17 травня 2022

ООН обговорює з росією умови пропуску суден із зерном із портів України

ООН обговорює з росією умови пропуску суден із зерном із портів України
1060

Генеральний секретар ООН Антоніу Гутерріш веде перемовини з представниками росії, Туреччини й інших країн щодо можливості вивезти зерно з України. Про це спочатку повідомила The Wall Street Journal із посиланням на джерела, а потім інформацію підтвердила постпред США при ООН, пише TradeMaster.UA.

За даними WSJ, Гутерріш пропонує пом'якшити обмеження на експорт російських і білоруських калійних добрив в обмін на пропуск суден із зерном із українських портів. ООН побоюється, що зростання цін на зернові та дефіцит продовольства можуть дестабілізувати обстановку у бідних країнах, що залежать від українського зерна, та призвести до конфліктів.

За оцінкою організації, рф є найбільшим у світі експортером пшениці, а Україна посідає п'яте місце. Водночас вони забезпечують 19% світових поставок ячменю, 14% – пшениці та 4% – кукурудзи. Після початку російсько-української війни ціни на пшеницю підскочили до рекордних значень. Bloomberg зазначав, що бойові дії перекрили понад чверть світового експорту пшениці.

У квітні міноборони росії закрило деякі райони Чорного моря для іноземних кораблів. Обмеження діють до 31 жовтня та поширюються на ділянку акваторії вздовж узбережжя між Севастополем та Гурзуфом, район біля берегів Керченського півострова на траверзі Опукського природного заповідника та невелику ділянку біля західного краю Криму.

Обмеження на імпорт російських добрив увійшли до пакету санкцій, запровадженого на початку квітня.

Читайте також: Експорт зерна: Україна вивезе дві третини від плану

 

Портал о розничной и оптовой торговле TradeMaster.UA 
 

 

TradeMaster в социальных сетях 

По поводу размещения Ваших материалов на портале пишите на press@trademaster.com.ua

 



Ексклюзивні матеріали TradeMaster.ua

Коментарі

Ваш коментар буде першим.

Додати коментар

Ваше імя*


Захист від СПАМ

Сообщение*

Читайте також