06 квітня 2021

Ціна на українську картоплю падає внаслідок впливу імпорту

Ціна на українську картоплю падає внаслідок впливу імпорту
1075

Українські виробники картоплі змушені знижувати ціни через збільшення пропозиції імпортної продукції, повідомляє TradeMaster.UA з посиланням на AgroPortal.

Таку інформацію наводять аналітики проекту «АПК-Інформ: овочі і фрукти».

Як зазначається, зниження цін на картоплю в кінці сезону не зовсім типове для України явище. Навпаки, після перебирання залишкових партій в сховищах, оперативно реалізовується продукція низької якості, а стандартної картоплі для внутрішнього ринку залишається все менше, і як правило ціни на неї починають стрімко зростати. Але в поточному сезоні ситуація розвивається зовсім за іншим сценарієм.

«Згідно з даними щоденного моніторингу, зараз оптові ціни на картоплю в Україні опустилися до 7,5-9 грн / кг ($ 0,27-0,32 / кг), що в середньому на 10% дешевше, ніж в кінці минулого робочого тижня. Головною причиною зниження цін на внутрішньому ринку стало збільшення пропозиції імпортної картоплі. За словами операторів оптових компаній, зараз на українському ринку пропонується торішня картопля виробництва Польща і Литва», - відзначають аналітики.

Так, на сьогоднішній день імпортна картопля надходить в продаж в середньому по 7 грн / кг ($ 0,25 / кг), але при закупівлі великих обсягів імпортної продукції ціна не рідко опускається до 6,5 грн / кг ($ 0,23 / кг) .

«Як вже неодноразово повідомлялося в 2020 році в Польщі зібраний досить хороший урожай картоплі, а якісні показники даної продукції, навіть в останні місяці сезону, що минає, залишаються на високому рівні. При цьому, в результаті карантинних обмежень, польські виробники не змогли реалізувати заплановані обсяги картоплі на внутрішньому ринку. І тут зіграла ще одна позитивна якість польських виробників, вони не намагаються гнатися за надприбутками, і не підвищують ціни на свою картоплю, саме це і допомогло польським картоплярства впевнено закріпилися на українському ринку протягом усього маркетингового року 2020/21.

У той же час, українські картопляри втрачають останні надії продати залишки не зовсім ідеальної картоплі за високими цінами. Якість залишкових партій української картоплі з кожним днем втрачає позиції, і єдиний вихід зі сформованої ситуації - йти на поступки покупцями »- прокоментував ситуацію керівник проекту «АПК-Інформ: овочі і фрукти» Олександр Хорєв.

При цьому наголошується, що на даний момент картопля в Україні вже коштує в середньому на 25% дешевше, ніж на початку квітня 2020 року. При цьому, з огляду на досить великі обсяги даної продукції на ринку, українські фермери не виключають можливості подальшого здешевлення в даному сегменті.

 

Портал о розничной и оптовой торговле TradeMaster.UA 
 

 

TradeMaster в социальных сетях 

 

По поводу размещения Ваших материалов на портале пишите на press@trademaster.com.ua



Ексклюзивні матеріали TradeMaster.ua

Коментарі

Ваш коментар буде першим.

Додати коментар

Ваше імя*


Захист від СПАМ

Сообщение*

Читайте також