Як виготовити цільнозерновий хліб, який закохає в себе сучасного споживача? Власними секретами діляться технологи ТМ «Рум’янець»
Націленість сучасної людини на активний спосіб життя та збалансоване харчування постійно підвищує попит на продукти, які можна додати до здорової тарілки. Одним із таких продуктів є цільнозерновий хліб із натуральним корисним складом.
Цільнозерновий хліб можна назвати справжнім сучасним трендом хлібопекарської галузі, тож все більше виробників додають його до асортименту своєї продукції. Разом з експертами та досвідченими технологами ТМ «Рум’янець» – флагманського хлібопекарського підприємства у західному регіоні, спробуємо з’ясувати, яким має бути справжній якісний цільнозерновий хліб.
Чому з’явився цільнозерновий тренд?
Перш ніж зануритись у секрети виготовлення якісного цільнозернового хліба, кілька слів про те, чому попит на цей продукт активно зростає. Однією з основних причин є зміна харчової поведінки споживачів. Впродовж останніх років спостерігається тенденція переходу споживачів на рослинне харчування у різноманітних варіаціях: вегетеріанство, веганство, пескетаріанство, флекситаріанство, тощо. З-поміж іншого, філософія цих напрямків полягає у тому, аби знизити екологічні наслідки для планети і, головне, покращити здоров’я.
Продукти з цільного зерна вважаються одним із обов’язкових елементів збалансованого раціону (за умови відсутності протипоказань). Надзвичайно відомим стало правило здорової тарілки від Гарвардської школи здорового харчування, яким часто керуються дієтологи, нутриціолуги, МОЗ.
Джерело зображення: https://www.facebook.com/moz.ukr та www.phc.org.ua
Вважається, що ¼ -ту щоденного раціону мають становити складні вуглеводи, зокрема, продукти з цільного зерна, наприклад – хліб.
Серед основних корисних властивостей цільнозернового хліба – підвищений вміст харчових волокон, нижчий глікемічний індекс, нижча калорійність і велика кількість вітамінів, мінералів та інших корисних елементів.
Особливості виготовлення якісного цільнозернового хліба?
Головніший інгредієнт цільнозернового хліба, звичайно ж, цільнозернове борошно. Це борошно грубого помелу, яке отримують шляхом подрібнення зерна (разом з оболонкою та зародком) без просіювання та розділення його на фракції. Таким чином у борошні зберігається клітковина та всі вітаміни, мікро і мікроелементи, що містяться в цілому зерні. Також, важливо, аби вміст цільного борошна у хлібинці був досить високим, а продукт не містив сторонніх домішок, адже напис «цільнозерновий» на пакуванні не завжди говорить про якість.
«Коли ми розробляли рецептуру, головним завданням було створити справжній якісний цільнозерновий хліб. Саме тому, у його складі 80% пшеничного цільнозернового борошна. Також ми збагатили цей хліб насінням льону.
Окрім складу, маємо ще кілька технологічних секретів. Щоб максимально розкрити усі корисні та смакові властивості цього хліба, ми виготовляємо його на пшеничній заквасці та заварці. Саме завдяки якісному складу у 2021 році наш «Цільнозерновий» потрапив у кошик корисних продуктів пані Олени Зеленської», – розповідає головний технолог ТМ «Рум’янець» Лідія Ряба.
Загалом виготовлення заварного «Цільнозернового» хліба на заквасці займає понад 12 годин. Завдяки використанню заварки, випечений хліб має солодкуватий присмак, пишний, еластичний м’якуш, рум’яну скоринку та триваліший термін придатності.
Познайомитись з усіма процесами виробництва у пришвидшеному темпі можна завдяки коротенькому відео про виготовлення «Цільнозернового» від ТМ «Рум’янець».
Про що, окрім складу, варто пам’ятати, обираючи цільнозерновий хліб?
Поряд зі значною кількістю переваг цільнозернового хліба, існують певні підводні камені, про які варто знати споживачам.
«На виробництво цільнозернового борошна не існує державного стандарт (ДСТУ), у зв’язку з цим відсутні вимоги до якості борошна, а саме важких металів. Тому слід довіряти відомим підприємствам, які орієнтовані на свого споживача і тому для виробництва хліба регулюють якість сировини, мають державні та міжнародні сертифікати якості та впроваджену систему НАССР. Відповідну якість має продукція ТМ «Рум’янець», – розповідає кандидат технічних наук ОНТУ Василина Ковальова.
Цільнозерновий хліб не завжди можна вживати людям із захворюванням ШКТ, через велику кількість крупних частинок змеленого зерна. У такому випадку, перш ніж додати хлібчик у свій раціон, варто проконсультуватись з лікарем.
Попри певні застереження, якісний цільнозерновий хліб справді чудовий варіант для доповнення збалансованого раціону. Окрім значних переваг з точки зору корисних властивостей, такий хліб має справжній насичений смак та духмяний аромат. «Цільнозерновий» від ТМ «Рум’янець» відмінно поєднується з різноманітними продуктами, а відсутність інгредієнтів тваринного походження у складі дозволяє включити цей хліб до раціону людей, які дотримуються принципів рослинного харчування.
З приводу розміщення новин пишіть на press@trademaster.com.ua
Раздел: Інновації у виробництві >
Теги: новини виробників, виробництво хліба, Інтерв’ю виробника
Коментарі
Ваш коментар буде першим.Додати коментар