10 серпня 2020

Шахрайство в логістиці: як не стати жертвою

Шахрайство в логістиці: як не стати жертвою

4975

Директор транспортно-експедиційної компанії БН-Груп Тарас Ногаль ділиться порадами, як не стати жертвою фальшивих експедиційних, транспортних компаній та шахрайства.

Логістичні послуги користуються великою популярністю в усьому світі, і як і в багатьох галузях, це не опинилося поза уваги шахраїв.

На жаль, стати жертвою шахрайства досить просто, і це стосується не лише замовника, а й самих експедиторів, які можуть постраждати від шахраїв «спільно» з клієнтом.

Окрім простої крадіжки вантажів, шахрайство може приймати й більш витончені форми – з фальшивими веб-сайтами, які пропонують вигідні послуги. Тому буде цілком природно, якщо клієнт буде прискіпливо перевіряти експедитора при своєму виборі.

Тарас Ногаль, директор транпортно-експедиційної компанії БН-Груп виділив головні види шахрайства в експедуванні вантажів.

Крадіжка вантажу. Ви знаходите перевізника, який пропонує привабливо низьку ціну, маючи на увазі лише одну мету – викрасти ваш вантаж. Це може бути компанія-одноденка, яка щойно з’явилася й зникне після афери. Або до шахраїв надійшла інформація про операцію з перевезення й фальшива вантажівка прибуде на пункт навантаження трохи раніше погодженого часу з підробленими документами. В усякому разі ваш товар безслідно зникає.

Експедування з викупом. У цьому випадку аферист виступає в якості експедитора, що пропонує смішно низьку ставку, яка може здатися вам дуже привабливою під час перемовин. Проте, після здійснення перевезення експедитор не квапиться видавати вам накладну, без якої ви не зможете отримати свій вантаж. Такий вид шахрайства часто трапляється у разі морських перевезень – коли вантаж вже відправлений з порту завантаження. Замість документа ви отримуєте електронний лист з проханням заплатити певну додаткову суму з посиланням на різні проблеми. Доки ви її не сплатите, ви не зможете отримати товар.

Підроблення банківських реквізитів. Ви можете отримати повідомлення нібито від вашого експедитора про зміну банківських реквізитів, на які слід здійснити сплату рахунку. Це випадок, коли жертвою шахраїв став саме ваш перевізник – аферисти зламали його пошту щоб вкрасти гроші за послугу.

Окрім зазначених суто шахрайських схем, клієнт може постраждати й від недбалого ставлення перевізника до виконання своїх обов’язків.

- Тарасе, напевне вам доводилося стикатися з поганими відгуками про ваших колег по ринку, яка найпоширеніша ситуація з такими перевізниками, експедиторами?

- Багато перевізників наразі працюють без ліцензії, без страхування добровільної відповідальності перевізника (CMR) або укладають угоду зі страховою компанією з поквартальною оплатою, оплачують страховий платіж за перший квартал а в подальшому ігнорують оплату страхового договору, хоча клієнтам його представляють як діючий й відповідно не несуть жодної відповідальності за пошкоджений або втрачений вантаж. Також не ідеальна ситуація з експедиційними компаніями, в Україні цей вид бізнесу взагалі не ліцензований, велика кількість експедиційних компаній нехтують страхуванням своєї діяльності в такому випадку також не несуть жодної відповідальності за неправильне оформлення супровідних документів, пошкоджений або втрачений вантаж, також немає  фінансового врегулювання перед перевізниками Тому слід ретельно перевіряти наявність офіційних документів у компанії, з якою ви маєте намір укласти угоду на транспортування свого вантажу.

- Якщо навіть надійна компанія може стати жертвою злодюг, як можна забезпечити безпеку вантажів у такому випадку?

- Щоб попередити збитки, всі вантажі мають бути застраховані. БН-Груп обов’язково укладає договір на страхування для всіх вантажів, які ми беремо на перевезення.

 - Залучаємо до виконання перевезення виключно перевірених довготривалою співпрацею компанії перевізники. Також використовуємо в перевезеннях вантажів свій власний автопарк.

- Якщо вести мову про крадіжки, напевне є більш і менш небезпечні країни в цьому питанні. Розкажіть про них і з якими прикладами незвичайних крадіжок вам доводилося стикатися?

- На жаль, крадіжки вантажу досить поширене явище, і щоб їх уникнути, слід працювати з перевіреними й надійними перевізниками. Не можна визначити якусь окрему країну, де крадуть більше або менше – злочинці діють будь-де, й відкритість кордонів грає їм на руку.

З незвичних крадіжок можу пригадати один випадок: 15 років тому в нас поцупили дві фури з кавою, проте це була необроблена сировина, яка прямувала на фабрику для обсмажування. Не уявляю, що шахраї робили із 40 тонами сирої кави, напевне їм довелося її викинути.

Проте, ні ми, ні клієнт не постраждали – вантаж був застрахований, і клієнт отримав компенсацію за вкрадений товар.

- Як все ж таки мінімізувати ризик стикнутися з шахрайством?

- Слід дотримуватися простих правил. По-перше, ретельно перевіряти документи й дозволи експедитора – якщо у вас виникли сумніви щодо їхньої достовірності, краще шукати іншого перевізника. По-друге, вивчити відгуки попередніх клієнтів – якщо компанія приховує відгуки, це свідчить про її непрозорість й має насторожити вас. По-третє, не слід гнатися за низькою ціною. Надто вигідна пропозиція з ціною, нижчою за ринкову, може виявитися «сиром у мишоловці» і зрештою коштувати вам втратою вантажу або грошей чи репутації. Тому обирають саме нас.

Обирайте БН-Груп і спіть спокійно!!!

 

 

Портал о розничной и оптовой торговле TradeMaster.UA 
 

 

TradeMaster в социальных сетях 

По поводу размещения Ваших материалов на портале пишите на press@trademaster.com.ua

 

Коментарі

Ваш коментар буде першим.

Додати коментар

Ваше імя*


Захист від спаму

Повідомлення*