28 жовтня 2024

Біотех-компанія Moolec отримала дозвіл вирощувати у США горох із генами корови

Біотех-компанія Moolec отримала дозвіл вирощувати у США горох із генами корови
522

Американська компанія Moolec Science отримала від Мінсільгоспу США дозвіл на вирощування генетично модифікованого (ГМ) гороху з ДНК корови, повідомляє TradeMaster.UA з посиланням на Bloomberg. Це буде перший ГМ-горох, який буде виведений на ринок.

Moolec Science вже веде переговори з міжнародними виробниками продуктів, яких може зацікавити інноваційний горох, сказав її гендиректор і засновник Гастон Паладіні.

Але швидкого старту продажу не буде. Для масового споживання та продажу потрібен ще один дозвіл — від Управління з санітарного нагляду за якістю харчових продуктів та медикаментів США (FDA). Після цього потрібно не один рік, щоб вивести новий продукт на ринок.

Спочатку Moolec планувала, що горох використовуватиметься як інгредієнт для бургерів та сосисок. Але тепер переорієнтувалася на вегетаріанців, які шукають багаті на залізо рослинні аналоги яловичини.

"Головна проблема - переконати людей, що вони [вживаючи горох із ДНК корови] насправді не їдять яловичину", - пояснив Паладіні. — Технологія Moolec не передбачає жодних процедур із тваринами. Ми не беремо клітин тварин і не розмножуємо їх. Це повністю синтетичний ген, який ми купили у банку ДНК».

До того ж люди, як і раніше, скептично ставляться до ГМ-продуктів. Хоча на ринку вже є ГМ-кабачки (їх схвалили до продажу ще 1995 р.) та ГМ-ананаси з рожевою м'якоттю, які дозволили продавати 2023 р. Але Паладіні розраховує, що підвищений вміст заліза в гороху приверне увагу споживачів.

Moolec Science вже культивує в штатах Огайо, Міссурі та Айова ГМ-сою з ДНК свині. Компанія отримала на неї дозвіл Мінсільгоспу у травні 2024 р. Боби з першого врожаю планується віддати потенційним замовникам серед виробників продуктів та використовувати для вивчення – щоб на підставі цих даних направити заявку до FDA.

Сорт ГМ-сої назвали Piggy Sooy – її боби всередині рожеві та нагадують кольором шкіру свині. 1 акр (0,4 га) Piggy Sooy потенційно може дати стільки ж білків, скільки 10 свиней, повідомляла компанія. Це дозволяє зменшити споживання води, засівати менше земель та скоротити викиди парникових газів.

Звичайна практика під час створення трансгенних сільськогосподарських культур — схрещування генів різних рослин чи додавання синтезованого гена. Це робиться, щоб поліпшити їх властивості - збільшити врожайність, посилити морозостійкість, додати дефіцитних мінералів і вітамінів і т.д. . Але використання геном рослин ДНК тварин належить до екзотики.

Проте розробки Moolec Science – не перші спроби ввести ДНК тварин у рослини. У 1990-ті роки. цим займалася американська DNA Plant Technology. Компанія створила "рибний помідор", додавши в томат "ген-антифриз" камбали - він дозволяє рибі виживати в холодних водах на дні Тихого океану. Дослідники ставили за мету збільшити морозостійкість помідорів.

Але успіху помідори від DNA Plant Technology не знайшли і на продаж не надійшли. Експерименти показали, що в рослинах цей ген не є ефективним — не запобігає утворенню кристалів льоду. Тому проект закрили, а сама DNA Plant Technology збанкрутувала у 2002 р.

 

 
 

 

TradeMaster в соціальних мережах

 

З приводу розміщення новин пишіть на press@trademaster.com.ua



Ексклюзивні матеріали TradeMaster.ua

Коментарі

Ваш коментар буде першим.

Додати коментар

Ваше імя*


Захист від СПАМ

Сообщение*

Читайте також