02 березня 2017

Безпека продукції - запорука виробника!

Безпека продукції - запорука виробника!

6560

В інтерв’ю TradeMasterUA Ярослав Данилюк, Директор ПП «Крес» розповів:

  • — Чому стандарти безпеки НАССР щодо контролю шкідників вкрай повільно впроваджуються на підприємствах харчової промисловості, торгівлі та громадського харчування;
  • — Чим загрожує керівникам підприємства недотримання вимог щодо проведення заходів з Pest Control;
  • — Чому при виборі компанії, яка проводить заходи  з контролю шкідників, недоцільно керуватися виключно ціновою політикою.

 

TradeMasterUA: — Ярославе Ярославовичу, що заважає введенню якісного контролю шкідників на вітчизняних підприємствах?

Ярослав Данилюк: — В нашій країні все більше просувається вимога щодо впровадження НАССР на підприємствах харчової промисловості, у громадському харчуванні та на підприємствах, дотичних до харчової промисловості (в тому числі і торговельних компаніях). У вимогах НАССР  передбачено впровадження системи контролю шкідників на таких підприємствах. Однак, керівники підприємств дану вимогу часто ігнорують, або ж впроваджують лише частково і то «будь-як». Сучасні аудиторські компанії теж не належним чином звертають увагу на цю вимогу, хоч програма контролю шкідників (Pest Control) є дуже важливою. Адже шкідники (а до них відносяться миші, щурі, бігаючі та літаючі комахи, свійські та дикі тварини і птахи) несуть велику загрозу безпечності продукції, оскільки вони є розносниками різних інфекцій. Можна мати найсучасніше обладнання, використовувати найкращі інгредієнти тощо, але все може звести нанівець навіть одна маленька «мишка». Тому, формальність у впровадженні системи контролю шкідників може серйозно вплинути на репутацію того чи іншого підприємства, адже безпека продукції – запорука виробника чи закладу торгівлі. Приведу приклад з досвіду нашої компанії: довгий час працівники ПП «Крес» пропонували свою допомогу одній з мереж супермаркетів, але рітейлери постійноігнорували пропозиції. Після прикрого випадку саме з мишками, який отримав розголосу в ЗМІ, керівництво мережі уклало договір про контроль шкідників, і успішно співпрацює з нами вже на протязі трьох років.


Інформаційна довідка:

Основний вид діяльності ПП "Крес" - проведення робіт у сфері дезінфекції, дезінсекції, фумігації та дератизації (Pest Control - контроль шкідників), або - захист від шкідників, таких як: мікроби, гризуни, повзаючі та літаючі комахи, амбарні шкідники, птахи, собаки, коти та інші). Компанія забезпечує виконання на підприємствах харчової промисловості одного із важливих пунктів програми - боротьбу з шкідниками. Також працівники ПП "Крес" контролюють подальше виконання рекомендацій на підприємстві. Підприємство "Крес" працює на ринку України з 1994 року. На сьогоднішній день компанія успішно долучилася до впровадження стандартів HACCP, ISO 22000, 2011/ISO/TS 22002-1:2009;  IFS/BRC NPMA,  AIB, та ДСТУ ISO 22000:2007 на таких відомих підприємствах як "Nestle", "Danonе", "Prezident", "Tetra Pak Ukraine", "Галактон", "Майола" , "Калрсберг Україна" та багато інших.


— В якій мірі впливає на рішення керівництва підприємств цінова політика компаній, що надають послуги  з  Pest Control?

— Безумовно, всі шукають дешевше, а на якість, на жаль, не зважають. Але від якості послуг по Pest Control залежить і безпека продукції. За вимогами НАССР на компанії, які надають такі послуги, покладається велика відповідальність та високі вимоги до виконання своїх обов'язків. Компанія, що береться за послуги з контролю шкідників повинна мати висококваліфікованих працівників, які мають відповідні сертифікати про проходження навчання; компанія повинна розробити програму з контролю шкідників для контрагента, вести відповідну звітну документацію, надавати рекомендації контрагенту щодо заходів з безпеки по лінії Pest Control тощо. Одним словом, компанія, що надає послуги з контролю шкідників є  важливою ланкою у ланцюжку виробництва та "службою безпеки" для замовника. Отже, підприємство, яке потребує послуг з контролю шкідників, повинно розуміти важливість таких послуг і не має права помилятися у виборі контрагента, беручи до уваги лише вартість послуг.

Всі вище наведені вимоги до компаній, що надають такі послуги, повинні братися замовником до уваги. Це дуже важливо. Клієнти повинні зрозуміти, що не можна розмінюватися на дешеві кошти.

Іноді керівники підприємств розповідають про те, що якась нікому не відома фірма пропонувала їм проведення заходів з Pest Control за набагато нижчою ціною. І цікавляться, чи не могли б і ми запропонувати таку ж ціну. В такому разі я зазвичай запитую свого співбесідника, чи він, часом, не очікує в салоні «Мерседес»  придбати автомобіль даної компанії за ціною менш відомих брендів? Після цього ми добре розуміємо один одного.  Все має свою ціну, свою вартість. Хороша якісна пропозиція повинна мати відповідну ціну. 

— На які послуги може розраховувати підприємство, що замовляє Pest Control за стандартами «салону «Мерседес»?

— Ми проводимо весь комплекс робіт по захисту підприємств від шкідників. Ми перша компанія, яка почала працювати за системою HACCP в Україні і має спеціальну програму для цього. ПП «Крес» постійно проходить досить жорсткі міжнародні аудити. Більш того: за нашими схемами працюють практично всі аудитори, які перевіряють компанії. Наша основна діяльність – це надання послуг по контролю шкідників. Але своє завдання ми вбачаємо не в тому, щоб просто знищити шкідників. Головні зусилля спрямовані на те, щоб допомогти клієнту вжити відповідних заходів, які  запобігають   проникненню шкідників на підприємство і можливість подальшого їх перебування та розмноження на цій території чи у приміщеннях. Вважаю, що в деякій мірі нашу діяльність можна порівняти з діями прикордонної служби. Завдання прикордонників – не сидіти в кущах з метою спіймати тих, хто намагається нелегально перетнути кордон. Їхня задача – унеможливити незаконний перетин кордону. Точнісінько так і наші спеціалісти приходять на об’єкт, вивчають ситуацію на ньому, роблять фото та відео фіксацію, надають рекомендації в письмовій формі («листки коригуючих завдань») щодо заходів, які потрібно здійснити зі сторони Замовника. 

— Ви лише надаєте рекомендації чи проводите інші види робіт?

— Як показує досвід, 70% заходів,  що можуть мінімізувати проникнення шкідників, залежать від дій самого господаря підприємства (встановити на вікнах  сітку проти мух та комарів, відремонтувати двері, ліквідувати нори гризунів, щілини в стінах тощо). А всі інші необхідні роботи виконуємо ми. Співробітники ПП «Крес» жартома порівнюють себе з «додатковими очима» керівника кафе, магазину чи оптової бази: ми виявляємо всі недоліки і розповідаємо їм про проблеми. Багато в чому ми діємо як хороший лікар, який не тільки проводить діагностику чи виписує ліки, а й постійно цікавиться своїм пацієнтом, дбає про те, щоб йому стало краще. А коли йде тісна співпраця лікаря з пацієнтом, то  покращення здоровя пацієнта приходить набагато швидше. 

ТЕКСТ: Валерій ЛОБОВКО

Портал про роздрібну та гуртову торгівлю TradeMaster.UA

Приєднуйтесь до професіоналів торгівлі на нашій сторінці в FB!

 

Коментарі

Ваш коментар буде першим.

Додати коментар

Ваше імя*


Захист від спаму

Повідомлення*