Виробники шоколаду почали переходити на альтернативи какао через зростання цін

Виробники шоколаду та кондитерських виробів стали інвестувати у виробництво штучних інгредієнтів через сильне зростання цін на натуральні, повідомляє TradeMaster.UA з посиланням на The Financial Times. Ф'ючерси на какао-боби на біржі ICE минулого тижня оновили історичний максимум і наблизилися до $13 000 за тонну.
Американська Mondelez International (бренди Oreo, Milka, Toblerone, Alpen Gold та ін.) у грудні 2024 р. інвестувала в ізраїльський стартап Celleste Bio, який займається розробкою штучного клітинного какао. Компанія в рамках інвестраунду залучила $4,5 млн.
Інші компанії також шукають заміну какао-бобам. Фінська Fazer (виготовляє цукерки, вафлі, шоколад та ін.), у 2023 р. випустила обмежену серію шоколаду, в якому замість какао використовувалися житній солод та кокосове масло.
Тоді ж американська Cargill стала співпрацювати зі стартапом Voyage Foods, виробником шоколаду та горіхової пасти без звичних какао, арахісу та фундуку. Компанія використовує замість них виноградні кісточки, соняшникове білкове борошно, цукор, жир та натуральні ароматизатори.
Альтернативами цікавляться і виробники цукру. Наприклад, британський виробник цукру Tate & Lyle став партнером компанії BioHarvest Sciences, щоб розробити підсолоджувач на основі синтетичних молекул рослинного походження.
Виробники шоколаду, які замінюють натуральне какао на штучне, можуть зіткнутися з труднощами, вважають експерти. Їм доведеться «виконати велику роботу», щоб смак і текстура шоколаду залишалися такими ж, як у традиційного шоколаду, сказала Financial Times керівник експериментальної лабораторії Fazer Анніка Порр.
Швейцарські вчені раніше запропонували використовувати для шоколаду не тільки насіння какао — боби, а ще м'якуш і навіть шкірку. Вони розробили "какао-гель", яким можна замінювати цукрову пудру у виробництві.
Останні два роки країни-лідери з виробництва какао — Кот-д'Івуар, Гана, Нігерія та Камерун, які сумарно займають 75% світового ринку, зіткнулися посухою, через що врожай какао-бобів скоротився. Тому ціни на нього постійно б'ють рекорди, ситуацію підігрівають також трейдери, які спекулюють на цінах.
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
З приводу розміщення новин пишіть на press@trademaster.com.ua
Ексклюзивні матеріали TradeMaster.ua
Раздел: Товари та ринки > Все новости
Теги: новини виробників, виробництво шоколаду, альтернативи шоколаду
Коментарі
Ваш коментар буде першим.Додати коментар