13 лютого 2023

DSV Projects: як доставити негабаритний вантаж?

DSV Projects: як доставити негабаритний вантаж?

4001

Нестандартний, надважкий, великогабаритний або простими словами негабаритний вантаж – це  будь-який вантаж, параметри якого перевищують допустимі розміри при транспортуванні, тобто більше 20х2,55х4 м (ДхШхВ) та вагою від 38 тонн.

Що вважається негабаритним вантажем?

В основному до негабаритних перевезень відносять транспортування таких вантажів:

- велика будівельна техніка (спеціальний транспорт, крани, бульдозери, екскаватори);

- промислове обладнання (великі трансформатори, промислові преси, атомні реактори, парові котли, двигуни судів, турбіни);

- мобільні заводи;

- агропромислова техніка (трактори, розкидачі добрив, автосіялки, комбайни);

- опори та вежі ліній електропередач;

- котельне обладнання та устаткування тощо.

Різновиди проєктних вантажів

При організації перевезень негабаритних вантажів як у міжнародному сполученні, так і локальному, необхідно враховувати тип вантажу, адже  від цього залежить вибір  спеціального рухомого складу та маршрут слідування.

До основних типів  проєктних вантажів відносять:

- великогабаритні вантажі, що перевищують за своїми параметрами прийняті стандартні розміри;

- довгомірні вантажі, що перевищують нормативну довжину, тобто виступають більш як на 2 метри за межу заднього борту транспорту або має довжину понад 20 метрів;

- великоваговий вантажі, що перевищують максимально допустиму вагу при завантаженні.

Транспортування проєктних вантажів

Доставка негабаритних вантажів – найбільш складне і відповідальне перевезення, яке вимагає залучення спеціальної техніки, розробки способів навантаження та маршрутів слідування. Тому, такі перевезення може здійснювати лише кваліфікований логістичний оператор з відповідним дозволом.

Міжнародні вантажоперевезення негабаритів здійснюються за участю будь-якого виду  транспорту: морського, авіаційного або наземного. 

Доставка негабаритних вантажів морським шляхом здійснюється у спеціальних контейнерах High Cube, Flat Rack, Open Top або методом Ro-Ro, який дозволяє транспортувати вантаж будь-яких параметрів. 

Авіаційні перевезення проєктних вантажів найбільш затребувані, якщо термін доставки є основною умовою. Доставка здійснюється спеціальними повітряними суднами з високою вантажопідйомністю від 30 до 130 тонн.

Найчастіше для доставки негабаритних вантажів використовують  автомобільний транспорт, як більш маневрений та гнучкий. Для цього залучають тільки спеціальні транспортні засоби, які перебувають на обліку у державних інспекціях дорожнього руху. Наприклад, для перевезення високих вантажів найбільш зручним та безпечним буде низькорамний трал, а для транспортування великовагового вантажу буде потрібен тягач з спецплатформою, обладнаною додатковими осями. В багатьох випадках перевезення негабаритного вантажу автотранспортом вимагає супроводу автоінспекції для безперешкодного проходження обраним маршрутом.

«Серед реалізованих проєктів, у нашому портфелі  було перевезення по Україні чотирьох трансформаторів, одна частина (корпус) якого мала вагу понад 108 тонн. Всі трансформатори були оснащені датчиками руху, які реагували на удари та різкі рухи. Підготовка до проєкту починалась, мабуть, за півроку, адже всі найдрібніші деталі мали бути враховані», - Андрій Скиданчук, керівник відділу негабаритних перевезень DSV.

Які є особливості перевезення проєктних вантажів?

Кожна окрема доставка негабаритного вантажу має свою особливість. Не існує двох однакових негабаритних перевезень, навіть якщо йдеться про ті самі вантажі.

При певних проєктних перевезеннях, наприклад,  потрібно залучати сюрвей автотраси, тобто обстеження всього маршруту. В результаті буде визначено конкретний шлях, узгоджений з державною владою (у разі потреби) та дорожніми службами, перелік організаційно-технічних заходів, які необхідно виконати для забезпечення надійності перевезення негабаритного вантажу.

Крім цього, доставка проєктних вантажів вимагає залучення компетентних  фахівців з високою кваліфікацією, які працюють з усіма провідними морськими лініями та авіакомпаніями світу, розробляють спеціальні схеми кріплення та пакування вантажів, організовують сюрвейєрський огляд вантажів, координують завантаження, вивантаження і обробку вантажів в портах/аеропортах, мають відповідний досвід і розробляють спеціальні маршрути перевезення тощо.

«В DSV Projects ми звикли працювати з нетиповими перевезеннями вантажів, які потребують нестандартних підходів і максимальної залученості. Ми знаємо, як правильно організувати безпечну та надійну доставку негабаритного вантажу будь-якої  галузі. Наша команда спеціалізується на міжнародних перевезеннях важких і великогабаритних вантажів енергетичної та будівельної галузей, переробної промисловості, об’єктів інженерно-транспортної інфраструктури тощо», - Андрій Скиданчук, керівник відділу негабаритних перевезень DSV.

Перевезення трансформаторів

«Через складну ситуацію, в якій опинилась наша країна, коли внаслідок ракетних обстрілів по енергетичним об’єктам ми маємо зруйновані трансформатори та перебої електрики, ми вирішили  суттєво активізувати перевезення таких вантажів. Як правило, це міжнародні поставки, які здійснюються з віддалених країн. Та завдяки присутності компанії DSV у більше ніж 80 країнах світу й глобальним можливостям, ми можемо запропонувати комплексні логістичні рішення для перевезення  трансформаторів», - Андрій Скиданчук, керівник відділу негабаритних перевезень DSV.

Трансформатор – один з найважливіших та найдорожчих об’єктів підстанцій, призначений для перетворення та розподілу електричної енергії, отриманої з ТЕС, АЕС чи підстанції. Трансформатори невеликої потужності поставляються повністю зібраними та готовими до монтажу. Перевезення таких негабаритних вантажів  потребує  використання транспорту з високою вантажопідйомністю, адже вага може досягати десятки й сотні тонн,  проведення такелажних робіт та особливої уваги під час доставки, адже він містить крихкі елементи. В більшості випадків, перевезення трансформаторів супроводжується конвоєм дорожньої інспекції. 

Як розрахувати вартість перевезення?

Для того, щоб прорахувати вартість доставки, вам потрібно мати максимально точні дані вантажу, з усіма схемами й кресленнями, маршрут транспортування, необхідні документи та багато іншого,  або звернутись до компанії  DSV та отримати готове логістичне рішення саме для вашого проєкту.

---

DSV Projects – підрозділ глобального постачальника рішень у сфері транспорту та логістики  DSV з проєктної логістики. Якщо ви зацікавленні в системному та кваліфікованому супроводі, та потребуєте  доставку негабаритного вантажу, надсилайте запити на імейл: projects@ua.dsv.com

 

 
 

 

TradeMaster в соціальних мережах

 

З приводу розміщення новин пишіть на press@trademaster.com.ua

Коментарі

Ваш коментар буде першим.

Додати коментар

Ваше імя*


Захист від спаму

Повідомлення*