19 січня 2022

Світовий банк попередив про дефолти найбідніших країн через накопичені в пандемію борги

Світовий банк попередив про дефолти найбідніших країн через накопичені в пандемію борги
1454

Найбідніші країни світу цього року зіткнуться з різким зростанням виплат за боргами – на $10,9 млрд – оскільки в пандемію брали гроші не у міжнародних організацій, а на ринках капіталу, повідомляє TradeMaster.UA з посиланням на FT. Деякі країни вже наблизилися до дефолту.

За даними Світового банку, група з 74 країн з низьким рівнем доходу має виплатити банкам та небанківським організаціям близько $35 млрд протягом 2022 року, що на 45% більше, ніж у 2020 році. Одна з найуразливіших країн – Шрі-Ланка. Рейтингове агентство S&P Global минулого тижня попередило про можливий дефолт цього року та знизило рейтинг держборгу цієї країни. Інвестори також стурбовані становищем у Гані, Сальвадорі та Тунісі.

Президент Світового банку Девід Малпас попередив, що «прагнення кредиторів викачати фінанси» спочатку означало, що «ризик безладних дефолтів зросте». "Країни стикаються з необхідністю виплат за боргами якраз у той час, коли в них немає ресурсів для цього", - сказав він. Близько 60% усіх країн з низьким рівнем доходу потребують реструктуризації боргів або ризикують опинитися перед такою необхідністю, попередив Світовий банк.

Вартість вже взятих кредитів зростає, зазначає FT. У перші два роки пандемії зниження відсоткових ставок світовими центральними банками зробило позики урядам щодо дешевими. Але цього року зі зростанням ставок очікується погіршення умов запозичення, а рефінансувати існуючі борги стане дорожчим. Деякі країни, такі як Бразилія, вже перейшли до циклу підвищення відсоткових ставок, і це додатковий фактор перетоків капіталу з інших ринків, що розвиваються.

Проблеми з виплатою пандемічних боргів можуть коштувати країнам, що розвиваються, десятиліття розвитку, кажуть експерти. Поки що для країн з найбільшою заборгованістю G20 має єдину схему: бідна країна повинна погодити умови рефінансування з країнами-кредиторами та МВФ, а потім добиватися таких самих умов від приватних кредиторів. Але це жест відчаю, до якого поки що вдалися лише Чад, Замбія та Ефіопія. «Ви розумієте, що означає для країни публічно заявити, що вона має проблеми з виплатою боргів. Приватний сектор її покарає. Якщо країна має будь-який інший вибір, вона його зробить», — заявила генеральний секретар Конференції Організації Об'єднаних Націй з торгівлі та розвитку Ребекка Грінспан.

 

Портал о розничной и оптовой торговле TradeMaster.UA 
 

 

TradeMaster в социальных сетях 

По поводу размещения Ваших материалов на портале пишите на press@trademaster.com.ua



Ексклюзивні матеріали TradeMaster.ua

Коментарі

Ваш коментар буде першим.

Додати коментар

Ваше імя*


Захист від СПАМ

Сообщение*

Читайте також