12 липня 2021

Ціни на каву стрімко зростають

Ціни на каву стрімко зростають
1238

Міжнародні ціни на каву залишаються на найвищому рівні за останні чотири роки. Головною причиною такої ситуації стала посуха в Бразилії, повідомляє TradeMaster.UA з посиланням на ESM Magazine.

У порівнянні з 2020 роком, ціни на зелені кавові зерна зросли на 70%, а на міжнародному ринку фунт кавових зерен наразі коштує 1,5 долара. Величезне зростання цін стало наслідком сильної посухи в Бразилії, яка є найбільшим у світі виробником кави. На тлі негоди врожайність кавових плантацій виявилася майже на третину нижче норми. Крім того, в Колумбії виробники кави теж постраждали через погану погоду і соціальні заворушення.

Крім «локальних проблем» на вартість кави вплинуло подорожчання міжнародних перевезень. Зокрема, ціни на перевезення продуктів морськими контейнерами цього року вище, ніж в аналогічний період 2020-го. На їхнє зростання вплинули зміни в економіці різних країн після кронавірусної кризи - попит на контейнери істотно виріс.

Американська мережа кав'ярень та пончиків Dunkin скоригувала ціни на каву та кавові напої у зв'язку з подорожчанням сировини. Аналогічним чином поступила німецька мережа кав'ярень Tschibo. Але при цьому більшість великих виробників кави продовжують вичікувати і поки не піднімають ціни, тому що вони працюють за довгостроковими контрактами і захищені від коливань цін.

«Ми працюємо за контрактами на термін від одного до трьох місяців, - каже Франс Ван Тілборг, генеральний директор Miko, - Ми бачимо, що ціни тут і там ростуть. Ми поки не піднімаємо ціни, але вивчаємо, чи варто нам робити це найближчим часом».

Компанія Beyers Koffie, яка виробляє каву, в тому числі для Lidl, Amazon і Aldi, сподівається, що підвищувати ціни не доведеться.

«Це абсолютно нормально, що виробництво в Бразилії зростає і падає. Урожай збирають двічі на рік. Зниження або зростання на 10-20% є нормальним», - говорить топ-менеджер Марко Чьярамеллі.

У разі, якщо осінній урожай кавових зерен знову буде недостатнім, аналітики очікують зростання цін на напій в роздрібних магазинах.

 

Портал о розничной и оптовой торговле TradeMaster.UA 
 

 

TradeMaster в социальных сетях 

 

По поводу размещения Ваших материалов на портале пишите на press@trademaster.com.ua



Ексклюзивні матеріали TradeMaster.ua

Коментарі

Ваш коментар буде першим.

Додати коментар

Ваше імя*


Захист від СПАМ

Сообщение*

Читайте також