17 березня 2023

ЄС значно збільшив імпорт олійних з України

ЄС значно збільшив імпорт олійних з України
1269

Країни ЄС у поточному сезоні активно імпортують насіння ріпаку та соняшнику, причому основні обсяги олійних постачаються з України. Про це повідомляє TradeMaster.UA з посиланням agronews.ua.

Зокрема, з початку 2022/23 МР (1 липня) по 12 березня Євросоюз імпортував 5,7 млн тонн ріпаку, що на 57% перевищує показник за аналогічний період попереднього сезону (3,6 млн тонн). При цьому зазначається, що обсяг поставок ріпаку з України сягнув 2,86 млн тонн, тож доля українського продукту оцінюється в 50% від загального імпорту.

Однак сезонно до країн блоку збільшуються поставки каноли з Австралії. Від початку 2022/23 МР імпорт цієї продукції досяг 2,3 млн тонн (41,2%). Не виключено, що Австралія зможе обійти Україну та посісти 1 місце за поставками каноли.

У свою чергу, імпорт соняшнику в країни ЄС, який у поточному сезоні сягнув рекордних 1,9 млн тонн (збільшення на 438% за рік), забезпечений поставками з України. Так, на імпорт української олійної припадає 87% від всіх поставок, або 1,66 млн тонн. Це у 95 разів перевищує обсяги імпорту попереднього сезону (лише 17,5 тис. тонн). Таким чином, можна стверджувати, що Україна у 2022/23 МР посіла перше місце серед експортерів соняшнику до Євросоюзу.

Однак дана ситуація зумовлена тим, що Україна скоротила поставки продуктів переробки соняшнику до ЄС у поточному МР, а саме соняшникової олії – до 1 млн тонн (-13% на рік).

Читайте також: Право експорту до Китаю отримали 320 українських компаній

 

 
 

 

TradeMaster в соціальних мережах

 

З приводу розміщення новин пишіть на press@trademaster.com.ua



Ексклюзивні матеріали TradeMaster.ua

Коментарі

Ваш коментар буде першим.

Додати коментар

Ваше імя*


Захист від СПАМ

Сообщение*

Читайте також