12 липня 2021

Daimler-Benz уникнула великого штрафу за донос на Volkswagen і BMW

Daimler-Benz уникнула великого штрафу за донос на Volkswagen і BMW
985

Єврокомісія встановила, що автоконцерни Daimler-Benz, BMW і Volkswagen вступили в змову в області очищення викидів дизельних двигунів своїх автомобілів. Але оштрафовані будуть тільки двоє з трьох учасників, повідомляє TradeMaster.UA з посиланням на TheBell.

Штраф у сумі 875 млн євро заплатять BMW і Volkswagen - по 373 млн і 502 млн євро відповідно. Обидві суми порівняно невеликі на тлі їхнього прибутку у 2020 році (5,2 млрд євро і 10 млрд євро). Daimler-Benz, виробник автомобілів Mercedes-Benz, уникнула покарання (потенційно - 727 млн євро), оскільки донесла на інших.

Суть претензій полягає в тому, що компанії погодили розміри баків для розчину сечовини (AdBlue), що нейтралізує оксиди азоту у вихлопних газах дизелів. Тим самим вони встановили поріг уприскування сечовини по відношенню до викидів і фактично домовилися не покращувати параметри очищення газів більше того, що вимагали від них стандарти ЄС. Тим часом це було технологічно досяжно і практично можливо. Таким чином автоконцерни обмежили конкуренцію, йдеться в заяві антимонопольного комісара Маргрет Вестагер.

Volkswagen, яка співпрацювала з комісією і отримала 45% знижку на штраф, не виключає подачі апеляції. Представник концерну заявив, що змова не мала відношення до цінової політики, а узгодження параметрів систем очищення не вилилося в реальні конструкції, і, таким чином, інтересам клієнтів не було завдано збитків. BMW з самого початку відмовлялася визнавати провину і тепер вирішила виплатити всю суму.

Схема була незалежною від «дізельгейта», що коштував концернам десятки мільярдів євро і вбив у Європі віру в екологічність ДВЗ на важкому паливі.

 «Сечовинний» скандал вперше розкрив журнал Spiegel у 2017 році - серед іншого, стверджуючи, що змова діяла більше десяти років. У перших версіях звинувачення був додатковий епізод, що стосується аналогічної змови про невикористання сажових фільтрів, але з вердикту цей пункт виключений.

Читайте також: Зміна назви Volkswagen виявилася першоквітневим жартом

 

Портал о розничной и оптовой торговле TradeMaster.UA 
 

 

TradeMaster в социальных сетях 

По поводу размещения Ваших материалов на портале пишите на press@trademaster.com.ua



Ексклюзивні матеріали TradeMaster.ua

Коментарі

Ваш коментар буде першим.

Додати коментар

Ваше імя*


Захист від СПАМ

Сообщение*

Читайте також