06 жовтня 2023

У Великобританії зробили перше у світі морозиво із пластику

У Великобританії зробили перше у світі морозиво із пластику
1871

Вчені з Великобританії навчилися виділяти з поліетилену за допомогою бактерій та ферментів ванілін – молекулу, яка надає смаку ванілі. Технологію використали для виробництва першого у світі ванільного морозива із пластикових відходів, повідомляє TradeMaster.UA з посиланням на Reuters.

По суті, ванілін для нього зробили з тих самих матеріалів, з яких виробляють звичайні пластикові пляшки.

Ідея про створення такого морозива прийшла художнику та дизайнеру Елеоноре Ортолані, студентці Лондонського університету мистецтв. За хімічний процес відповідали біотехнолог Джоана Сендлер з Едінбургського університету (Шотландія), доктор Хамід Годдусі з Лондонського міського університету та Паула Корсіні з Лондонського університету мистецтв.

Джоана Сендлер досліджувала розкладання та вторинну переробку пластику, а також використання його як сировина для зростання мікробів. За її словами, потенціал технології дозволяє використовувати її не лише для вироблення ваніліну, а й інших ароматизаторів чи навіть продуктів харчування.

Щоб виділити ванілін, пластик «розібрали» на молекули, а потім прибрали ті, що не підходять. Інші ж вступили в реакцію між собою.

Люди поставилися до розробок Сендлера скептично. Наприклад, вона отримувала листи із критикою від представників громадськості, які заявляли, що безвідповідально заохочувати людей є пластик. Але насправді фінальний продукт пластиком вже не є, пояснює вона.

Розробка ще має пройти безліч досліджень з безпеки, а це нешвидкий процес. Поки що морозиво стало арт-проектом Елеонори Ортолані під назвою Guilty Flavours («Недобрі смаки»). "Це радикальне рішення того, як люди можуть використовувати власні тіла як машини для вічного усунення пластику - поїдаючи його", - йдеться в описі проекту. Своєю інсталяцією дизайнер хоче навіть привернути увагу до проблем забруднення планети пластиком — його стає все більше, а заводи з переробки не справляються з тим, щоб переробити хоча б більшу частину.

Звичайний ванілін, який використовується у 99% продуктів «зі смаком ванілі», теж синтезують у лабораторіях з нафтохімічної сировини. Справжній ванільний екстракт коштує дуже дорого.

 

 
 

 

TradeMaster в соціальних мережах

 

З приводу розміщення новин пишіть на press@trademaster.com.ua



Ексклюзивні матеріали TradeMaster.ua

Коментарі

Ваш коментар буде першим.

Додати коментар

Ваше імя*


Захист від СПАМ

Сообщение*

Читайте також