21 січня 2022

Інфляція у Великій Британії злетіла до 30-річного максимуму

Інфляція у Великій Британії злетіла до 30-річного максимуму
1792

Рівень інфляції у Великій Британії підскочив до найвищого рівня з 1992 року — ціни в грудні зросли на 5,4% рік до року. Це вище за очікування економістів, які прогнозували інфляцію на рівні 5,2%, повідомляє TradeMaster.UA з посиланням на Bloomberg.

Купівельна спроможність британських домогосподарств слабшає: ціни на повсякденні товари та послуги зростають швидше, ніж заробітна плата, констатує британське Управління національної статистики.

Домогосподарства страждають від зростання цін на електроенергію (+18,8%) та за газ (+28%), що стало найбільшим зростанням з 2009 року. Ціни на продукти харчування нині зростають найшвидшими темпами з липня 2008 року. Дорожчають також поїздки — вартість проїзду потягом зросла на 7,5%, це рекорд із 1991 року.

Bloomberg зазначає, що нова статистика чинить тиск на центральний банк країни, який обмірковує ще одне підвищення процентних ставок вже наступного місяця. За словами аналітика Дена Хенсона, інфляція в країні ще продовжуватиме зростати, а пік, ймовірно, настане у квітні — тоді рівень інфляції може досягти 6,5%. "Інфляція, що випереджає прогнози, у поєднанні з жвавим ринком праці майже напевно спонукає Банк Англії підвищити відсоткові ставки", - робить висновок економіст.

Інфляція продовжує зростати у всьому світі: темпи зростання цін у США - найбільшій економіці світу - у 2021 році досягли 7%. Це максимум із середини 1982 року, коли адміністрації президента Рейгана щойно вдалося приборкати стагфляцію. А за підсумками листопада (це найсвіжіші дані) інфляція у країнах ОЕСР досягла 25-річного максимуму.

Читайте також: Бізнес у США не отримує нової підтримки під час омікрон-хвилі

 

Портал о розничной и оптовой торговле TradeMaster.UA 
 

 

TradeMaster в социальных сетях 

По поводу размещения Ваших материалов на портале пишите на press@trademaster.com.ua



Ексклюзивні матеріали TradeMaster.ua

Коментарі

Ваш коментар буде першим.

Додати коментар

Ваше імя*


Захист від СПАМ

Сообщение*

Читайте також