Сорти винограду для шампанського можуть зникнути до 2050 року

Три сорти винограду, які використовуються в шампанському — шардоні, піно нуар і піно менье — разом із сотнею інших можуть зникнути до 2050 р. Такого висновку дійшли фахівці стартапу ClimateAi, який на основі глобальних кліматичних моделей, супутникових і польових даних спрогнозував як зміну погодних умов на планеті впливатиме на роботу виноробний, повідомляє TradeMaster.UA з посиланням на CNN.
Кліматична криза змінює погодні умови деяких з найвідоміших виноробних регіонів світу, зокрема в Шампані на півночі Франції.
Для насиченого смаку шампанському потрібні теплі сонячні дні, а для кислотності, яка надає йому свіжого та освіжаючого смаку — прохолодні ночі. Але клімат стає дедалі теплішим. Через це вино або стане дорожчим, або гіршим за якістю, попередив віце-президент з операцій та стратегії ClimateAi Вілл Клеттер.
За словами Клеттера, виноробам необхідно адаптуватись. Можливо, їм варто шукати для виноградників місця у холоднішому кліматі, щоб зберегти галузь і дозволити їй розвиватися. Але такі регіони, як Шампань, поки що на це не готові — законодавчо шампанське може вироблятися тільки там, інші вина вважаються ігристими.
Світове виробництво вина у 2023 р. було найнижчим за 60 років, пише CNN. На це дуже вплинула екстремальна погода. А за даними Reuters, у Шампані у 2021 р. винороби зібрали найнижчий урожай з 1957 р. через ранні заморозки, спеку та сильні дощі. Це коштувало Франції приблизно $2 млрд.
Але у 2023 р. у Франції вдалося зібрати хороший урожай, у тому числі й у Шампані, йдеться у звіті Міжнародної організації з виноградарства та виноробства (OIV). При цьому деякі виноградники на півдні постраждали від хибної борошнистої роси, хвиль спеки та посухи.
Звіт S&P Global показав, що кліматичні ризики для Шампані до 2050 р. потрояться, писав CNBC у серпні. Винний критик Том Х'юстон тоді заявив, що ігристе вже значно більше схоже на білі вина. З ним погодились інші експерти. Але зміни клімату мають і бенефіціари — наприклад, Великобританія, де врожай винограду та виробництво вина зростає.
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
З приводу розміщення новин пишіть на press@trademaster.com.ua
Ексклюзивні матеріали TradeMaster.ua
Раздел: Товари та ринки > Все новости
Теги: новини економіки, виробництво шампанського, новини виробників
Коментарі
Ваш коментар буде першим.Додати коментар