29 серпня 2022

Україна значно скоротила експорт яловичини

Україна значно скоротила експорт яловичини
942

За січень-липень 2022 року було експортовано 5,34 тис. тонн української яловичини, що становить лише 36% від тих об’ємів, які було експортовані за аналогічний період часу 2021 року. Про це повідомляє TradeMaster.UA з посиланням на agronews.ua.

Загалом станом на 1 серпня 2022 року в Україні налічується 2,68 млн голів великої рогатої худоби, що на 15,6% менше, ніж в аналогічний період минулого року. Часткове або повне припинення діяльності ферм ВРХ, що постраждали від російської агресії або знаходяться на тимчасово окупованій території, значно впливають на загальний стан тваринництва.

За словами Максима Гопки, аналітика УКАБ, від початку війни в Україні підприємства, які займаються забієм і первинною обробкою ВРХ, працюють на мінімальних потужностях. Забійна маса сільськогосподарських тварин (виробництво яловичини та телятини) протягом перших семи місяців 2022 року скоротилась на 22,3%, порівняно з минулим роком, та становить 97,6 тис. тонн. Переробні м’ясні комплекси неспроможні скуповувати в довоєнних обсягах тварин через обмеження збуту продукції, зміни експортної логістики та значне скорочення внутрішнього попиту.

Виробництво яловичини в Україні останніми роками було експортно орієнтованим. У 2021 році 84,6% логістики припадало на морський транспорт у такі країни як Китай, Казахстан, Узбекистан, Азербайджан, Грузія. У зв’язку із закриттям українських портів логістика потребувала змін. Як наслідок, у травні було укладено нові домовленості з Єврокомісією, відповідно до яких було узгоджено транзит яловичини через країни ЄС для подальшої торгівлі. Ця угода дала змогу почати процедуру відновлення експорту м’яса з України.

«У результаті, за січень-липень 2022 року було експортовано 5,34 тис. тонн української яловичини, – це лише 36% від тих об’ємів, які було експортовані у 2021 році в аналогічний період часу. Активними імпортерами залишаються Китай, Азербайджан, Казахстан. В червні було експортовано 0,93 тис. тонн, а в липні торгівля зросла на 33% та вже становить 1,23 тис. тонн. Тому можна спрогнозувати, що в серпні експорт поступово зросте через відкриття українських портів для зернових», – зазначає експерт.

Водночас, на світових ринках найбільші країни-виробники яловичини збільшують свої обсяги експорту. Зокрема найбільші виробники яловичини за перших два квартали 2022 року помітно наростили свої об’єми постачання до ЄС, яке суттєво зменшило внутрішнє виробництво яловичини через скорочення молочного стада з переорієнтацією на збільшення поставок молока та зменшення виходу тварин на забій. Саме скорочення поголів’я м’ясних корів обумовлено структурною збитковістю галузі.

США за перше півріччя 2022 року збільшили експортну торгівлю на 6%, порівняно з минулим роком, до 743 тис. тонн на суму 6,19 млрд доларів (зростання 33%). Попит на американську яловичину в Європі, котрий сильно постраждав від тривалого спаду у сфері громадського харчування під час пандемії COVID-19, відновлюється. Так, експорт до Європи у першому півріччі досяг 10 тис. тонн, що на 89% більше, ніж торік, а вартість поставок зросла на 110% до 131,8 млн $. З квітня по червень імпорт, згідно з часткою США у безмитній квоті на високоякісну яловичину Європейського Союзу, був найбільшим з початку 2020 року.

Бразилія також збільшила виручку від поставок до Європейського Союзу на 35% до 281 млн $ в порівнянні з 207 млн $ у першому півріччі 2021 року, а обсяг відвантажених товарів збільшився на 16,4% (36,5 тис. тонн проти 31 тис. тонн). Загалом з січня по червень прибуток Бразилії від продажів яловичини досяг 6,2 млрд $ в порівнянні з 4,08 млрд $ за той же період попереднього року. В обсягах зростання склало 21,5% – з 874 тис. тонн у 2021 році до 1,06 млн тонн до червня поточного року.

Спостерігається збільшення експорту яловичини і з Великої Британії. З початку року (січень-травень) відвантаження на світовий ринок, левова частина яких припадає на країни ЄС, становили 54 тис. тонн, що на 52% більше у порівнянні з тим же періодом минулого року. Загальна вартість цих поставок склала 222,3 млн фунтів стерлінгів, що майже вдвічі більше, ніж минулого року, при цьому середня експортна ціна зросла на 25%.

«Україна, яка отримала статус кандидата до ЄС, може в найближчому майбутньому долучитись до експорту яловичини в країни ЄС. Компетентні державні органи мають повноцінне право переглянути правила торгівлі української яловичини та розробити механізм виходу продукції на ринок ЄС. Це, в свою чергу, допоможе українським компаніям знаходити нові місця збуту, а європейським країнам мати надійного, близького постачальника якісної продукції», – пояснює Максим Гопка.

 

Портал о розничной и оптовой торговле TradeMaster.UA 
 

 

TradeMaster в социальных сетях 

По поводу размещения Ваших материалов на портале пишите на press@trademaster.com.ua



Ексклюзивні матеріали TradeMaster.ua

Коментарі

Ваш коментар буде першим.

Додати коментар

Ваше імя*


Захист від СПАМ

Сообщение*

Читайте також