19 квітня 2019

Зроби вибір: коротке керівництво по підбору стелажів

Зроби вибір: коротке керівництво по підбору стелажів

2670

На сьогоднішній день в світі швидко розвивається виробництво стелажів, в тому числі Україні. Більшість виробників в Україні вихваляються, що їх продукт відповідає найсучаснішим вимогам стандартів EN, що їх виробництво сертифіковане відповідно до вимог ISO 9001, стелажі пройшли випробування та мають знаки TUV, BRG та інші ознаки відповідності Європейських вимог.

Все це зазвичай подається з дуже заниженими цінами. В той же час клієнтам повідомляють, що продукт, який вони споживатимуть, високої якості і відповідає всім вимогам безпеки. Більшість палетних стелажів, є копією конструкцій зарубіжних виробників, це місцеві конструкції, що не мають відповідних розрахунків  та випробувань. В Україні, на жаль, нестача спеціалістів здатних точно розрахувати та протестувати безпечні робочі навантаження.

Тож як правильно зробити вибір між стелажним обладнанням різних компаній, на що звернути увагу аби не наразитися на ризики розповідає Наталюк Ігор Михайлович, головний конструктор ТзОВ НПП "ИМВО".

 В умовах сучасного ринку зі зростанням вартості землі палетні стелажі з верхнім рівнем складування вище 10 м і складських операцій для вузьких проходів вище 14м вже не є чимось незвичайним. Хоча більшість споживачів дуже добре розуміють прогини траверс, які добре видно, недостатньо уваги приділяють  проектній міцності і допустимим навантаженням на секцію стелажу, в якій може бути встановлено до 7-8 рівнів складування.

Не робіть помилки, робота з стелажним обладнанням досить небезпечна! Ризик супроводжує водіїв навантажувачів щодня протягом всіх робочих годин зміни.

На сьогоднішній день в Україні вимоги  щодо проектування, безпечного застосування  та технічного обслуговування стелажного обладнання регламентуються державними стандартами:

  • ДСТУ EN 15512: Сталеві статичні складувальні системи – Регульовані палетні стелажні системи – Принципи конструкційного проектування.

  • ДСТУ EN15620: Сталеві статичні складувальні системи – Регульовані палетні стелажі – Допуски, деформації та зазори.

  • ДСТУ EN15629: Сталеві статичні складувальні системи – Технічні умови на складувальне обладнання.

  • ДСТУ EN15635 Сталеві статичні складувальні системи – Застосування та технічне обслуговування складувального обладнання.

  • НПАОП 0.00-1.22-08 Правила безпечної експлуатації  навантажувачів. (Затверджених Державним комітетом України з промислової безпеки).

Основні положення стандартів: на що необхідно звернути увагу при виборі палетних стелажів

Повинні бути прийняті до уваги наступні моменти: історія компанії; наявність виробничої бази та можливостей щодо випробувань; протоколи проведення випробувань в сертифікованих лабораторіях; декларація відповідності вимогам безпеки; опис обладнання, фотографії; марки сталі що використовуються; межа текучості залежно від марки сталі, міцність на розтяг; відхилення середньої точки траверси; коефіцієнти запасу міцності; вид зачеплення траверс зі стійками; антикорозійний захист стелажів та його елементів; кількість секцій та рівнів складування; таблиці несучої здатності секцій рам та траверс в порівнянні з аналогічними елементами, що випускаються іншими компаніями; наявність та описання встановлених елементів захисту стелажів; наявність стяжок рам, балок портального зв’язку для встановлення одиночних стелажів, наявність розпірок.

Зупинимося на деяких пунктах окремо.

 Історія компанії

Компанія яка довготривалий час продукує стелажі гарантує поставки елементів стелажу для майбутніх розширень.  Багато компаній заявляють, що їх продукт відповідає всім стандартам, хоча ніколи не проводили жодних випробувань. Будь-яке тестування повинно супроводжуватись набором  детальних фотографій різних тестів та звітів за результатами випробувань. Якщо продукт був перевірений, то звіти та фотографії повинні бути доступні. На Ваш запит повинні бути надані протоколи  фотографії досліджень (випробувань) стелажів. Декларація відповідності. Якщо компанія не може їх надати – робіть висновки!

 Марка сталі

Одним з найбільш важливих елементів, що, на жаль, часто не береться до уваги,  це сталь, з якої виготовляються стелажі. Правильний вибір вимагає великого досвіду.

Сталі марок S235JR або Ст3пс є широко доступні і можуть бути придбані в стандартній ширині рулона. Рами стелажів з іншого боку вимагають виробництва сталі з  вищими вимогами до фізичних властивостей сталі ніж траверси. В Україні, ці сталі доступні і повинні бути замовлені в мінімальних кількостях, (сталі з межею текучості  350-420МПа повинні бути замовлені за декілька місяців наперед у мінімальній кількості 70 -140 тон) тим самим змушуючи місцевих виробників використовувати сталі з більш низькою межею текучості і міцності.

Не обманюйте себе, зразки елементів стелажів деяких виробників  можуть бути більшої товщини, ніж інші, і складається думка, що вони повинні  бути більш міцніші. Часто це робиться, щоб компенсувати факт застосування сталей більш низької якості. Частина виробників використовують м'які сталі (аналоги Ст08 кп, Ст0  або Ст1), тому пильнуйте за наявністю відповідного сертифікату, що підтверджує механічні властивості.

 Властивості сталі. Межа текучості та міцності.

У залежності від поведінки елементів стелажу після зняття навантаження розрізняють деформації:

  • пружну (або оборотну) , якщо елемент після усунення впливів, що спричинили деформацію, повністю відновлює свою початкову форму і розміри (внаслідок накопиченої потенціальної  енергії);

  • залишкову (або необоротну), коли після усунення прикладених сил або інших впливів елемент не відновлює свою початкову форму. Залишкові деформації у свою чергу поділяються на пластичні, викликані зростанням напруження і в'язкі (повзучість), що відбуваються під навантаженням з перебігом часу.

На практиці  українські виробники сталі в сертифікаті не вказують межу текучості, хоча лише цей параметр характеризує, коли може настати залишкова деформація.  Величина межи текучості зазвичай вимірюється в Н/мм2 або в МПа.

Другий параметр, це межа міцності, описує властивість сталі, а саме при яких напруженнях (навантаженнях) наступає повне руйнування  елементів. Декларування лише межі міцності сталі вводить покупця в оману.

 Вибір травеси стеллажа

Зазвичай, виробники стелажного обладнання вказують лише допустиме статичне навантаження на секцію стелажу X кілограм, допустиме статичне навантаження на пару траверс X кілограм,  і відповідно відхилення середини траверси складає 1/200 довжини балки траверси. Цього зовсім недостатньо для правильного вибору стелажного обладнання.

Головним є врахування умов безпечної експлуатації стелажного обладнання, визначення коефіцієнта безпеки в залежності від інтенсивності використання обладнання, проведення відповідних розрахунків та випробувань з урахуванням динамічних навантажень.

Так у відповідності з вимогами безпеки при розрахунках стелажних систем відповідні статичні сили необхідно помножити на наступні динамічні коефіцієнти з метою диференціації  для різних типів навантажувачів.

-Навантажувач, керований пішим оператором, швидкість до  5 км/год         1,2

-Навантажувач з оператором на ньому, швидкість понад 7,5 км/год         1,4

Тому, якщо виробник декларує, що навантаження 3000 кг на пару траверс, повинні бути надані розрахунки напружень та переміщень, що виникають при навантажені 3600 кг, з урахуванням жорсткості зачеплення кронштейна траверси зі стійкою.

Знову ж таки, переконайтеся, що ви отримаєте докази того, що продукт дійсно пройшов випробування. Практика показує, що проведені розрахунки та випробування у відповідності до методики ДСТУ EN15512 (Сталеві статичні складувальні системи – Регульовані палетні стелажні системи – Принципи конструкційного проектування) найбільше наближені до умов реальної експлуатації.

Навіщо опікуватися коефіцієнтом безпеки?! Розгляньте, що відбувається щоденно на вашому складі, вантажно розвантажувальна техніка вагою до 4000 кг з вантажем, водії рухаються зі швидкістю понад 10км/год, проходи між  стелажами 3-4м, підйом вантажів до 1000 кг на висоту 10 м.

Як приклад, при проведені  інспекції на одному зі складів категорії A  в Херсонській області, була виявлена поломка значної кількості траверс вантажонесучої здатності 3000 кг. Виявилося, що  відхилення середини траверси при вказаному статичному навантажені не перевищувало допустимих значень, проте напруження, що виникли в сталі перевищили межу текучості для даної марки сталі. Як наслідок, траверси отримали пластичну деформацію і зруйнувались.

Ще один з параметрів стелажу, на який впливає правильний вибір траверси, це коефіцієнт стійкості стелажа при нерівномірному завантажені.

 Зачеплення траверс зі стійками

Вид зачеплення траверси зі стійкою є одним зі самих важливих факторів, що впливає  на розрахунок допустимих навантажень. Фронтальний клиновий або щільові конектори. Щільові  конектори за рахунок великих зазорів в зачеплені не дозволяють складування на висотах вище 5-6м.

 

Розміри секцій та рівнів складування

Запитайте в постачальника стелажів розміри різних можливих варіантів стійок та траверс, щоб побачити різні можливості завантаження. Навіть розміри кріплення до підлоги важливі, оскільки вони можуть значно додати до загальної габаритної довжини в системі.

Всі різні розміри  стелажа повинні бути відображені  в технічному завданні, зведені в таблиці, щоб  Ви змогли зробити порівняння між постачальниками.

Наприклад, якщо висота профілю траверси одного постачальника є 125мм при навантаженнях 3,0 т на пару траверси, а інший пропонує 140мм по висоті для досягнення того ж навантаження, запитайте себе, чому.

Порівняйте допустимі навантаження на рами секцій стелажа відносно положення першої пари траверс від землі. Висота розміщення першого  ярусу траверс є критичною з точки зору правильного вибору допустимих навантажень на раму стелажу. Ви можете побачити діаграми навантажень для різних висот розміщення першого рівня складування. У випадку відсутності діаграм навантажень Ви повинні вимагати щоб їх надали.

 Таблиці несучої здатності рам та траверс

Це також цікаве запитання, як виробники презентують діаграми навантажень. Адже таблиці завантажень повинні бути результатом тестування. Розрахунки допустимих навантажень стосовно другого граничного стану є досить складною процедурою, що вимагає спеціальної комп'ютерної програми.

 Висновки

Не потрібно нехтувати безпечною роботою на Вашому об’єкті спокусившись низькою ціною обладнання. Витратьте час на докладне вивчення технічних даних і порівняйте між собою різні пропозиції не обмежуючись ціною.  Вимагайте в постачальника докази відповідності стелажів та елементів до них задекларованим технічним даним. Якщо вам не можуть надати докази відповідність, цілком ймовірно, що є невідповідність задекларованим параметрам.

З метою забезпечення  якості виготовлення необхідно проводити вхідний контроль якості металу, регулярні  (щомісячні) випробування продукції у відповідності до нормативних документів.

Пам'ятайте, що компанії, часто показують сертифікати відповідності ISO 9001.  Це не означає, що їхній продукт є безпечним. Відповідності ISO процедур і процесів  виробництва не має нічого спільного з безпечною експлуатацією стелажів.

Наталюк Ігор Михайлович, головний конструктор ТзОВ НВП "ІМВО"

Читайте также: 30-31 мая в Киеве состоится ХХІ Всеукраинский День Логиста

Портал о розничной и оптовой торговле TradeMaster.UA 
 

 

TradeMaster в социальных сетях 

  

 

По поводу размещения Ваших материалов на портале пишите на press@trademaster.com.ua

Коментарі

Ваш коментар буде першим.

Додати коментар

Ваше імя*


Захист від спаму

Повідомлення*