Ціни на каву робуста злетіли до максимуму за 16 років

Ціни на каву сорту робуста досягли максимуму за останні 16 років на очікуваннях дефіциту, спричинених загрозою врожаю у другому найбільшому виробнику – В'єтнамі через посуху, повідомляє TradeMaster.UA з посиланням на Bloomberg.
Травневі ф'ючерси на каві 3 квітня зростали на біржі ICE в Лондоні на 4,8% — до $3838 за 1 т — рекорд з 2008 р. Торги закрилися за ціною $3812 за тонну. 4 квітня робуста продовжила дорожчати — ціни досягали позначки $3847 за 1 т.
У 2024 році ф'ючерси на каву робуста, що використовується у виробництві розчинної кави, зросли більш ніж на 30%, зазначає Bloomberg.
«Погодні умови не обнадіюють. Все ще існують побоювання щодо можливої нестачі води для зрошення, що може вплинути на врожайність наступного сезону», - заявили агентству трейдери лондонського імпортера DRWakefield. Ціни підганяють і «панічні закупівлі обжарювачів», які чекали, що вартість зерен знизиться — і не закуповували його.
Зростають також і ціни на популярний сорт арабіка - ф'ючерси на нього в Нью-Йорку зросли на 3% і перевищили позначку $2 за фунт вперше з грудня 2024 року. Брокери найбільшого виробника Бразилії нещодавно повідомили про високий попит на зерна арабіка більш низької якості. можуть використовувати для заміни робусти у сумішах та для виробництва розчинної кави, повідомляє агентство.
У грудні 2023 року Bloomberg писав, що через посуху та спеку виробництва робусти в Бразилії може бути на 15–20% нижчим, ніж очікувалося. Він може бути на 15–20% нижчим, ніж прогнозувалося спочатку, повідомляв агентству гендиректор бразильського зернового кооперативу Cooabriel Едімілсон Калегарі. Якщо прогноз справдиться, обсяг виробництва становитиме менше 20 млн мішків — показник може стати найнижчим із 2020 р.
На робусту припадає 40% світового виробництва кави, арабіку — 60%. Вчені з Великобританії та Уганди у 2023 році прогнозували, що арабіку та робусту на ринку може потіснити сорт ліберика. До 2050-го зміни температури призведуть до зменшення придатних для вирощування кави площ на 50%, а ліберика менш вибаглива. Фермерам доведеться або переміщатися до більш сприятливих кліматичних зон, або змінювати методи вирощування кави, або культивувати нові кавові сорти.
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
З приводу розміщення новин пишіть на press@trademaster.com.ua
Ексклюзивні матеріали TradeMaster.ua
Раздел: Товари та ринки > Все новости
Теги: новини виробників, виробництво кави, виробництво робусти
Коментарі
Ваш коментар буде першим.Додати коментар