23 листопада 2023

Відходи Adidas, Walmart та інших брендів спалюються у Камбоджі

Відходи Adidas, Walmart та інших брендів спалюються у Камбоджі
1412

Текстильні та інші види відходів щонайменше 19 відомих міжнародних брендів одягу, включаючи Adidas та Walmart, використовуються як паливо для печей на цегельних заводах у Камбоджі. Це вже спричинило захворювання серед персоналу, повідомляє TradeMaster.UA з посиланням на Reuters.

Доповідь Камбоджійської ліги захисту прав людини ґрунтується на відвідуванні в період з квітня по вересень 2023 року 21 підприємства з випуску цегли у столиці країни Пномпені та сусідньої провінції Кандал. Також документ містить дані, отримані в ході інтерв'ю із співробітниками заводів, як колишніми, так і продовжуючими там працювати.

В результаті дослідження було виявлено, що різні відходи, що виникають під час виготовлення одягу, зокрема тканину, пластик, гуму та інші матеріали, спалювалися на семи місцевих підприємствах. Уточнювалося, що метою була економія на пальному. Правозахисники зафіксували скарги кількох працівників — у них з'явилися головні болі та проблеми з диханням, загострилися інші проблеми зі здоров'ям.

Спалювання відходів легкої промисловості може призвести до виділення токсичних для людини речовин, якщо умови горіння не будуть ретельно контролюватись. Попіл, що залишається після закінчення горіння, також може містити високі рівні забруднюючих елементів, включаючи діоксини, які можуть викликати рак. Це було встановлено в ході проведеного ООН у 2020 році дослідження, що вивчало викиди від сміттєспалювальних установок швейних фабрик у Камбоджі.

У звіті за 2018 рік, підготовленому вченими Лондонського університету, наводиться перелік токсичних хімічних речовин, які часто містяться у відходах швейних та взуттєвих виробництв: хлорний відбілювач, формальдегід, аміак, важкі метали, ПВХ та полімери, що застосовуються для фарбування та нанесення малюнка. Робітники цегельного заводу повідомляли авторам дослідження про регулярні мігрені, носові кровотечі та інші свої захворювання.

В останній доповіді LICADHO фігурують наступні бренди: Adidas, C&A, Cropp і Sinsay (входять до LPP), Disney, Gap, Old Navy, Athleta, Karbon, Kiabi, Lululemon Athletica, Lupilu (Lidl Stiftung & Co), No Boundaries (Walmart) , Primark, Reebok, Sweaty Betty, Tilley Endurables, Under Armour та Venus Fashion.

Компанія Adidas, яка отримує продукцію з 16 фабрик у Камбоджі, заявила, що ініціювала розслідування щодо з'ясування причин попадання відходів у печі для випалу цегли в обхід узгоджених способів утилізації (на спеціальному заводі з повністю контрольованим циклом переробки відходів в енергію або в лиценз). Ще кілька брендів, включаючи Primark, LPP та Lidl, також оголосили, що перевіряють це питання, але не змогли оперативно надати додаткову інформацію.

 

 
 

 

TradeMaster в соціальних мережах

 

З приводу розміщення новин пишіть на press@trademaster.com.ua



Ексклюзивні матеріали TradeMaster.ua

Коментарі

Ваш коментар буде першим.

Додати коментар

Ваше імя*


Захист від СПАМ

Сообщение*

Читайте також