02 травня 2022

Світовий банк спрогнозував найсильнішу з 1970-х років цінову кризу

Світовий банк спрогнозував найсильнішу з 1970-х років цінову кризу
1169

За прогнозом Світового банку, наслідки війни в Україні та ситуації з енергоносіями можуть бути тривалішими, ніж у попередні кризи. Аналітики вважають, що світова економіка набула епохи найсильнішого з 1970-х років товарного шоку. Про це повідомляє TradeMaster.UA з посиланням на огляд Commodity Market Outlook.

Головне з прогнозу Світового банку:

- Енергоносії 2022 року подорожчають більш ніж на 50%, а неенергетичні товари — майже на 20%, очікують аналітики. У 2023–2024 роках ціни на сировину знизяться, але залишаться вищими за середні п'ятирічні значення. Середньорічна ціна нафти марки Brent у 2022 році зросте на 42%, до $100 за барель, і знизиться до $92 за барель у 2023 році.

- Розширення санкцій ЄС щодо росії може призвести до серйозних перебоїв на нафтовому ринку, попереджає СБ. Раніше про це заявив МВФ.

- Заміна викопного палива джерелами чистої енергії в умовах, що склалися, затримується, відзначають аналітики. Багато в чому це пояснюється злетом цін на необхідний для альтернативної енергетики алюміній і нікель — у 2022 році вони подорожчають на 37% та 51% відповідно.

- Загалом ціни на метали цього року зростуть на 16%. Причому на неблагородні метали (включаючи залізо, нікель, алюміній, мідь) більш ніж на 22%, а на дорогоцінні (включаючи золото, срібло, платину) — лише на 3%.

- Зліт цін на газ (у Європі — на 111%) спричинить подорожчання добрив майже на 70%, додає СБ. Це, у свою чергу, призведе до зростання вартості сільгосппродукції.

- Ціни на продовольство у 2022 році зростуть у середньому майже на 23%, на пшеницю – більш ніж на 40%. Найсильніше з усіх видів сільгосппродукції подорожчає пальмова олія, більш ніж на 45%.

- 2023 року ціни на продовольство знизяться більш ніж на 10% — через збільшення постачання пшениці з Аргентини, Бразилії та США, очікують у СБ. Проте збереження високих цін на добрива може стати на заваді збільшенню виробництва продовольчих товарів.

- Крім того, Світовий банк попереджає, що зниження податків і виділення субсидій, що практикується зараз країнами, замість довгострокових заходів може тільки посилити ситуацію. А розбудова логістики призведе до тривалої інфляції.

 

Портал о розничной и оптовой торговле TradeMaster.UA 
 

 

TradeMaster в социальных сетях 

По поводу размещения Ваших материалов на портале пишите на press@trademaster.com.ua



Ексклюзивні матеріали TradeMaster.ua

Коментарі

Ваш коментар буде першим.

Додати коментар

Ваше імя*


Захист від СПАМ

Сообщение*

Читайте також