09 березня 2021

Безпечне освітлення паркінгів ТРЦ

Безпечне освітлення паркінгів ТРЦ

3450

Жителі великих міст зазвичай їздять за покупками в торговий центр на власному автомобілі, тому зручний і безпечний паркінг стає одним з основних критеріїв у виборі торгового центру в місті. Сучасні торгові центри багатофункціональні. На великих площах ТРЦ розміщуються гіпермаркети і невеликі бутики, є простір для розваг і заклади громадського харчування, катки, кінотеатри, дитячі кімнати та багато чого іншого. Відвідування такого багатофункціонального торгового центру цікаве всім членам сім'ї і дає змогу не лише купити необхідне, а й провести дозвілля. Забудовникам простіше придбати великі земельні ділянки для нового будівництва за містом або на території віддаленій від центру. Саме тому більшість громадян для зручності їздять туди на машині. Навіть великі об'єкти, розташовані в центрі міста, такі як ЦУМ, Gulliver у Києві, цікаві заможним покупцям, які зовсім не звикли до метро чи іншого громадського транспорту.

Освітлення паркінгів та якість системи освітлення загалом необхідний і дуже важливий елемент, що дає змогу вирішити питання безпеки, зручності, а також може позитивно впливати на настрій покупців під час шопінгу і формувати позитивний образ ТРЦ. Яким має бути правильне і якісне освітлення паркінгів, з редакцією поділились провідні фахівці компанії AVA Tech.

Навіщо ж нам освітлювати паркінг?

  1. Освітлення паркінгів дає Вам можливість вільно орієнтуватися й пересуватися в просторі, особливо на підземних паркінгах.
  2. Світло створює відчуття захищеності та комфорту.
  3. Якісне освітлення – запорука безпечного руху водіїв і пішоходів.
  4. Світло забезпечує гарну видимість для профілактики правопорушень (викрадення авто, грабежу водіїв, викрадення людей).
  5. Підвищує безпеку зон із підвищеною аварійністю (в'їзди / виїзди, входи / виходи з території, прикасові майданчики).
  6. Створює сприятливі умови для роботи відеоспостереження та інтеграції системи безпеки в автоматизовані мережі.
  7. Забезпечує аварійне освітлення для уникнення паніки у відвідувачів під час виникнення надзвичайних ситуацій.

Норми освітлення різних зон автостоянок і парковок мають відповідати вимогам Міжнародного стандарту DIN 67528, де зазначено рівень освітлення для кожної окремої зони. Виходячи з інтенсивності використання автостоянки, встановлюється загальний рівень її освітлення. Рівень циліндричної освітленості для автостоянок будь-якого типу нормується стандартом і становить 1 лк. Для великих автостоянок із значною інтенсивністю роботи рівень освітленості повинен становити не менше 12–15 лк. Для автостоянок із невеликою інтенсивністю руху транспортних засобів рівень горизонтальної освітленості повинен становити не менше 7 лк. Зони для пішохідного руху на парковках транспортних засобів повинні бути досить добре освітлені для безпеки та зручності пересування пішоходів по всій території автостоянки, у таких зонах необхідний досить високий рівень як горизонтальної, так і циліндричної освітленості. Зокрема норма горизонтальної освітленості становить близько 60 лк, циліндричної освітленості – 10 лк. До того ж дуже важливо забезпечити рівномірний розподіл світла.

На що ще, крім стандарту DIN 67528, ми б радили звернути увагу під час вибору правильного освітлення для паркінгів:

- наявність міцного герметичного корпусу, що дає змогу експлуатувати світильники в складних умовах, таких як перепади температур, вплив вологи, підвищена запиленість. Вибирайте моделі зі ступенем захисту не нижче IP65;

- корозійну стійкість корпусу світильника, адже у вологому повітрі також містяться різного роду хімічні сполуки, які з часом призводять до корозії металу;

- присутність антивандального захисту, світильники встановлюються у доступних місцях, тому мають бути міцними;

- обирайте світильники з великим терміном експлуатації та установлюйте так чином, щоб можна було легко виконати роботи, пов'язані з ремонтом і плановим технічним обслуговуванням;

- світильники мають гармонійно вписуватися у дизайн ТРЦ;

- перевіряйте наявність відблисків і тіней в зоні видимості відеокамер, а також можливість засліплення водіїв.

Паркінги в торгових центрах є наземні (відкриті) і підземні (криті). Вибір конкретної моделі організації паркувальної зони забудовником обирається відповідно до того, де буде розташований комплекс. Найчастіше, наприклад, за містом створюють наземні паркінги, тому що там відносно невелика ціна землі й будівництво підземного паркінгу там буде просто нерентабельне. Якщо комплекс розташованого в центрі міста, то, враховуючи високу ціну землі, девелопер просто змушений використовувати більш витратний критий варіант. Для кожного окремого типу паркінгу будуть свої особливості освітлення.

Як же правильно підібрати освітлення для наземного й підземного паркінгів, і на що варто звернути увагу?

Відкриті наземні паркінги

Зовнішнє освітлення відкритої автостоянки має забезпечити оптимальний рівномірний світловий потік. Гарне освітлення підвищує зручність її експлуатації, створює комфорт для водіїв транспортних засобів, створює безпечні умови для пересування усіх учасників руху. Особливому рівню освітлення мають відповідати в'їзна зона стоянки, місце скупчення людей, місце знаходження платіжної каси або шлагбаум. Уночі рівень мінімальної освітленості у зонах руху повинен бути 60 лк і 30 лк у загальних зонах.

Діоди в Led світильниках для вуличного освітлення не реагують на перепади напруги в мережі, вони не чутливі до різких перепадів температури, не бояться злив, сильних морозів або туману, тому в будь-яких умовах такі вуличні світильники будуть випромінювати якісне світло. Обов'язковою характеристикою вуличних світильників є наявність високого ступеня захисту. Світильники повинні бути надійно захищені від попадання всередину конструкції вологи й пилу. Ступінь захисту IP65 забезпечує повну пило- та вологонепроникніть.

Закриті підземні паркінги

Перш за все в закритих паркінгах необхідно забезпечити достатній рівень освітлення в зонах заїзду та виїзду. За існуючими нормами освітленість тут має бути на рівні 200 лк. Яскраве й рівномірне світлодіодне освітлення зменшує кількість тіней і підвищує видимість. Пішоходи відчувають себе в безпеці, а водії краще контролюють ситуацію.

Варто звернути увагу на те, що підземний паркінг / стоянка – це місце підвищеної небезпеки. У ній не можна залишати темні зони, усе приміщення потрібно рівномірно освітити. Також дуже важлива рівномірність освітлення і щоб світильники не сліпили водіїв, так ви зможете запобігти аварійним ситуаціям.

З метою зменшення енерговитрат ми рекомендуємо нашим клієнтам відразу розглянути можливість установки автоматизованої системи управління світлом, які виконують такі функції:

- точну підтримку штучного освітлення на заданому рівні;

- облік природного освітлення в приміщенні або на вулиці, завдяки чому економія енергії може становити 20–40%;

- облік часу доби і дня тижня;

- облік присутності людей у приміщенні. Економія електроенергії завдяки цій функції становить 10–25%;

- дистанційне бездротове керування освітлювальною установкою, що дуже зручно в управлінні освітленням.

 Команда компанії AVA Tech із задоволенням підбере найкраще Led освітлення для будь-якого вашого проекту. Звертайтесь за тел. +38 (044) 351 19 99, +38 (067) 732 79 71.

Email: info@ava-tech.com.ua

Сайт компанії: http://ava-tech.com.ua

 

Читайте також: Новий рівень ціноутворення в ритейлі: оптимізація з технологією штучного інтелекту

 

Портал о розничной и оптовой торговле TradeMaster.UA 
 

 

TradeMaster в социальных сетях 

 

Коментарі

Ваш коментар буде першим.

Додати коментар

Ваше імя*


Захист від спаму

Повідомлення*