06 липня 2021

В Ісландії провели експеримент з переходу на чотириденний робочий тиждень

В Ісландії провели експеримент з переходу на чотириденний робочий тиждень
1138

В Ісландії тестували чотириденний робочий тиждень на трьох тисячах працюючих жителів - продуктивність не знизилася, говориться в спільному звіті Асоціації за стійкість і демократію Ісландії (Alda) і британського центру Autonomy. Це найбільше випробування скороченого робочого тижня, повідомляє TradeMaster.UA з посиланням на Retailer.

В експерименті, який проходив з 2015 по 2019 рік, взяли участь три тисячі осіб, тобто 1% всієї робочої сили країни, це були держслужбовці з абсолютно різних сфер - від вчителів до лікарів в лікарнях. Результати експерименту визнані «приголомшливими», відзначили Alda і Autonomy в спільному звіті.

Так, асоціації підтвердили, що люди стали щасливішими, працювали або так само, або краще, а стресу і вигорання стало значно менше.

Випробування проходило у два етапи: у першому було задіяно 2,5 тисячі осіб, а в другому - 440. Працівників тимчасово переводили з 40-годинного робочого тижня на 35 або 36-годинний, не знижуючи при цьому заробітну плату.

При цьому не всі учасники працювали за звичним графіком з 9 ранку до 5 вечора, деякі працювали і в нічні зміни. Незважаючи на всі нововведення, продуктивність залишилася або на такому ж рівні, або ефективність праці навіть зросла.

Більш того, всі учасники експерименту відзначили зниження стресу і вигорання, поліпшення самопочуття, значне налагодження балансу роботи і відпочинку. Менеджери і рядовий персонал назвали експеримент «великим успіхом».

В результаті ісландські профспілки змогли домогтися постійного скорочення робочих годин з 2019 року, що торкнулося десятки тисяч працівників. На момент публікації дослідження 86% робочої сили країни або вже перейшли на меншу кількість годин, або гарантовано мають можливість їх скорочення.

Автори дослідження пропонують використовувати дані в якості зразка для експериментального введення чотириденного робочого тижня по всьому світу. Результати показали дійсно «приголомшливий успіх» і означають, що світ дозрів для переходу на чотириденний робочий тиждень, вважають в Autonamy.

У Alda повідомили, що експеримент довів прогресивність нового підходу.

В Ісландії не збираються зупинятися на досягнутому: тепер в Парламенті країни хочуть провести нове дослідження, яке перевірить, як позначиться на працездатності скорочення часу до 30 годин на тиждень.

 

Портал о розничной и оптовой торговле TradeMaster.UA 
 

 

TradeMaster в социальных сетях 

По поводу размещения Ваших материалов на портале пишите на press@trademaster.com.ua



Ексклюзивні матеріали TradeMaster.ua

Коментарі

Ваш коментар буде першим.

Додати коментар

Ваше імя*


Захист від СПАМ

Сообщение*

Читайте також