12 листопада 2021

Інфляція в Україні сповільнилася

Інфляція в Україні сповільнилася
1289

Інфляція у жовтні 2021 року в Україні перевищила прогноз Національного банку, хоча й очікувано сповільнилася до 10,9%. Про це повідомляє TradeMaster.UA з посиланням на AgroPortal.

Регулятор пояснює, що це, перш за все, пов'язане з більш суттєвими вторинними ефектами від подорожчання енергоресурсів.

Базова інфляція у жовтні прискорилася до 7,6% (з 7,4% у вересні). Причиною є швидкі темпи зростання цін на оброблені продовольчі товари (до 13,2% ), зокрема на макаронні вироби, хліб та молочну продукцію внаслідок високих цін на енергоносії.

Найшвидше зростали ціни на крупи, у тому числі внаслідок торгових обмежень, запроваджених РФ. Стрімко сповільнилися темпи зростання цін на олію, вичерпуючи ефекти низької бази порівняння та початку переробки нового врожаю.

Прискорилися також темпи зростання вартості послуг (до 9,6% ) через підвищення виробничих витрат бізнесу.

Незначно подорожчали й непродовольчі товари (на 1,5%). Прискорилися темпи зростання цін на фармацевтичну продукцію та товари для особистого догляду. Натомість поглибилося падіння цін на автомобілі, а також на одяг та взуття внаслідок зміцнення гривні.

Подорожчання цукру сповільнилося через високий урожай цукрових буряків, а фруктів завдяки високому врожаю яблук і зміцненню гривні.

Молоко та м'ясо дорожчали через несприятливу ситуацію в тваринництві та високі ціни на енергоносії. Останній фактор також відбився у подорожчанні овочів через вищу собівартість тепличної продукції.

Зростання цін адміністративно-регульованих цін (до 16%) обумовлено вичерпанням ефектів низької бази порівняння та дією фіксованих тарифів.

Прискорилося зростання цін на паливо (до 33,9%) внаслідок подорожчання нафти на світових товарних ринках.

За оцінками Національного банку, пік зростання споживчих цін у 2021 році пройдено. Надалі інфляція знижуватиметься. Жовтневий макропрогноз НБУ передбачає досягнення інфляцією однознакового рівня за підсумками 2021 року та цільового рівня 5% наприкінці 2022 року.

 

Портал о розничной и оптовой торговле TradeMaster.UA 
 

 

TradeMaster в социальных сетях 

По поводу размещения Ваших материалов на портале пишите на press@trademaster.com.ua



Ексклюзивні матеріали TradeMaster.ua

Коментарі

Ваш коментар буде першим.

Додати коментар

Ваше імя*


Захист від СПАМ

Сообщение*

Читайте також