30 травня 2024

Виробники можуть почати використовувати мандарини в апельсиновому соку

Виробники можуть почати використовувати мандарини в апельсиновому соку
441

Виробники апельсинового соку через рекордне зростання цін на цитрусові та неврожаї у Бразилії почали шукати альтернативні фрукти для приготування напою, повідомляє TradeMaster.UA з посиланням на The Financial Times. Як варіант, його можуть почати робити з мандаринів, заявив президент Міжнародної асоціації фруктових та овочевих соків Кіс Кулс.

Ф'ючерси на апельсиновий сік зростають з 2022 р. Торік через ураган та похолодання у Флориді, головному виробнику апельсинового соку в США, урожай знизився до найнижчого рівня майже за 80 років. У травні цього року зростання ціни знову почали різко зростати. Наприклад, 28 травня вартість ф'ючерсу на концентрат апельсинового соку на Міжконтинентальній біржі в Нью-Йорку досягла $4,92 за фунт — це майже вдвічі вище за рік до року.

«Це криза. Ми ніколи не стикалися з подібним, навіть під час сильних морозів та ураганів», — сказав Кіс Кулс. За його словами, асоціація очікує на «фундаментальні зміни» у світовій індустрії апельсинового соку.

Поки що виробники соку можуть змішувати торішні запаси замороженого апельсинового концентрату (його термін придатності — два роки) з новим урожаєм. Але постачання скорочуються третій рік поспіль, що призвело до виснаження запасів.

На думку Кулса, проблему можна вирішити, якщо використовувати різні види фруктів для виробництва апельсинового соку — наприклад, мандарини. Але для цього потрібно внести зміни — спочатку до зведення міжнародних харчових стандартів, а потім до нормативних документів на національному рівні, зазначив Кулс.

За оцінками профільної асоціації Fundecitrus, у найбільшому у світі виробнику апельсинового концентрату Бразилії випуск сировини скоротився на чверть. Апельсинові гаї в країні постраждали від посухи та позеленювання цитрусових, або «хвороби жовтого дракона», — інфекційного захворювання, через яке дерева дають зелені, деформовані та гіркі плоди, які не можна продавати у свіжому вигляді та використовувати для приготування соку, розповів аналітик Rabobank. Андрес Падільї.

 

 
 

 

TradeMaster в соціальних мережах

 

З приводу розміщення новин пишіть на press@trademaster.com.ua



Ексклюзивні матеріали TradeMaster.ua

Коментарі

Ваш коментар буде першим.

Додати коментар

Ваше імя*


Захист від СПАМ

Сообщение*

Читайте також