07 червня 2021

PALOMAT – ідеальне рішення для оптимізації обігу порожніх піддонів!

PALOMAT – ідеальне рішення для оптимізації обігу порожніх піддонів!

4396

На складських комплексах є малопомітні операції, на яких також можна досягти суттєвої економії за рахунок автоматизації – навіть якщо це не спадало вам на думку раніше.

Прогрес не стоїть на місці, і чи не кожного дня ми стикаємося з якоюсь чудернацькою дрібничкою, можливість існування якої раніше нам навіть не спадало на думку, але варто було її зустріти, як залишається думка лише одна – як же я жив без цієї речі раніше?

Щось подібне відбувається практично чи не в кожній господарській чи виробничій сфері, і з них варто зупинитися на складських комплексах. Не лише тому, що за останній час вони стали надважливою складовою в шалено зростаючому секторі логістики, а й тому, що вони є надзвичайно складними технічними організмами, де перетинаються кілька галузей – а отже, це чудовий майданчик для поліпшення чого-небудь.

Як відомо, головне призначення складської логістики – комплектація та відвантаження замовлень. Одна продукція потрапляє на склад, інша – відвантажується. Важливий момент – усі вантажі розташовуються на піддонах, і тому всі операції відбувається не безпосередньо з вантажами, які можуть бути різних форм і габаритів, а зі стандартними дерев’яними палетами, або як ще кажуть, піддонами.

З одного боку, це зручно – палети мають стандартний розмір, тому їх легко розвантажувати чи переміщувати за допомогою різноманітної підйомної техніки, чи компактно розмістити на стелажних конструкціях.  

Це економить час, простір і ресурси. Наявність подібної техніки і обладнання – приклад оптимізації очевидних процесів.

Проте, з іншого боку, наявність палет додає і певного головного болю – оскільки окрім безпосередньо вантажів виникає потреба опікуватися й процесами, пов’язаними з самими палетами. І це приклад процесів, автоматизація яких неочевидна і мало кому спадає на думку. І даремно.

Давайте розглянемо звичайну буденну операцію з вантажем на складі. Всі товари, які приходять на склад і упаковані на палеті, поступово, в процесі комплектації замовлень, залишають склад і відправляються до клієнтів. Зрештою, кожна палета опиняється порожньою, і не потрібною. Її слід прибрати зі стелажу, щоб звільнити корисну площу для нової. Поряд її не поставиш, оскільки проходи між стелажами це транспортні артерії для погрузчиків, і якщо їх «закупорити» можна паралізувати весь склад. Тобто таку палету потрібно прибрати із виробничої зони взагалі.

Що відбувається далі? Зазвичай працівник чіпляє палету ручним візком і відвозить її кудись в куток, де вже організоване – спеціально чи випадковим чином – місце для зберігання таких порожніх палет. А далі працівник немов переноситься в часі на кілька десятиліть назад, оскільки процеси в цьому «випадковому» звалищі неавтоматизовані, і палету доводиться складувати власноруч, без допомоги звичних навантажувачів.

Сучасний склад з його широкою автоматизацію встиг відучити людей від важкої фізичної праці. І це дуже зручно – наприклад, чимала кількість працівників наразі складають жінки – фізично слабкіші за чоловіків, але більш організовані й уважні. Тому необхідність брати палету руками, яка важить 16-19 кг, є досить великим стресом для працівника, який не є володарем міцної статури. А якщо таких палет назбиралося чимало, і чергову слід руками піднімати нагору? А скільки таких операцій доведеться робити протягом дня? Щоб краще уявити це, спробуйте попіднімати вгору звичайну гирю, яка важить приблизно стільки ж.

Окрім ваги, це ще й травматично:

- піддон має великі габарити, піднімати його не зручно (потрібно напружитись в зігнутому стані з широко розведеними руками), що робить це заняття навіть болісним (якщо ви не знаєте, як «стріляє» в попереку – вам дуже пощастило);

- піддон не має ручок чи спеціальних захватів для рук, отже працівник має просовувати пальці між дерев’яними дошками, внаслідок чого трапляються занози, порізи, а то й виробничі травми, якщо піддон впаде на ноги чи затисне руки.

 

Окремо варто згадати й законодавчі норми з охорони праці, про які ви навряд чи замислювалися взагалі. За ними, чоловіки можуть виконувати ручні операції з вантажем, сумарна вага якого не перевищує 30 кг, лише двічі за годину, і лише 15 кг, якщо це доводиться робити частіше. Тобто працівник за годину може підіймати вручну лише один піддон! Більше того, для такого працівника необхідно забезпечити щорічне медобслуговування за кошт роботодавця…

Очевидно, що ручні операції з палетами можуть швидко призвести до проблем з наглядовими органами, від яких буде ой як важко позбутися.

Не слід забувати й про те, що по мірі накопичування порожньої тари поряд з однією купою палет швидко виросте друга, третя… і ви не зчуєтеся, як доведеться вирішувати нову проблему з дефіцитом корисної площі на складі.

А стос палет, складений вручну, має тенденцію до обвалення, внаслідок цього палети псуються, що потребує додаткових витрат на відновлення, або на заміну.

Що ж робити?

Звісно, допитливий розум одразу знайде кілька швидких варіантів. Найочевидніший – залучити підіймальну техніку. Безперечно, це вирішить проблему з важкою фізичною працею. Але відривати навантажувач від основних операцій, або ж купити новий для обробки пустих піддонів якось не зовсім ефективно.

Тобто, малопомітний процес, який не створює економічної цінності, може створити проблеми із персоналом, і з відповідними органами, і з дефіцитом площі, і з надмірними операційними витратами.

На щастя, ми живемо в такий час, коли варто тільки усвідомити проблему, як виявляється, що хтось вже придумав ефективне її вирішення.

Наразі існує чудове за своєю простотою обладнання – накопичувач порожніх піддонів, який складує піддони і видає їх в автоматичному режимі.

Піонером виробництва і впровадження цих накопичувачів є датська компанія PALOMAT, яка створила перший подібний пристрій ще в 1992 році. Цікава історія його виникнення. Один із співзасновників компанії мав проблеми зі спиною. Одного разу він замислився: як можна складати піддони в штабелі, не потерпаючи від болю,  а ще краще – взагалі не торкаючись їх руками?

Це призвело до появи першого накопичувача PALOMAT.

Принцип роботи цього агрегату доволі простий. PALOMAT являє собою дозатор, який приймає піддони до зберігання, а за потреби видає їх. Працювати з ним може будь-яка людина без додаткового навчання й фізичних зусиль.

Конструкція накопичувача нагадує металеву шафу, всередині якої розміщений підйомний пристрій із захватом, який утримує стос палет на певній висоті над підлогою. 

Працівник на візку підвозить порожню палету і просто засовує її в накопичувач. На цьому все, більше не потрібно щось робити: нахилятись, брати в руки важкий піддон, чи навіть натискати кнопки. Поставив і забув.

Пристрій ідентифікує новоприбулу палету, автоматично опускає на неї стопку палет що вже там були, і піднімає вже нову стопку палет вгору, звільняючи місце для розміщення нової. Весь цикл займає 11 секунд.

Елегантний процес роботи чимось нагадує роботу музичного автомата з популярних голлівудських фільмів.

 

Якщо працівнику потрібно отримати порожню палету, все відбувається у зворотньому порядку – накопичувач піднімає стопку палет, звільнюючи нижню.

При цьому повністю усувається тяжка фізична праця з необхідністю дотримання правил охорони здоров’я, а також економиться корисна площа, оскільки висота штабеля не обмежена ростом людини (висота штабеля, складеного вручну, не перевищує 10-11 піддонів, тоді як PALOMAT оперує штабелями до 25 одиниць).

Також не потрібно відволікати від корисної роботи підйомну техніку та додатковий персонал.

Окремий плюс – пристрій PALOMAT настільки простий у використанні, що не потребує додаткового навчання або налаштувань, його достатньо підключити до розетки 220В  і він готовий до роботи.

Наразі компанія PALOMAT є визнаним лідером на ринку складських накопичувачів і виробляє широку лінійку цих пристроїв для виробництв, розподільчих центрів, складів тощо.

Накопичувачі PALOMAT розраховані для різних типів палет (EPAL 120*80, FIN 120*100, напівпалети 60*80), різної ємності (на 15 і 25 палет), різних типів завантаження / видачі (поштучна, до п'яти палет одночасно), для різних транспортних засобів (звичайні ручні візки, двопалетники, штабелери, роботизовані системи AMR). Якщо вас не задовольняє жоден з агрегатів із наявної лінійки, фахівці компанії розроблять індивідуальне рішення під вимоги замовників.

Інноваційні продукти від PALOMAT давно стали нормою в сучасному складському просторі, вже за короткий час після встановлення, стає помітною порядок та охайність. А емоції самих працівників? Спитайте такого робітника, як же він справлявся з піддонами раніше (тобто вручну), і почуєте: «це був кам’яний вік!»

Завдяки PALOMAT таку зміну культури виробництва відчули вже багато як невеличких підприємств, так і світових гігантів - Carlsberg, Coca-Cola, Volvo, Nestlé, Chanel, Grundfos, Haribo, Pfizer, Siemens і Miele тощо.

Окремо варто зазначити лінійку PALOMAT Inline.

Сучасне виробництво різноманітної продукції, будь то кондитерські вироби, ковбаса чи будівельні матеріали та керамічна плитка – це автоматизовані комплекси, без втручання людини в технологічний процес.

PALOMAT Inline це органічне доповнення до будь-якого автоматизованого виробництва чи пакувальної лінії (погодьтеся, завантажувати піддони вручну на високо технологічну автоматичну лінію виглядає якось безглуздо).


Більше того, виробники такого технологічного обладнання, для зон завантаження піддонів  використовують саме готові рішення PALOMAT, оскільки це найоптимальніший варіант - використовувати перевірений і досконалий широко вживаний продукт від визнаного лідера галузі (відео).

Більше інформації про накопичувачі PALOMAT можна дізнатися в українського дилера цієї продукції – компанії RID Logistic Solutions, добре відомою популяризацією на вітчизняному ринку автоматизованих систем і корисних пристроїв для складської галузі.

  

ТОВ «РІД ЛОДЖИСТІК СОЛЮШНЗ УКРАЇНА»
Т: +380 44 3775925
М: +380 50 3527220
Е: office-ua@rid-ls.eu
 

 

Портал о розничной и оптовой торговле TradeMaster.UA 
 

 

TradeMaster в социальных сетях 

По поводу размещения Ваших материалов на портале пишите на press@trademaster.com.ua

Коментарі

Ваш коментар буде першим.

Додати коментар

Ваше імя*


Захист від спаму

Повідомлення*