08 серпня 2018

54% українців вважають, що громадськість має входити до конкурсних комісій з добору суддів – соцопитування

54% українців вважають, що громадськість має входити до конкурсних комісій з добору суддів – соцопитування
3709

За результатами соціологічного опитування, проведеного на основі Омнібусу GfK Ukraine, 54% українців хочуть бачити експертів та представників громадських організацій у складі конкурсних комісій з добору суддів. Про це повідомляє TradeMaster.UA посилаючись на дослідження GfK.

Далі у рейтингу українців журналісти, адвокати та науковці, натомість діючі та колишні судді займають останні місця. 

В процесі дослідження респондентів запитували про критерії успіху судової реформи, варіанти повернення довіри до судової системи, реалізацію конкурсів на посади суддів, роль громадськості у судовій реформі та очікування та запити щодо вершителів правосуддя. 90% громадян вважають, що успішність судової реформи залежить від радикальних змін у судовій системі. Найбільш підтримуваною пропозицією щодо таких змін є звільнення недоброчесних суддів після кваліфікаційного оцінювання та покарання їх за корупцію.

Натомість українці не вірять у вірогідність проведення Вищою кваліфікаційною комісією та Вищою радою правосуддя справедливої оцінки суддів та покарання їх за здійснені порушення: 63% респондентів оцінили такі шанси у “низько” (30%) та “дуже низько” (33%) і тільки 12% опитаних сказали, що така вірогідність є високою або дуже високою. Нагадаємо, згадані органи судового врядування складаються переважно із колишніх суддів, обраних самими суддями. Низький рівень довіри до судової системи та органів судового врядування провокує громадян до радикальних вимог. 33% українців переконані, що відновити довіру до системи можна, звільнивши абсолютно всіх суддів та набравши нових за прозорим конкурсом. Ще 34% сподіваються на повернення довіри після звільнень та покарань суддів-корупціонерів.

На думку громадян, запорукою успішності організації нових конкурсних відборів на посади суддів є прозорість та публічність усіх етапів конкурсу (92%), перевірка кандидатів антикорупційними органами (89%), наявність представників громадськості у складі конкурсної комісії (86%). Стати ж новими суддями, які повернуть довіру до системи мають кандидати з незаплямованою репутацією. Саме цей критерій вважають найважливішим 93% опитаних. А забезпечити судді незалежність, на думку 88% опитаних, має відсутність політичних та будь-яких сторонніх впливів та безпека.

З результатами дослідження можна ознайомитись за посиланням.

Про дослідження

Опитування громадської думки проводилося на основі Омнібусу GfK Ukraine у травні 2018 року. Загальна вибірка опитування складає 1000 респондентів у віці старше 16 років на місяць. Вибірка є репрезентативною для населення України за статтю, віком, регіоном проживання та розміром населеного пункту.

Опитування проводилось методом особистого інтерв'ю вдома у респондента. Максимальна похибка – 3,1%.

Це дослідження здійснене для Центру демократії та верховенства права в рамках кампанії ЧЕСНО.Фільтруй суд! в рамках Програми сприяння громадській активності «Долучайся!», що фінансується Агентством США з міжнародного розвитку (USAID) та здійснюється Pact в Україні. Зміст матеріалів не обов’язково відображає погляди Агентства США з міжнародного розвитку (USAID) або уряду США.

Довідка ТМ:

GfK поєднує дані й науку. Новітні дослідницькі рішення дозволяють отримати відповіді на 3 ключові питання бізнесу щодо споживачів, ринків, брендів та медіа – зараз і в майбутньому. GfK, партнер в сфері досліджень та аналітики, обіцяє своїм клієнтам по всьому світу зростання завдяки знанням.

Читайте также: Nielsen определил шесть причин, почему потребители ищут удобство во всем

Портал о розничной и оптовой торговле TradeMaster.UA

КАЛЕНДАРЬ КОНФЕРЕНЦИЙ ТМ 2018

ЖУРНАЛ PRIVATE LABEL 2018

КАТАЛОГ КОМПАНИЙ ТМ

НОВОСТИ

СТАТЬИ

ВИДЕО

По поводу размещения Ваших материалов на портале пишите на press@trademaster.com.ua

 

 



Ексклюзивні матеріали TradeMaster.ua

Раздел: > Новости Украины

Теги:

Коментарі

Ваш коментар буде першим.

Додати коментар

Ваше імя*


Захист від СПАМ

Сообщение*

Читайте також