13 березня 2020

COVID-19: Контейнерні перевезення найбільш залежні від експорту з Китаю

COVID-19: Контейнерні перевезення найбільш залежні від експорту з Китаю

4034

З початку року весь світ стежить за розвитком подій навколо спалаху коронавірусу в Китаї. ЗМІ активно розвивають галас і паніку, а хтось панічно скуповує маски і продукти з прилавків магазинів, готуючись до «корона-кризи». В інтерв’ю інформаційному агентству «АПК-Інформ» асоційований партнер компанії Global Ocean Link Павло Мірзак розповів про ситуацію, що склалася з контейнерними перевезеннями на тлі спалаху коронавирусной інфекції COVID-19.

Спалах коронавірусу сильно вплинув на контейнерні перевезення як на одну з найбільш залежних галузей транспорту від китайського експорту. Промислові підприємства простоюють і не виготовляють продукцію, яку необхідно відвантажувати в контейнерах. Через відсутність вантажу скасовуються судозаходи в найбільші порти. Це відразу ж відбивається на цінах фрахту. Формула проста: менше судів – менше місця – менше “порожняка” = вище ставки. Ставки фрахту виросли моментально як на імпорт, так і на експорт. Морські перевізники втрачають гроші і намагаються компенсувати втрати введенням додаткових надбавок на фрахт. Це негативно позначається не тільки на сировинних ринках, а й на ситуації на ринках готової продукції. Довгострокові контракти під загрозою зривів і прострочення. Контейнерні лінії масово переглядають довгострокові контракти. Також, на жаль, спалах коронавірусу збіг із переходом усіх морських перевізників на легке паливо з березня, і це ще, і паливна надбавка до ставки фрахту. Ситуація однакова, практично скрізь. Ставки зросли не тільки в портах Чорного моря та Середземного, але і в портах Північної Європи.

Важко дати однозначну оцінку даної ситуації, так як ми не медики і не вірусологи, але як логісти та як учасники міжнародної торгівлі бачимо тільки негативні наслідки. Ринки завмирають, припиняються навіть регулярні трейди. Це все поки веде тільки до втрат. Повною мірою наслідки оцінити поки неможливо.

Фрахти, що виросли, а також надбавки до них роблять аграрну продукцію з Причорноморського регіону менш привабливою, а місцями – зовсім неконкурентною. І це стосується не тільки азіатських напрямів, але і Близького Сходу, і Індії, так як ці регіони також обслуговуються Далекосхідним контейнерними сервісами. У березні надбавки до фрахту у різних контейнерних перевізників склали від 50 до 250 $ / TEU. При даних ставках такі товари, як зернові, борошно, шрот, висівки в контейнерах просто не вважаються у порівнянні з відправкою балком.

Ситуація може виправитися тільки після того, як китайські виробники почнуть ритмічні відвантаження на експорт у контейнерах. Тоді додадуться судна, а пропозиція по фрахту нормалізується. Це може статися тільки після закінчення 25-40 днів після того, як почнуться стабільні відвантаження з Китаю, і перші судна будуть готові прийняти більше експортних вантажів із наших регіонів. Однак не варто забувати про те, що зараз вже є дефіцит місць і контейнери з вантажем залишаються як у портах вантаження, так і в портах трансшипменту. Сніжний ком продовжує рости … 

 

Портал о розничной и оптовой торговле TradeMaster.UA 
 

 

TradeMaster в социальных сетях 

По поводу размещения Ваших материалов на портале пишите на press@trademaster.com.ua

 

Раздел: Логістика >

Теги:

Коментарі

Ваш коментар буде першим.

Додати коментар

Ваше імя*


Захист від спаму

Повідомлення*