11 листопада 2022

Дивовижний смак: враження міжнародних експертів про український сир на WCA 2022

Дивовижний смак: враження міжнародних експертів про український сир на WCA 2022

10947

Ексклюзивна дегустація для суддів. Джерело: Guld of Fine Food. Фотограф: Simon Regan

Сири українських виробників зібрали безліч позитивних відгуків та сотні емоцій від представників міжнародних компаній та експертів світового рівня. Враженнями з події ділиться Оксана Чернова — сирна експертка ProCheese, засновниця ProCheese Академії, суддя міжнародного конкурсу World Cheese Awards.

Цього року на World Cheese Awards (WCA) в Великій Британії міжнародна сирна спільнота мала змогу вперше познайомитись з українськими сирами: на національному стенді, а також на ексклюзивній сирній дегустації для суддів міжнародного конкурсу.

Paul Thomas, Технічний директор британської сирної академії Academy of Cheese

Пол Томас на ексклюзивній дегустації для суддів. Джерело: procheese.ua  

Пол відмітив, що смак та вигляд сирів повністю відповідають технічним нормам та говорять про те, що продукт виробляли за правильних умов. «Дивовижний смак. Насправді у мене і в інших сирних експертів раніше складалось враження, що українські виробники поки не готові до конкурсів світового масштабу. Але цьогорічна дегустація дійсно вразила мене», — ділиться враженнями Пол.

Представниця Groupe Savencia Fromage and Dairy, Noemie Richard

Представники Groupe Savencia Fromage and Dairy на українському стенді. Джерело: procheese.ua  

Ноемі зізналася, що українські сири неочікувано вразили її своїм смаком. Представники компанії щиро раді, що наші сирні виробники нарешті почали представляти свій продукт на міжнародній арені та шукають способи його вдосконалення. «Звичайно, поки цей сир не можна назвати досконалим по всіх факторах. Але його смак та чудовий вигляд є амбітним та зачаровують нас спостерігати за його подальшим розвитком», – коментує Ноемі.

Cуддя міжнародного конкурсу World Cheese Awards, Deborah Gray

Дебора відмітила багатий маслянистий смак українського сиру «Массімо» від сироварні «Джерсей». Також її увагу привернув «Чорний Чедер» від «O’BEREG», оскільки раніше суддя не куштувала такого сиру. Вона очікувала, що буде різкий смак вугілля, бо сам сир має дуже насичений чорний колір. Проте смак її приємно вразив і дуже сподобався.

«Чорний Чеддер» на ексклюзивній дегустації для суддів. Джерело: procheese.ua  

«Массімо» на ексклюзивній дегустації для суддів. Джерело: Guld of Fine Food. Фотограф: Simon Regan

Представники консорціуму Parmigiano Reggiano

Група представників скуштувала твердий коровʼячий сир «Легенда» від «Доооброї ферми». Вони були приємно здивовані, оскільки його смак дуже нагадував Парміджано Реджано. Багато хто з інших гостей стенда також відмітили цю схожість. Ніжні карамельні нотки, які додають солодкості цьому сиру нікого не залишили байдужим.

«Легенда», дегустації на стенді. Джерело: procheese.ua  

Також, багато судей та міжнародних експертів відмітили й інші українські сири. У Гауді 18-місячної витримки від «Європейської сироварні» зачепив повний карамельно-горіховий смак та приємна масляниста структура. Козячий сир «Чорноліський Санглієр» від «Лісової кози» вразив багатьох своїми солодкими травʼянистими нотками, приємним присмаком козячого молока з легкою солоністю у післясмаку.

«Гауда» на ексклюзивній дегустації для суддів. Джерело: Guld of Fine Food. Фотограф: Simon Regan

«Я можу відзначити, що наші сири дійсно гідні представлення міжнародній авдиторії. Українські виробники турбуються не тільки про смак свого продукту, а і про його вигляд. Звичайно, є ще над чим попрацювати, але сподіваємось, що через декілька років ми зможемо побачити український сир на полицях великих закордонних супермаркетів» — зазначає Оксана Чернова.

Нагадаємо, що World Cheese Awards — найбільший міжнародний сирний конкурс в Європі, в якому цьогоріч вперше за 34 роки існування конкурсу взяли участь українські сири. Ardis Group та спільнота ProCheese — офіційні представники України на заході. Проєкт відбувся за підтримки Швейцарії в рамках швейцарсько-української програми «Quality Food Trade Program».

Раздел: Світовий досвід >

Теги:

Коментарі

Ваш коментар буде першим.

Додати коментар

Ваше імя*


Захист від спаму

Повідомлення*