04 квітня 2024

Amazon згорне технологію обслуговування без кас Just Walk Out

Amazon згорне технологію обслуговування без кас Just Walk Out
323

Amazon прибирає зі своїх продуктових магазинів у США технологію Just Walk Out, яка дозволяла клієнтам брати товари та виходити без проходу через касу, повідомляє TradeMaster.UA з посиланням на Bloomberg. Нові магазини Fresh, які інтернет-гігант почне відкривати після 18-місячної перерви, не буде оснащено цією системою.

Компанія працювала над технологією понад 10 років — вона була заснована на камерах та датчиках на полицях, які фіксували, які товари брав покупець. Штучний інтелект визначав, що купила людина, гроші списувалися з її рахунку.

У магазинах система Just Walk Out запрацювала вперше у 2018 р., коли Amazon відкрив магазин у своїй штаб-квартирі у Сіетлі. Потім компанія відкрила десятки фірмових магазинів без кас Amazon Go, а також встановлювала системи у своїх супермаркетах Fresh та деяких магазинах мережі Whole Foods Market (її Amazon купив у 2017 р.). Одночасно Amazon впроваджував у магазинах Fresh "розумні" візки, які самі сканують товари.

Покупці скаржилися на роботу системи — часто вони отримували чеки лише за кілька годин після виходу з магазину. Сайт The Information заявив, що однією з причин закриття проекту стало те, що за роботою штучного інтелекту насправді стояло понад тисяча співробітників з Індії. Вони перевіряли роботу системи, переглядаючи відео. Вони також складали списки покупок та друкували чеки. У результаті технологія обходилася надто дорого.

За даними The Information, у 2022 р. люди перевіряли 700 із 1000 продажів через Just Walk Out. Amazon хотіла досягти менше 50 перевірок на 1000 продажів. У розмові з порталом Gizmodo компанія назвала цю характеристику неточною. За словами представника Amazon, співробітники Індії допомагали навчати модель. Він визнав, що фахівці перевіряю «незначну меншість» відвідувань магазинів, коли ІІ не може визначити куплені товари.

Компанія наприкінці 2022 р. призупинила розширення мереж магазинів Fresh та Go, вирішивши переглянути їхній формат. Втім, пізніше гендиректор Amazon Енді Джассі заявив, що в планах — подвоїти зусилля щодо розвитку традиційного роздробу, а експерименти виявилися невдалими через пандемію.

У нових магазинах Amazon зосередиться на «розумних» візках. У магазинах Fresh також встановлять каси самообслуговування для покупців, які не мають членства в Amazon Club. Система Just Walk Out при цьому залишиться в магазинах Go Великобританії, а також компанія продовжить продавати на неї ліцензію.

Читайте також: Amazon вкладе $1 млрд у розвиток робототехніки та штучного інтелекту

 

 
 

 

TradeMaster в соціальних мережах

 

З приводу розміщення новин пишіть на press@trademaster.com.ua



Ексклюзивні матеріали TradeMaster.ua

Коментарі

Ваш коментар буде першим.

Додати коментар

Ваше імя*


Захист від СПАМ

Сообщение*

Читайте також