04 червня 2021

В Україні впали ціни на цукор

В Україні впали ціни на цукор
1446

Цукровим заводам довелося зупинятися через відсутність сировини. Чергові поставки повинні вирішити проблему. Про це повідомляє  TradeMaster.UA з посиланням на agronews.ua.

У минулому році в Україні значно зменшилися посівні площі і врожайність цукрових буряків. Це призвело до різкого збільшення цін на цукор в першій половині 2021 року. Компенсувати дефіцит Міністерство економіки вирішило через завезення імпортного цукру-сирцю.

За словами Романа Сластьони, гендиректора Українського клубу аграрного бізнесу (УКАБ), ще в 2019 році стала помітною тенденція щодо зменшення виробництва цукру у нас в країні, хоча внутрішні потреби компенсувалися в повній мірі.

Проблеми почалися в 2020-м, коли замість необхідних 1,2-1,5 млн тонн, було вироблено тільки 1 млн тонн цукру. Разом з цим відбувся різкий стрибок цін на міжнародному ринку. Це призвело до того, що вже в березні-квітні цього року було зафіксовано перше значне підвищення вартості цього солодкого продукту в Україні.

Подальшою причиною подорожчання стала затримка в отриманні ліцензії на безмитне ввезення близько 40 тонн цукру-сирцю (напівфабрикату) з ЄС, і труднощі з пошуком локальних заводів для його переробки.

Зараз у нас в країні залишилося близько 30 діючих заводів, частина з яких з початку 2021-го зупинили свою діяльність через відсутність сировини.

В результаті сирець був доставлений в Україну тільки до квітня і взятий на переробку в середині травня. З огляду на це, в реалізацію на торгових точках пішли залишки запасів цукру. Це і призвело до рекордного ціннику на продукт минулого місяця.

“Якщо на 1 травня його ціна в роздробі становила 25,05 грн, то з поступовим виведенням на ринок перероблених партій сировини, з 1 червня вона опустилася до 24,9 грн – вже на 15 коп. Нижче. Були вирішені проблеми з подальшим імпортом сирцю з ЄС, тому чергові поставки повинні перекрити дефіцит в 150 тис. тонн. у результаті чекаємо зниження цін в червні-липні на 1-2 грн “, – говорить Сластьон.

Вирішальним фактором у здешевленні цукру стануть і погодні умови, які безпосередньо впливають на урожай буряка. Якщо в сезон цукроваріння будуть зібрані мінімальні для України 1,2 тонни овоча, уже в жовтні ціна цукру складе 20 грн / кг. Більш точно можна буде спрогнозувати в кінці літа.

Аграрії також очікують, що буряка в цьому році буде достатньо. А компенсувати недостачу торішнього врожаю планують за рахунок збільшення на 10% посівних площ.

Цілком реальною виглядає перспектива того, що Україна зможе забезпечити цукром не тільки себе, але і повернутися на експортні ринки.

 

Портал о розничной и оптовой торговле TradeMaster.UA 
 

 

TradeMaster в социальных сетях 

 

По поводу размещения Ваших материалов на портале пишите на press@trademaster.com.ua



Ексклюзивні матеріали TradeMaster.ua

Раздел: > Новости Украины

Теги:

Коментарі

Ваш коментар буде першим.

Додати коментар

Ваше імя*


Захист від СПАМ

Сообщение*

Читайте також