27 квітня 2023

Україна купує у Польщі у 2,5 раза більше курятини, ніж туди продає

Україна купує у Польщі у 2,5 раза більше курятини, ніж туди продає
1129

Український імпорт до Польщі приніс чимало вигоди не лише Україні, а й самій Польщі. Експорт м'яса і молочних продуктів за минулий рік зріс на 37%. Про це повідомляє TradeMaster.UA з посиланням на AgroPortal.

Про це заявив міністр аграрної політики та продовольства України Микола Сольський під час онлайн-виступу на засіданні Ради ЄС з питань сільського господарства та рибальства, говориться у повідомленні Мінагрополітики.

Він зазначив, що причина зростання європейських цін на зернові — не у вартості українського збіжжя. Україна торгувала з Європою завжди, і це були суттєво великі цифри. Основна причина у війні, яку розв'язала росія проти України, та багатьох інших факторах.

Він підкреслив, що Європа потребує українського зерна, кукурудзи, шроту та іншої продукції, українські товари корисні для європейського ринку.

Зерно з України посилило конкурентоспроможність польських виробників. Тож бізнес сусідньої країни зростав, використовуючи й українську сировину в тому числі. Зокрема, у 2022 році виробництво курятини у Польщі зросло на 8,2% порівняно з 2021 роком. Польща стала одним із лідерів серед країн ЄС з експорту курятини до третіх країн. У 1 кварталі 2023 року Польща продала Україні 10,5 тис. т курятини, а Україна Польщі — 4 тис. т, що в 2,5 раза менше.

Міністр зазначив, що експорт з Польщі зернових і продуктів їх переробки також збільшився на 40%. На українському зерні заробили трейдери, перевізники, порти.

Микола Сольський також підкреслив, що українське зерно не стало ключовою причиною ціноутворення на ринку. Останні 2 місяці котирування падають униз всупереч очікуванням фермерів усіх країн. І не через українське  зерно, а через прогнози дуже великого врожаю в Бразилії. Цей фактор тисне на ринки, можливо, сильніше, ніж експорт з України.

Він наголосив, що аграрна торгівля між Україною та ЄС — це продовольча безпека для держав-членів ЄС, які постраждали від минулорічної посухи. Це ефективність тваринництва у Німеччині, Нідерландах та інших лідерах тваринництва, наголосив міністр агрополітики. Він також зауважив, що зараз необхідно досягти спільного взаємовигідного рішення шляхом дискусій та переговорів.

 

 
 

 

TradeMaster в соціальних мережах

 

З приводу розміщення новин пишіть на press@trademaster.com.ua



Ексклюзивні матеріали TradeMaster.ua

Коментарі

Ваш коментар буде першим.

Додати коментар

Ваше імя*


Захист від СПАМ

Сообщение*

Читайте також