку міжнародних спонсорів війни стало те, що під час повномасштабного вторгнення росії в Україну компанія відмовилася від припинення фінансування держави-терориста і не закрила свій бізнес на рф», — йдеться в офіційному повідомленні на сайті агентства.

Минулого тижня The Insider, Le Monde та Bellingcat випустили спільне розслідування, в якому йшлося про те, що «Ашан» постачав товари російської армії під виглядом гуманітарної допомоги. Так, «Ашан - Санкт-Петербург» зібрав «гуманітарну допомогу» зі шкарпеток, цигарок, запальничок і бритв, а потім відправив її різним юрособам.

За словами співробітників «Ашана», всім було зрозуміло: вантаж вирушав на фронт. Це підтвердив і гендиректор одного з отримувачів «гум допомоги» - ТОВ "Енергія-300" Галина Баранова. Компанії-одержувачі були пов'язані між собою через петербурзький ДУП «Пасажиравтотранс», що належить до міського комітету з транспорту. При цьому заступник голови Комітету із соцполітики Петербурга Олександр Любимов говорив, що виконав доручення губернатора Олександра Беглова і «разом із колегами з Комітету з транспорту» зібрав та поставив Міноборони 280 тонн «гуманітарної допомоги».

Глава МЗС України Дмитро Кулеба після публікації розслідування заявив, що «Ашан» «перетворився на повноцінну зброю російської агресії» і пообіцяв обговорити ситуацію з французьким колегою Катрін Колонною.

Французька торговельна мережа відкинула звинувачення у постачанні товарів російським військовим, наголосивши, що всі магазини компанії, що працюють у Росії, призначені тільки для місцевого населення і не фінансують збори для російської армії. В описаному в розслідуванні випадку компанія виконувала замовлення мерії Петербурга і не знала, для чого призначені товари, заявили в Auchan Retail.

Також мережа відкинула свою причетність до збору «гуманітарної допомоги для Донбасу», хоча на території кількох гіпермаркетів «Ашана» у низці міст росії було розміщено подібні пункти. У торговельній мережі наголосили, що ці пункти організовував не «Ашан», а власники місцевих ТРЦ.

Після початку війни в Україні «Ашан» відмовився йти з росії. «Ми щодня випікаємо в наших магазинах свіжий хліб для українців та росіян, що зараз життєво необхідно», — зазначили в компанії. У «Ашана» на росії 230 магазинів, які дають близько 10% обороту всієї мережі, або близько 3,2 млрд євро на рік.

 

 
 

 

TradeMaster в соціальних мережах

 

З приводу розміщення новин пишіть на press@trademaster.com.ua



Ексклюзивні матеріали TradeMaster.ua

Коментарі

Ваш коментар буде першим.

Додати коментар

Ваше імя*


Захист від СПАМ

Сообщение*

Читайте також