29 грудня 2022

Світові сирні тренди у 2023 році

Світові сирні тренди у 2023 році

14227

Війна — не привід зупинятися в розвитку. Окрім перемог на полі бою, ми маємо демонструвати досягнення та не відставати в інших сферах.

12 грудня Оксана Чернова, сирна експертка, суддя на World Cheese Awards, тренерка та розробниця навчальних програм у ProCheese Academy, співзасновниця фестивалю ProCheese Awards провела вебінар «Зміни та тренди в сирній галузі: Україна та світ».

На вебінарі було:

  • проаналізовано вплив пандемії та повномасштабної війни на сирну галузь як України, так і світу;
  • розглянуто основні міжнародні сирні заходи та тренди.

Зібрані кошти від проведення вебнару були направлені на купівлю теплих речей для ЗСУ.

У 2022 році відбулося 5 ключових подій у сирній галузі:

1.    GULFOOD 2022 Дубай, ОАЕ

Це дуже важлива світова продуктова виставка-шоу, яка об’єднує весь світ. Вона  в основному орієнтована на східні ринки. Цього в ній брали участь 5000+ брендів із 120+ країн світу. У молочному сегменті була представлена не тільки молочна продукція тваринного походження, а й продукти, розраховані на споживачів з алергією та веганів.

Глобальні тренди GULFOOD 2022

  1. Безвідходне виробництво, щоб запобігти забрудненню навколишнього середовища.Якщо буде чисте навколишнє середовище, ми зможемо зменшити кількість бруду, вірусів, їхній вплив на себе, будемо захищені здоровим повітрям, здоровою їжею і т.п.). Тому, будь-який виробник, що хоче стати впливовим гравцем, має презентувати програму по захисту навколишнього середовища та безвідходного виробництва.
  2. Піклування про здоровʼя. Мовайде про зміну ставлення до їжі та більш здоровий підхід до харчування.
  3. Свідоме споживання їжі. Основний сенс це досконалість смаку, важливий вишуканість.
  4. Готовність до змін бажання до вдосконалення, швидкого переналаштування та зростання.
  5. Кожен день починається зараз.  Змінюючи себе, ми починаємо впливати на зміни навколишнього середовища і людей поряд із нами.
  6. Збереження рослин для планети. Пошук альтернативних умов для штучного вирощування рослин цілий рік, не впливаючи на вирубування лісів, для того, щоб робити більше пасовищ для корів, не забруднювати пестицидами поля.
  7. Бути в гармонії з собою, навчатися сприйняттю нових смаків.
  8. Шокова заморозка OKTOFROST. У країнах зі спекотним кліматом виробники мають якось зберігати свій продукт. Сири не можна заморожувати в холодильнику. Бо звичайна заморозка змінює їхню форму, смак, текстуру. Шокова заморозка вирішує цю проблему.
  9. Готові рішення для HoReCa. Велика кількість сиру, яка знадобиться для вживання не в чистому вигляді, а для приготування тих чи інших продуктів і страв.
  10. Велике різноманіття cиру Гауда, що має довгий термін придатності, спокійно реагує на зміну температури, не змінюючи свій смак. Але Гауда буває різною, цього виду сиру багато в різних виробників. Тому йдуть смакові змагання між його виробниками за якість продукту. Він повинен мати особливість, і це треба донести до покупця.
  11. Акцент на свіжі сири та їх індивідуальне пакування для дегустацій. Для кожної людини, яка прийшла дегустувати сир, має бути окрема, персоналізована упаковка.
  12. Ідеальна викладка сиру на вітринах за допомогою автоматизації цього процесу. Спеціальна програма малює електронну матрицю із врахуванням сили бренду, смаку, попиту, нових продуктів.

Сирні тренди GULFOOD 2022

2. SALON DU FROMAGE, Франція

Важливий професійний захід для усіх гравців молочного сектору, що відбувається раз на два роки і більш сконцентрований на французькому ринку. Проводиться виставка сиру та інших молочних продуктів і конкурс французьких чизмонгерів на оформлення найкращого сирного плато. Цього року захід складався із 250+ стендів, були присутні 8000+ відвідувачів.

Тренди SALON DU FROMAGE 2022

  • Блакитні сири з різних видів молока.
  • Чиста та зрозуміла презентація у вітрині.
  • Інформативність простору.
  • Освіченість персоналу.
  • Різноманіття форм — однотипність не в моді.
  • Подача готових рішень.