Ціни на какао-порошок близькі до історичного максимуму

Какао-порошок, що використовується у шоколаді, випічці, протеїнових коктейлях та інших продуктах, опинився у дефіциті, повідомляє TradeMaster.UA з посиланням на Bloomberg.
За даними агентства, за останній рік його ціна в США зросла приблизно на 16% і наблизилася до історичного максимуму. Згідно з інформацією KnowledgeCharts, тонна порошку зараз коштує близько $9000 у США та понад $10 000 у Європі.
Дефіцит посилився після того, як виробники спробували замінити дорогу какао-масло, що надає шоколаду характерної текстури, що тане. Олія становить близько 20% ваги стандартної плитки, проте її рослинні замінники світліші за кольором і не мають власного смаку. Щоб компенсувати це, компанії почали використовувати більше какао-порошку.
Додатковим чинником стало зниження переробки. Оскільки какао-масло коштує приблизно на $8000 дорожче за тонну, ніж порошок, відмова від його використання робить переробку менш прибутковою. В результаті подрібнюється менше бобів, а отже, зменшується випуск порошку, пише Bloomberg. У першому кварталі 2025 р. переробки в Європі скоротилися на 3,7% і досягли мінімального рівня за останні вісім років.
Представник нью-йоркської шоколадної фабрики Raaka сhocolate повідомив, що вартість какао-порошку для них зросла втричі. За його словами, знайти какао-порошок зараз «неймовірно складно», оскільки все, що надходить у країну, практично одразу викуповується.
З огляду на дефіциту виробники починають розробляти альтернативи. Німецька Doehler Group SE випустила замінник на основі порошку ріжкового дерева. Американська Ardent Mills LLC, найбільший виробник борошна в Північній Америці, створила аналог на основі пшениці і вже тестує його у випічці та снеках. Деякі компанії посилюють шоколадний смак своїх виробів за допомогою додаткових інгредієнтів, наприклад, кави або харчових барвників.
2024 р. біржові ціни на какао-боби неодноразово оновлювали рекорди через зниження врожаю в Гані та Кот-д’Івуарі — ключових країнах-постачальниках. Незважаючи на прогнози, що у 2025 р. виробництво какао вперше за три роки перевищить попит, дефіцит зберігається. Це змушує виробників економити: Mars, наприклад, зменшив вагу батончика Galaxy на 10 г, а Nestle почала випускати повітряні шоколадні батончики Aero масою всього 36 г. -на третину легше, ніж у конкурентів. Деякі компанії також змінили рецептуру — наприклад, Kit Kat почав продавати батончики вафель, не повністю покриті шоколадом.
Читайте також: Шоколад у Великій Британії встановив ціновий рекорд
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
З приводу розміщення новин пишіть на press@trademaster.com.ua
Ексклюзивні матеріали TradeMaster.ua
Раздел: Товари та ринки > Все новости
Теги: новини виробникіВ, виробництво шоколаду, ціни на шоколад
Коментарі
Ваш коментар буде першим.Додати коментар