30 листопада 2021

Половина великих компаній, що розмістилися цього року, коштують дешевше, ніж на IPO

Половина великих компаній, що розмістилися цього року, коштують дешевше, ніж на IPO
1327

Половина великих (з розміщенням більш ніж на $1 млрд) компаній, які вийшли на IPO цього року, торгуються нижче за ціну лістингу, повідомляє TradeMaster.UA з посиланням на Financial Times. Фондові ринки при цьому показують стійке зростання.

Це означає, що рекорд за сумою IPO (вже $330 млрд цього року, за оцінкою EY) не відповідає їхньому успіху. Для порівняння, серед великих IPO 2019 року, через рік після виходу на біржу лише 33% коштували дешевше за оцінку при розміщенні, у 2020 році — лише 27%.

Серед компаній, які помітно втратили в ціні після лістингу - британський сервіс доставки їжі Deliveroo, шведський виробник продуктів харчування Oatly та індійський платіжний гігант Paytm. FT зазначає, що індексні інвестиції цього року виглядають вигідніше за такі розміщення: S&P 500 виріс вже на 24%.

Слабкі результати деяких великих компаній після IPO змушують засумніватися в оцінці компаній великими інвесторами, такими як SoftBank та Warburg Pincus, та провідними андеррайтерами – Goldman Sachs та Morgan Stanley. Як підрахувала газета, цього року Goldman провів 13 лістингів, які залучили понад $1 млрд, але дев'ять із них зараз у мінусі, включаючи Didi та Robinhood. Шість із 14 компаній, IPO яких курирував Morgan Stanley, також торгувалися нижче ціни розміщення, включаючи Paytm.

Бум IPO, що почався минулого року, поки що й не думає зупинятися. За оцінкою Bloomberg, за 10,5 місяців 2021 року на біржі по всьому світу (у тому числі через SPAC), вийшли 2850 компаній, які залучили понад $600 млрд. Це рекорд як за кількістю, так і за обсягом залучених коштів.

Читайте також: Капіталізація Facebook вперше перевищила 1 трлн доларів

 

Портал о розничной и оптовой торговле TradeMaster.UA 
 

 

TradeMaster в социальных сетях 

 

По поводу размещения Ваших материалов на портале пишите на press@trademaster.com.ua



Ексклюзивні матеріали TradeMaster.ua

Коментарі

Ваш коментар буде першим.

Додати коментар

Ваше імя*


Захист від СПАМ

Сообщение*

Читайте також